. Zgomotul constant al mașinilor de cusut din Guangzhou, un oraș renumit pentru producția sa textile, povestește despre eforturile neîncetate ale muncitorilor care, adesea, își sacrifică bunăstarea pentru a satisface cererea globală. În acest colos industrial, denumit „satul Shein”, se creează nu doar haine, ci și o rețea de sclavie modernă și mizerie, care stă la baza luxului aparent accesibil, arată o investigație BBC. Această realitate ascunsă ne obligă să ne reconsiderăm alegerile de consum și impactul lor asupra vieților celor care le fac posibile.
„Dacă sunt 31 de zile într-o lună, voi lucra 31 de zile”, a declarat un muncitor pentru BBC. Majoritatea au spus că au doar o zi liberă pe lună.
Cei de la BBC au petrecut câteva zile în Guangzhou și au reușit să viziteze 10 fabrici, să vorbească cu patru proprietari și cu mai mult de 20 de lucrători, dar și cu furnizorii de textile.
Jurnaliștii au descoperit că inima acestui imperiu este o forță de muncă ce lucrează în spatele mașinilor de cusut aproximativ 75 de ore pe săptămână, fără a respecta legislația muncii din China. Această durată de muncă nu este neobișnuită în Guangzhou, un important centru industrial pentru lucrătorii proveniți din zone rurale în căutarea unor salarii mai mari.
Cu toate acestea, aceste ore de muncă prelungite contribuie la o serie tot mai mare de probleme pentru Shein, o companie care, odată puțin cunoscută, a fost fondată în China și a reușit să devină un gigant global în industria modei în doar cinci ani. Această companie privată a fost evaluată la aproximativ 54 de miliarde de lire sterline (66 de miliarde de dolari) într-o rundă de strângere de fonduri în 2023. În prezent, Shein ia în considerare o posibilă listare la Bursa din Londra.
Cu toate acestea, ascensiunea sa fulminantă a fost marcată de controverse cu privire la tratamentul aplicat lucrătorilor și la acuzațiile de muncă forțată.
Temu și Shein au intrat în atenția ANPC. Sute de mii de români fac cumpărături folosind platformele chinezești
Reprezentanții companiei au refuzat să fie intervievați, dar unul dintre aceștia, care nu și-a dezvăluit identiatatea, a declarat pentru BBC că „Shein se angajează să asigure tratamentul corect și demn al tuturor lucrătorilor din lanțul nostru de aprovizionare” și investește zeci de milioane de dolari în consolidarea guvernanței și a conformității. Ne străduim să stabilim cele mai înalte standarde de remunerare și solicităm ca toți partenerii din lanțul de aprovizionare să adere la codul nostru de conduită. În plus, Shein lucrează cu auditori pentru a asigura conformitatea.”
Succesul Shein se bazează pe volum. Inventarul său online cuprinde sute de mii de produse, toate având reduceri semnificative: rochii disponibile la 10 lire sterline, pulovere la 6 lire sterline, iar prețul mediu este sub 8 lire sterline.
Veniturile companiei au crescut rapid, depășind branduri precum H&M, Zara și Primark în Marea Britanie. Vânzările la prețuri reduse sunt posibilitate datorită locului cunoscut sub numele de „satul Shein”, care adăpostește aproximativ 5.000 de fabrici, majoritatea fiind furnizori pentru Shein.
Aceste clădiri au fost transformate pentru a face loc mașinilor de cusut, rolelor de țesături și sacilor plini de resturi de material. Ușile subsolurilor sunt mereu deschise, facilitând un ciclu aparent nesfârșit de livrări și colectări.
Pe măsură ce ziua se apropie de sfârșit, rafturile se umplu cu pungi de plastic transparent. Chiar și după ora 22:00, mașinile de cusut și muncitorii deasupra lor nu se opresc, deoarece sosesc continuu noi colecții de țesături, iar camioanele sunt atât de pline încât uneori bucăți colorate cad pe podeaua fabricii.
Probleme pentru cei care cumpără de pe Temu și Shein. Comisia Europeană lansează ofensiva împotriva celor două site-uri chinezești
„Lucrăm, de obicei, 10, 11 sau 12 ore pe zi”, spune o femeie de 49 de ani din Jiangxi, care nu dorește să își spună numele. „Duminica lucrăm cu aproximativ trei ore mai puțin.
Câștigăm atât de puțin. Costul vieții este acum atât de ridicat”, spune ea, adăugând că speră să câștige suficient pentru a-i trimite înapoi la cei doi copii ai săi, care locuiesc cu bunicii lor.
„Suntem plătite pe bucată”, explică femeia. „Depinde cât de dificil este articolul. Ceva simplu, cum ar fi un tricou, costă unu-doi yuani, mai puțin de un dolar pe bucată, iar eu pot face în jur de o duzină într-o oră.”
Situația este susținută de un raport al grupului elvețian de advocacy Public Eye, care a realizat interviuri cu 13 angajați din industria textilă de la fabricile ce produc haine pentru Shein.
Aceștia au relevat că un număr semnificativ de lucrători erau nevoiți să facă ore suplimentare excesive. De asemenea, s-a constatat că salariul de bază, fără orele suplimentare, era de 2.400 de yuani (aproximativ 265 de lire sterline; 327 de dolari), ceea ce este sub limita de 6.512 yuani considerată de Asia Floor Wage Alliance ca fiind necesară pentru un „salariu decent”. Totuși, lucrătorii intervievați au reușit să obțină câștiguri între 4.000 și 10.000 de yuani pe lună.
„Aceste ore nu sunt neobișnuite, dar este clar că sunt ilegale și încalcă drepturile fundamentale ale omului”, a declarat David Hachfield de la grup. „Este o formă extremă de exploatare și acest lucru trebuie să fie vizibil”.
Afară este întuneric și muncitorii se întorc în fabrici după cină pentru ultima etapă. Ea recunoaște că orele sunt lungi, dar „ne înțelegem bine între noi. Suntem ca o familie”. Câteva ore mai târziu, după ce mulți muncitori se îndreaptă spre casă, luminile din mai multe clădiri rămân aprinse.
Unii oameni lucrează până la miezul nopții, a spus proprietarul unei fabrici. Vor să câștige mai mulți bani, a spus el. La urma urmei, în Londra, Chicago, Singapore, Dubai și în multe alte locuri, cineva caută următoarea reducere.
Shein a dat în judecată Temu. Noii giganți ai fashion-ului ieftin nu mai au loc unul de altul