Cafeaua bauta dimineata este buna. In timpul zilei, nu! Ce spun specialistii

Cafeaua bauta dimineata este buna. In timpul zilei, nu! Ce spun specialistii
📅 2025-01-13

Persoanele care beau cafea dimineaţa au un risc mai scăzut de a muri din cauza bolilor cardiovasculare şi un risc mai scăzut de mortalitate generală în comparaţie cu cei care beau cafea toată ziua, potrivit unei cercetări publicate în European Heart Journal. Potrivit specialiştilor, acesta este primul studiu care testează modelele de timp pentru consumul de cafea şi rezultatele asupra sănătăţii.

Studiul a inclus 40.725 de adulţi care au luat parte la Sondajul naţional privind sănătatea şi examinarea nutriţiei din Statele Unite (NHANES) între 1999 şi 2018.

Cafeaua reduce diabetul zaharat

„Cercetările de până acum sugerează că consumul de cafea nu creşte riscul de boli cardiovasculare şi pare să reducă riscul unor boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2. Având în vedere efectele pe care cofeina le are asupra corpului nostru, am vrut să vedem dacă momentul din zi în care este băută cafeaua are vreun impact asupra sănătăţii inimii”, a declarat dr. Lu Qi, de la facultatea de sănătate publică şi medicină tropicală, din cadrul universităţii Tulane, din New Orleans, Statele Unite, într-un articol publicat miercuri în revista Societăţii Europene de cardiologie.

Ca parte a acestui studiu, participanţii au fost întrebaţi despre toate alimentele şi băuturile pe care le-au consumat cel puţin într-o zi, inclusiv dacă au băut cafea, cât de mult şi când. Acesta a inclus, de asemenea, un subgrup de 1.463 de persoane care au fost rugate să completeze un jurnal detaliat al alimentelor şi băuturilor pentru o săptămână întreagă.

Cercetătorii au putut corela aceste informaţii cu înregistrările privind decesele şi cauza morţii pe o perioadă de nouă până la zece ani.

Băutorii de cafea de dimineaţă au avut cu 16% mai puţine şanse de a muri

Aproximativ 36% dintre persoanele care au participat la studiu au băut cafea dimineaţa (au băut în principal cafea înainte de prânz), 16% dintre persoane au băut cafea pe tot parcursul zilei (dimineaţa, după-amiaza şi seara) şi 48% nu au băut cafea.

Comparativ cu persoanele care nu beau cafea, băutorii de cafea de dimineaţă au avut cu 16% mai puţine şanse de a muri din orice cauză şi cu 31% mai puţine şanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Totodată, nu a existat nicio reducere a riscului pentru cei care beau cafea toată ziua, comparativ cu cei care nu beau cafea.

Băutorii de cafea de dimineaţă au beneficiat de reducerea riscurilor, indiferent dacă au fost băutori moderaţi (două până la trei ceşti) sau mari băutori (mai mult de trei ceşti). Băutorii uşori de cafea de dimineaţă (o ceaşcă sau mai puţin) au beneficiat de o scădere mai mică a riscului.

„Acesta este primul studiu care testează modelele de timp pentru consumul de cafea şi rezultatele asupra sănătăţii”, a declarat Dr. Qi.

„Constatările noastre indică faptul că nu este important doar dacă bei cafea sau cât de mult bei, ci şi momentul din zi când bei cafea. De obicei, în ghidurile noastre dietetice nu oferim sfaturi cu privire la momentul de consum, dar poate că ar trebui să ne gândim la acest lucru în viitor”, a precizat acesta.

Autorii spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a valida aceste constatări la alte populaţii, inclusiv studii clinice pentru a testa impactul potenţial al modificării momentului din zi în care oamenii beau cafea.

„Acest studiu nu ne spune de ce consumul de cafea dimineaţa reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare. O posibilă explicaţie este că consumul de cafea după-amiaza sau seara poate perturba ritmurile circadiene şi nivelurile de hormoni precum melatonina. Acest lucru, la rândul său, duce la modificări ale factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi inflamaţia şi tensiunea arterială”, a mai specificat dr. Qi.

În studiul lor, publicat pe 8 ianuarie în European Heart Journal, cercetătorii au analizat momentul din zi în care se consumă cafea la 40.725 de adulţi din NHANES şi de la 1.463 de adulţi din Studiul de validare a stilului de viaţă al femeilor şi bărbaţilor.

„În timpul unei urmăriri mediane de aproape un deceniu şi după ajustarea consumului de cafea cofeinizată şi decofeinizată, a cantităţilor de ceşti pe zi, a orelor de somn şi a altor factori de confuzie, modelul de tip matinal, mai degrabă decât cel de tip toată ziua, a fost asociat în mod semnificativ cu riscuri mai mici de mortalitate din toate cauzele cu un hazard ratio de 0,84 şi de mortalitate cardiovasculară chiar de 0,69 în comparaţie cu cei care nu beau cafea”, a declarat într-un editorial însoţitor, profesorul Thomas F. Lüscher de la spitalul Royal Brompton and Harefield, din Londra.

De ce contează așa de mult ora la care bei cafeaua?

În orele dimineţii există de obicei o creştere marcată a activităţii simpatice pe măsură ce ne trezim şi ne ridicăm din pat, un efect care se estompează în timpul zilei şi atinge nivelul cel mai scăzut în timpul somnului. Astfel, este posibil, după cum subliniază autorii, ca consumul de cafea după-amiaza sau seara să perturbe ritmul circadian al activităţii simpatice, explică cercetătorii.

„Într-adevăr, mulţi băutori care beau toată ziua suferă de tulburări de somn. În acest context, este interesant faptul că cafeaua pare să suprime melatonina, un mediator important care induce somnul în creier.

„În general, trebuie să acceptăm dovezile acum substanţiale conform cărora consumul de cafea, în special în orele dimineţii, este probabil să fie sănătos. Prin urmare, beţi-vă cafeaua, dar faceţi-o dimineaţa”, îndeamnă profesorul Lüscher.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Cură de slăbire cu ciorbă. Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă preparatul: "Ține stomacul plin de două ori mai mult timp"

Ciorba este considerată preparatul ideal pentru slăbit, iar nutriționiștii susțin că aceasta ar putea deveni cheia unei alimentații sănătoase și eficiente, mai ales în luna ianuarie, după excesele de sărbători. În viziunea nutriționiștilor, ciorba nu este doar un fel de mâncare tradițional, ci un...

Incident grav în Mureș. Un bărbat, reținut, după ce a bătut un cal. A fost amendat cu 12.000 lei

Un bărbat din judeţul Sibiu a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţiştii din Târnăveni, judeţul Mureş, după ce a bătut un cal, l-a rănit în zona coamei şi a gâtului şi l-a abandonat într-un şanţ de pe marginea drumului. De asemenea, a fost amendat cu 12.000 de lei. 

Ședință crucială pentru banii românilor: Coaliția decide cum se împart fondurile până la finalul anului

Este o zi decisivă pentru banii românilor! Coaliția se reunește astăzi, la ora 13.00, pentru a discuta despre cum vor fi împărțiți banii românilor până la finalul acestui an. Asta în condițiile în care am intrat în noul an cu un deficit uriaș, de 8,6%, dar și cu o datorie publică din cauza căreia...

ANOSR este nemulțumită de noul Programul de guvernare al Coaliției, pentru că doar o cincime din propunerile studenţilor au fost integrate în acesta

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) critică Programul de guvernare al Coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități. Doar o cincime din propunerile studenţilor au fost integrate cel puţin într-o formă parţială, în cadrul acestuia.

Anca Alexandrescu: "Extremismul este, de fapt, la globaliști". Ce spune jurnalista despre audiențele incredibile obținute de Realitatea PLUS duminică, în ziua protestului

Anca Alexandrescu, moderatoarea emisiunii "Culisele Statului Paralel" de la Realitatea PLUS a comentat cifrele incredibile obtinute de televiziune in cursul zilei de duminica, fiind lider de audienta in ziua protestului. Minutul de aur a fost în prime-time, respectiv la ora 22.00, când s-au înreg...

Armata israeliană, noi atacuri aeriene asupra estului și sudului Libanului. Au fost vizate rutele de contrabandă ale Hezbollah spre Siria

Israelul a atacat aerian estul şi sudul Libanului, potrivit agenţiei naţionale libaneze de presă. Atacul Israelului a vizat Hezbollah şi în special rutele de contrabandă de la frontiera cu Siria, relatează o agenție internațională de presă. 

Realitatea PLUS, lider absolut de audiență, din nou! Minutul de aur: 9,2 în prime-time. Televiziunea poporului, alături de români în ziua protestului

Realitatea PLUS a fost, din nou, lider absolut de audiență și pentru asta vă mulțumim. Ieri, în ziua în care românii s-au unit pentru a-și striga nemulțumirile în fața instituțiilor cheie, milioane de oameni au fost cu ochii pe noi.

Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie. Simptomele care anunță instalarea demenței

Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie. Simptomele care anunță instalarea demenței.

Obiceiul care te-ar putea ajuta să începi ziua cu mai multă energie. Ce recomandă specialiștii să faci în fiecare dimineață

Specialiștii au dezvăluit care este obiceiul care te-ar putea ajuta să începi ziua cu mai multă energie. Este un obicei gratuit și necesită un efort mic din partea ta. Dacă simți că ai dificultăți dimineața, atunci uite ce poți să faci pe lângă o ceașcă de cafea.

Românii care locuiesc la bloc, o nouă taxă de 300 de lei. Se va achita anual, pe lângă impozit

Românii care locuiesc la bloc au de achitat o nouă taxă, în 2025. În cuantum de 300 de lei, aceasta va fi plătită anual, prin intermediul Administrației Comerciale sau prin transfer bancar.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.