Cand este legal sa dai flash-uri in trafic. Codul Rutier precizeaza clar

Cand este legal sa dai flash-uri in trafic. Codul Rutier precizeaza clar
📅 2025-01-22

Flash-urile și claxoanele sunt două dintre cele mai întâlnite metode de comunicare folosite de șoferi în trafic. Pentru că dialogul între conducătorii auto nu se poartă întotdeauna direct, ci și prin astfel de modalități non-verbale.

Unii șoferi dau flash-uri pentru a avertiza alți șoferi de un pericol, alții pentru a-și exprima nemulțumirea.

Flash-urile pot fi considerate agresiune în trafic

Principalele concluzii ale cercetării „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2022” sunt:

93% dintre șoferii români își doresc camere fixe de monitorizare pe străzi, pentru reducerea accidentelor;

80% dintre șoferi au declarat că au fost victime ale agresiunilor în trafic sub forma flash-urilor/claxoanelor;

80% dintre cei chestionați consideră că șoferii mijloacelor de transport în comun sunt cei mai responsabili în trafic și 70% consideră că cei mai puțin responsabili sunt utilizatorii de trotinete;

58% dintre șoferi declară că probabil vor depăși viteza legală dacă se angajează într-o depășire;

Șoferii au identificat agresiunea în trafic și sub forma claxoanelor puternice sau repetate și a flash-urilor date în mod repetat.

Ce semnale îți poate da un șofer când aprinde faza lungă?

Când un șofer aprinde faza lungă intermitent, deci dă flash-uri, poate transmite, în general, 4 semnale:

Flash-urile din spate, la semafor te avertizează că trebuie să avansezi. În general, când se pune culoarea verde, cel aflat în spate poate da flash, ca să-ți atragă atenția că trebuie să te pui în mișcare.

Flash-urile din spate, în mers, le vei întâlni, în general, pe drumurile care au două benzi pe sens, iar tu circuli pe banda a doua. Acest semnal reprezintă o solicitare de a te da la o parte pentru a-i face loc celui din spatele tău.

Flash-urile din față, în mers, te avertizează că urmează să întâlnești un radar sau un echipaj de poliție. Acest semnal între șoferi se folosește încă din timpul comunismului, scrie promotor.ro. Este modul prin care conducătorii auto se ajută reciproc, pentru a scăpa de amendă. În general, cei care au observat un echipaj de poliție, semnalizează șoferilor care vin din sens opus, prin două flash-uri scurte, prezența acestuia.

Românii dau năvală în Bulgaria ca să facă plinul, după desființarea controalelor la graniță (presa străină)

Flash-urile din față, în intersecție, reprezintă permisiunea pe care ți-o dă cel din sens opus de a intra în intersecție, în fața lui. Sau de a vira prin fața lui, fiind dispus să reducă viteza sau să oprească pentru a te lăsa să treci.

Codul Rutier 2024: Ai voie să dai flash-uri în trafic?

Conform legii, e interzis să dai flash-uri. Șoferii pot primi amendă și puncte de penalizare pentru folosirea incorectă a luminilor.

Conform Codului Rutier, această abatere se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de 330 sau 495 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare.

Singura variantă de a folosi corect faza lungă este atunci când circuli noaptea, iar pe drum în fața ta nu se află nicio altă mașină.

Nici claxonul nu ai voie să-l folosești pentru a „comunica” cu alți șoferi. Singura situație în care șoferii pot folosi legal claxonul este pentru a evita un pericol iminent. Conform Codului Rutier, șoferii nu au voie să claxoneze la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează.

Singura situație în care poți trece pe GALBEN la semafor fără să te oprească poliția și să îți dea amendă

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Silvicultorii, PROTEST la Guvern, vineri, alături de ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, siderurgiști, pensionari: AȘA NU SE MAI POATE!

Vineri, 24 ianuarie 2025, între orele 13:00 și 16:00, Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, alături de ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, siderurgiști, energeticieni, pensionari și alte categorii socio-profesionale, organizează un protest amplu în Piața Victoriei, la sedi...

Acuzații șocante: o femeie susține că a fost „violată” pe livestream de un bărbat căsătorit după ce s-au întâlnit la hotel

Un incident controversat petrecut în Germania a atras atenția publicului și a autorităților, după ce o femeie de 31 de ani, identificată sub pseudonimul „Nina” pentru protecția identității sale, a acuzat un bărbat căsătorit de agresiune sexuală în timpul unui livestream urmărit de aproximativ 1.0...

Când este legal să dai flash-uri în trafic. Codul Rutier precizează clar

Când vine vorba de siguranța rutieră, comunicarea între șoferi joacă un rol esențial. Un aspect des întâlnit în trafic este utilizarea flash-urilor, adică a semnalelor luminoase prin activarea fazei lungi, pentru a transmite diverse mesaje celorlalți participanți. Cu toate acestea, este important...

Doi morţi în Germania, într-un atac cu cuţitul într-un parc din Bavaria

Două persoane au fost ucise într-un atac cu cuţitul la Aschaffenburg, în Bavaria, unde un suspect a atacat mai multe persoane miercuri, către ora locală 11.45 (12.45, ora României), anunţă un purtător de cuvânt al poliţiei, relatează o agenție internațională de presă. 

Cutremur în România, miercuri după-amiază. În ce zonă s-a produs și ce magnitudine a avut?

Un seism s-a produs, miercuri după-amiază, în zona Galați, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Cele mai murdare locuri din avion. Sunt cel mai folosite, iar personalul de la curățenie nu le igienizează corespunzător

Într-o lume în care călătoriile cu avionul devin din ce în ce mai frecvente, este esențial să fim conștienți de aspectele legate de igienă în timpul zborurilor. Deși majoritatea pasagerilor își îndreaptă atenția către confortul călătoriei, puțini își dau seama de locurile din avion ce prezintă un...

Descoperire macabră într-un bloc din Alba. Doi bărbați au fost găsiți morți

O tragedie a avut loc miercuri după-amiază în orașul Ocna Mureș, județul Alba, unde doi bărbați au fost găsiți fără viață într-o locuință. Principala ipoteză luată în considerare de autorități este intoxicarea cu gazele toxice emanate de un generator pe care aceștia îl foloseau pentru a genera en...

Un bloc cu 523 de apartamente din București va fi consolidat printr-o metodă inovativă. Relocarea locatarilor nu va fi necesară

Un bloc cu 523 de apartamente situat pe str. Gării de Nord nr. 6-8 urmează să fie consolidat cu ajutorul unei soluții inovative, astfel încât să nu fie necesară relocarea tuturor locatarilor, anunță primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Cum arăta Elena Băsescu în urmă cu 20 de ani. Cât de mult au schimbat-o operațiile estetice

Astăzi, Elena Băsescu, în vârstă de 44 de ani, este admirată pentru silueta sa impecabilă și tenul radiant, însă drumul până la această imagine a fost marcat de numeroase schimbări.

Cine este SASUL care a scris "Hora Unirii". În ciuda titlului, melodia este un vals

Melodia cântecului emblematic al Unirii Principatelor, "Hora Unirii" a fost scrisă de marele muzicolog și compozitor român de origine săsească, Alexandru Adolf Flechtenmacher. Un aspect surprinzător este că, în ciuda titulaturii, melodia este un vals.

Good News

Only good and positive news.