Bomba pentru micii intreprinzatori: CCR a decis ca legea prin care PFA-urile puteau deveni SRL-uri este neconstitutionala

Bomba pentru micii intreprinzatori: CCR a decis ca legea prin care PFA-urile puteau deveni SRL-uri este neconstitutional
📅 2024-11-21

În cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, CCR a admis joi o obiecţie de neconstituţionalitate ridicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Legea a fost adoptată în Parlament în luna octombrie şi prevedea introducerea art. 33 (1) în OUG 44/2008, cu următorul cuprins: "(1) Prin excepţie de la prevederile art.21, 27 şi 33, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale pot opta, după minimum un an de funcţionare, pentru modificarea formei de organizare în societate în una dintre formele prevăzute la art. 2 din Legea societăţilor nr.31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă depun la oficiul registrului comerţului în a cărui rază teritorială îşi va avea sediul societatea următoarele documente: a) certificatul de înregistrare obţinut conform prezentei ordonanţe de urgenţă; b) actul constitutiv al societăţii şi dovada efectuării vărsămintelor în temeiul actului constitutiv, cu excepţia societăţilor cu răspundere limitată; c) dovada sediului social; d) certificatul de atestare fiscală; e) codul de înregistrare în scopuri de TVA, după caz. (2) Societatea înfiinţată potrivit alin.(1) îşi menţine codul de identificare fiscală şi codul de înregistrare în scopuri de TVA. (3) În termen de 3 zile lucrătoare de la depunerea documentelor, autorităţile competente vor elibera certificatul de înmatriculare al noii societăţi".

Prin această modificare legislativă persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale se puteau reorganiza, prin transformare, în una dintre entităţile reglementate de art. 2 din Legea societăţilor nr.31/1990, respectiv: societate în nume colectiv, societate în comandită simplă, societate pe acţiuni, societate în comandită pe acţiuni, societate cu răspundere limitată.

Alegeri prezidențiale 2024. Votul în diaspora începe vineri. Lista sediilor secțiilor de votare din străinătate

În esenţă, CCR a reţinut că intenţia legiuitorului de a reglementa un drept de opţiune al persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor individuale şi al celor familiale pentru modificarea formei de organizare în societate în una dintre formele prevăzute de Legea societăţilor nr.31/1990 nu este însoţită de reglementarea în concret a unei proceduri legale care să permită realizarea efectivă a acestei modificări, având în vedere regimul juridic diferit al societăţilor reglementat prin Legea nr.31/1990.

Curtea a constatat că simpla exercitare a unui drept de opţiune recunoscut la nivel legal unor entităţi fără personalitate juridică, chiar însoţită de depunerea unor înscrisuri, nu este suficientă şi nu poate conduce în mod automat şi integral la asimilarea regimului juridic al entităţilor economice fără personalitate juridică, reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu regimul juridic al societăţilor cu personalitate juridică, reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi nici nu determină aplicarea corespunzătoare a procedurii prevăzute de Legea nr.31/1990 în cazul schimbării formei societăţilor.

Curtea a mai reţinut că, în condiţiile în care nu se stabilesc în mod expres şi neechivoc procedura de transformare, condiţiile de fond şi formă necesare pentru a opera transformarea unei entităţi fără personalitate juridică în societate, legea criticată creează, sub unele aspecte, premisele unei aplicări neunitare a normelor legale instituite, iar în unele cazuri duce la imposibilitatea aplicării efective a legii criticate, generate de modul defectuos, imprecis şi incomplet de redactare a normelor acesteia, de natură a contraveni dispoziţiilor constituţionale referitoare la principiul legalităţii, în componenta sa referitoare la calitatea legii. 

PNL cere audierea lui Marcel Ciolacu în scandalul Nordis. Florin Roman: „Există suspiciuni că ar fi vorba și de alte destinații”

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Capcană pentru un bărbat dornic de IUBIRE din București. O damă de companie și iubitul ei l-au păcălit și tâlhărit

Într-un caz șocant din București, o femeie care lucra ca damă de companie și concubinul ei au pus la cale o mare înșelătorie. Un bărbat, care căuta doar o conversație prietenoasă online, a ajuns să fie sechestrat și tâlhărit de 40.000 de lei.

Dosarul generalilor. Coldea și Dumbravă pot pleca din țară. Constrolul judiciar, ridicat înainte de alegeri

Echipa statului paralel a primit astăzi pronunțarea magistraților de la Curtea de Apel București Generalii vor putea părăsi țara întrucât Curtea de Apel București a admis cererea generalilor de ridicare a controlului judiciar.

Cod GALBEN de intensificări ale VÂNTULUI în Cluj, vântul poate atinge viteze de peste 100 de kilometri/oră - HARTĂ

Meterologii au emis o averizare cod galben de intensificări ale vântului pentru județul Cluj, cu viteze de până la 120 de kilometri pe oră. 

Bombă pentru micii întreprinzători: CCR a decis că legea prin care PFA-urile puteau deveni SRL-uri este neconstituţională

Modificarea legislativă prin care persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale se puteau transforma în societăţi cu răspundere limitată (SRL) sau altfel de societăţi comerciale a fost declarată ca fiind neconstituţională de către Curtea Constituţion...

Cum îți dai seama dacă durerea de cap este semnul unei tumori mortale pe creier sau doar o răceală puternică?

Durerea de cap este o manifestare firească și în general nu trebuie să vă faceți griji. Dar, în unele cazuri, poate fi primul semn al unei afecțiuni mortale, cum ar fi o sângerare pe creier sau chiar o tumoră canceroasă. Un medic a explicat cum putem face diferența între durerile care trădează ce...

Crezând că vor da lovitura, doi români din Germania au furat toate biletele la loterie. Compatrioții au folosit o metodă inedită de „operare”

Doi hoți români au sustras toate biletele și lozurile de loterie vândute de un comerciant local. Pe data de 21 noiembrie 2024, la Judecătoria din Solingen, a început procesul celor doi compatrioți, acuzați de furtul care a avut loc în februarie 2022.

Provocare IQ: Care dintre cele două logo-uri BMW este corect?

Pe 20 noiembrie, un nou test IQ a apărut pentru a-ți testa atenția la detalii și capacitatea de concentrare. Ești gata să îți pui mintea la încercare și să vezi cât de rapid poți răspunde? 

3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate pe toate planurile

3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Ei sunt nativii care vor avea parte de productivitate pe toate planurile, datorită prezenței astrologice a Soarelui trigon cu Luna.

PNL cere audierea lui Marcel Ciolacu în scandalul Nordis. Florin Roman: „Există suspiciuni că ar fi vorba și de alte destinații”

Partidul Național Liberal (PNL) a solicitat oficial audierea premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, în cadrul Comisiei parlamentare comune de anchetă care investighează scandalul Nordis.

Incendiu violent, în Tunari: 3 imobile, cuprinse de flăcări - intervenție contracronometru a pompierilor. FOTO

Incendiu violent, la această oră, în localitatea Tunari, județul Ilfov. Trei imobile au fost cuprinse de flăcări.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.