Care tip de paine ingrasa mai mult: painea proaspata sau cea prajita? Nutritionistii au dat verdictul

Care tip de paine ingrasa mai mult: painea proaspata sau cea prajita? Nutritionistii au dat verdictul
📅 2024-11-21

Pâinea este o sursă importantă de calorii şi carbohidraţi, iar excluderea ei din dietă este o alegere greşită, spun medicii nutriţionişti.

Obţinută din făină de grâu, albă sau neagră, numărul de calorii şi cantitatea de carbohidraţi nu diferă semnificativ. 

Conținutul caloric și de macronutrienți al pâinii prăjite este același cu cel al pâinii proaspete. Astfel, în timp ce o felie de pâine proaspătă albă conține 65 de calorii, o felie de pâine prăjită conține aproape același număr de calorii, mai precis 64,9, potrivit Livestrong.com.

Ce conține sourdough, „pâinea bogaților”. Rețeta pas cu pas și beneficiile aduse sănătății

În schimb, în funcţie de făina folosită, cantităţile de fibre alimentare, vitamine şi minerale, precum şi indicele glicemi pot să fie diferite.

Și prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, atrage atenția că pâinea prăjită îngraşă la fel de mult ca şi cea proaspătă, deoarece prin prăjire se pierde doar apa. Totuşi, prin prăjire se pare că scade indicele glicemic al pâinii şi aceasta devine mai uşor de digerat.

CFR schimbă regulile călătoriilor cu trenul, începând de azi. Apar biletele metropolitane

„Pâine proaspătă sau prăjită?

Îngrașă la fel, balonează diferit!
Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe. Ce este diferit între sortimente?
Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit”, a explicat Mihaela Bilic, într-un mesaj postat pe Facebook.

În același timp, nutriționista desființează și „mitul pâinii integrale”.

„Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale.
Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale”, a mai spus Bilic.
Despre pâinea prăjită, nutriționista spune că avantajul este că nu balonează, dar a avertizat că nu trebuie să fie prăjită prea tare, pentru că devine toxică.
„Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.
Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.
P. S. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, a mai spus Mihaela Bilic.

De ce nu e bine să excluzi pâinea din alimentație când ești la dietă

Excluderea pâinii din dietă este o alegere greşită, sunt de părere medicii nutriţionişti. Aceasta pentru că cerealele asigură un aport important de glucide complexe, proteine, vitamine – în special gruul B - şi minerale – fier, fosfor, magneziu. Excesul însă e dăunător, chiar dacă este vorba de cereale integrale întrucât aduc un aport crescut de calorii, potrivit adevarul.ro.

Cerealele integrale şi produsele de făină integrală conferă o senzaţie de saţietate şi energia pentru buna funcţionare a corpului. Prin conţinutul crescurt de fibre insolubile contribuie la menţinerea tranzitului intestinal normal şi au un rol în prevenirea unor tipuri de cancer. Prin conţinutul de fibre solubile par să contribuie la reducerea colesterolului din sânge.  

Pâinea, cerealele, prezul şi pastele alcătuiesc baza piramidei alimentare şi se recomandă consumul a 6-11 porţii în fiecare zi. Ce înseamnă asta? Potrivit sursei citate mai sus, o porţie - care poate să însemne 30 de grame de pâine (o felie) sau 25 de grame de fulgi de ovăz, 75 de grame de orez sau paste făinoase fierte, un biscuit, 20 de grame de popcorn preparat la microunde, fără adaos de ulei, 15 grame de covrigei, are aproximativ 15 grame de hidraţi de carbon şi 80 de kilocalorii.

Azi e prima dezlegare la pește din postul Crăciunului. Cât mai costă un kilogram de crap sau păstrăv în magazine

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Cârcel, strangulatorul de femei, a fost condamnat. Câți ani de închisoare riscă șoferul de TIR

Un fost șofer de TIR din Petroșani, recidivist, a fost condamnat la închisoare pe viață de Tribunalul Hunedoara pentru omor calificat. El a ucis o femeie în luna februarie a acestui an. 

Care tip de pâine îngrașă mai mult: pâinea proaspătă sau cea prăjită? Nutriționiștii au dat verdictul

În lumea gastronomiei, pâinea este una dintre ingredientele fundamentale ale multor preparate delicioase. Dar, în vreme ce acest aliment principal are multiple forme și variante, unul dintre cele mai importante aspecte care îi definesc caracterul este modul în care este preparată. Din acest motiv...

Pedeapsă aspră pentru un bărbat de 79 de ani. A fost condamnat în urma unor glume macabre făcute în mediul online

Un francez în vârstă de 79 de ani a fost reținut și condamnat după ce a postat glume macabre pe rețelele sociale, care au stârnit îngrijorare în rândul autorităților.

VIDEO. Un saivan din Slănic, transformat în scrum în urma unui incendiu. Mai multe animale au ars de vii

Un incendiu violent a cuprins, joi seară, un saivan din oraşul prahovean Slănic, mai multe animale fiind arse.

Incredibil ce meserie avea Gabriela Lucuțar înainte de a deveni „Regina Întunericului”. Cum a atins culmea succesului prin antreprenoriat

Gabriela Lucuțar este un exemplu remarcabil de antreprenor care și-a construit o carieră solidă într-un domeniu dificil, dar esențial: industria pompelor funebre. Deși astăzi este o personalitate mediatică apreciată, cu apariții în emisiuni de televizate, puțini știu că succesul său a avut la baz...

Guvernul a aprobat proiectele de investiţii publice pe 2025. În ce domenii se vor pompa bani de la buget anul viitor

Guvernul a aprobat, joi, lista proiectelor de investiţii publice semnificative care vor sta la baza elaborării proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2025.

Nicolae Ciucă, față în fața cu Anca Alexandrescu. Dezbaterea decisivă a campaniei pentru Cotroceni, care răstoarnă toate strategiile - VIDEO/LIVE TEXT

Marea Dezbatere organizata de Realitatea PLUS la Opera Română. O dezbaterea decisivă a campaniei pentru Cotroceni, care răstoarnă toate strategiile și poate schimba radical jocul politic. Nicolae Ciucă și susținătorii candidatului PNL la prezidențiale sunt față în față cu Anca Alexandrescu.

Vladimir Putin tună și fulgeră. Țarul de la Kremlin a explicat de ce a lansat o rachetă balistică hipersonică asupra Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune asupra unei instalaţii militare ucrainene şi a avertizat Occidentul că Moscova ar putea lovi instalaţiile militare ale oricărei ...

Repartitoarele pentru căldură ar putea deveni OBLIGATORII de la 1 ianuarie. Demers de ultim moment pentru amânarea deciziei

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, a anunțat că liberalii vor depune un proiect de lege în Parlament pentru a amâna până în martie 2026 obligația de a instala repartitoare de căldură. În absența unui astfel de demers, de la 1 ianuarie 2025 toți românii vor fi obligaț...

Buni de plată proprietarii cu centrale termice. Din această iarnă vor plăti „TAXA PE ȚEAVĂ”

Proprietarii de apartamente care dețin centrale termice vor observa o taxă nouă în facturile de căldură, denumită "taxa pe țeavă", introdusă de la începutul acestei ierni. Conform noii reglementări, toți locatarii unui bloc, inclusiv cei care au centrală proprie, vor fi nevoiți să plătească o cot...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.