Angajatii romani scapa de plata unei parti din contributiile sociale: se cere transferul catre angajator

Angajatii romani scapa de plata unei parti din contributiile sociale: se cere transferul catre angajator
📅 2024-10-30

La 6 ani de când Guvernul a aprobat transferul contribuţiilor sociale de la angajator exclusiv în sarcina angajatului, Consiliului Europei cere Guvernului României să transfere o parte din contribuțiile sociale de la angajat către angajator. 

Transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajatului (25% pentru pensii și 10% pentru sănătate) a fost aprobat de Guvernul Viorica Dăncilă în 2018, pe vremea când ministrul Muncii era Olguța Vasilescu, iar șeful PSD era Liviu Dragnea.

Acum, în urma rezoluției emise de Consiliul Europei - care cere Guvernului României să transfere o parte din contribuțiile sociale plătite de angajat, înapoi în sarcina angajatorului - BNS a trimis Guvernului României o adresă prin care îi solicită convocarea de urgență a Consiliului Tripartit.

„Blocul Național Sindical informează că a trimis Guvernului României o adresă oficială prin care solicită convocarea de urgență a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, pentru identificarea soluțiilor privind transferul contribuțiilor de la angajat înapoi la angajator, așa cum cere Comitetul de miniștri din cadrul Consiliului Europei în Rezoluția ResCSS(2024)15 privind aplicarea Codului european de securitate socială de către România, Rezoluție adoptată în data de 10 iulie 2024”, a informat, marți, BNS.

Prin intermediul acestei rezoluții, Comitetul de miniștri din cadrul Consiliului Europei cere Guvernului României „să ia măsurile necesare pentru a reechilibra proporțiile contribuțiilor de asigurări sociale suportate de angajatori sau de stat, pe de o parte, și de angajați, pe de altă parte, în vederea alinierii dispozițiilor Codului fiscal la cerințele articolului 70(2) din Cod în această privință”.

Pe scurt, România încalcă din anul 2017 Codul European de Securitate Socială, când Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 79/2017, prin care contribuțiile sociale au fost transferate aproape în totalitate din sarcina angajatorilor în sarcina angajaților, iar Comitetul de miniștri din cadrul Consiliului Europei ne atrage atenția că trebuie operate modificările urgent de către Guvernul României în Codul Fiscal.

Ce spune Consiliul Europei
În principal, Consiliul Europei cere Guvernului României să „ia măsurile necesare pentru a asigura o rată de înlocuire a indemnizației de pensie pentru limită de vârstă de cel puțin 40% din salariul de referință pentru un beneficiar standard, după 30 de ani de contribuție”, față de 30-35% cât este în prezent. 

Salariul de referință menționat în rezoluția Consiliului Europei este salariul minim luat în calcul de Guvern atunci când elabborează bugetul de stat.

Redăm integral cerințele Consiliului Europei adresate Guvernului României:

- „referitor la Partea V (Indemnizația de pensie pentru limită de vârstă), articolul 28 din Cod, Rata de înlocuire a pensiilor, să ia măsurile necesare pentru a asigura o rată de înlocuire a indemnizației de pensie pentru limită de vârstă de cel puțin 40% din salariul de referință pentru un beneficiar standard, după 30 de ani de contribuție, conform specificațiilor din articolul 29, în conjuncție cu articolul 65 și cu Programul pentru Partea XI din Cod. De asemenea, invită Guvernul să furnizeze calculele ratei de înlocuire realizate pentru anul 2023, după 30 de ani de contribuție, în conformitate cu articolul 29(1)(a) din Cod;

- referitor la Partea XII (Dispoziții comune), articolul 70(2) din Cod, Finanțarea colectivă a beneficiilor, să ia măsurile necesare pentru a reechilibra proporțiile contribuțiilor de asigurări sociale suportate de angajatori sau de stat, pe de o parte, și de angajați, pe de altă parte, în vederea alinierii dispozițiilor Codului fiscal la cerințele articolului 70(2) din Cod în această privință”.

Ce contribuții plătea angajatorul și angajatul înainte de Reforma fiscală din 2018
Înainte de intrarea în vigoare a „Reformei Fiscale”, contribuțiila pentru pensii erau mai mari decât în prezent, reprezentând 26,3%, iar cele pentru sănătate 10,7%, repartizarea plăților făcându-se după cum arătăm mai jos:

Contribuţii angajat :

CAS: 10.50%

CASS: 5.50%

Şomaj: 0.50%

Impozit: 16.00%

Contribuţii angajator :

CAS: 15.80%

CASS: 5.20%

Şomaj: 0.50%

Fnuass: 0.85%

Risc şi accidente - în funcţie de codul CAEN

Fond garantare creanţe: 0.25%

După transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, acesta din urmă plătește din 2018 următoarele contribuţii: 25% CAS, 10% CASS, 10% impozit (față de 16% în trecut), angajatorul plătind o taxă nouă ca denumire, care a reunit taxele vechi, şi care se numeşte contribuţia asigurătorie pentru muncă (CAM), în procent de 2,25% din fondul de salarii.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Salariile scad în acest domeniu. Prea mulți oameni vor să lucreze ca IT-iști

Angajații din domeniul IT au început să primească salarii mult mai mici în 2024 față de anii precedenți. Criza din IT este tot mai gravă iar mulți specialiști nu își mai găsesc de muncă sau primesc oferte de salariu mult sub așteptările lor.

Levi a avut parte de un sfârșit cumplit la doar 25 de ani. Bărbatul a murit în timp ce mergea să cumpere un biberon pentru bebelușul său de doar cinci zile

Un tânăr de 25 de ani și-a pierdut viața într-un accident tragic pe o șosea din județul Timiș, în timp ce se afla într-o misiune simplă, dar plină de dragoste paternă – să cumpere un biberon pentru bebelușul său de doar cinci zile.

Angajații români scapă de plata unei părți din contribuțiile sociale: se cere transferul către angajator

Angajații români vor scăpa de plata unei părți din contribuțiile sociale, ceea ce înseamnă că salariile ar putea crește după ce Guvernul va modifica Codul Fiscal, la cererea Consiliului Europei.

Combinația celor 5 ingrediente naturale care previne îmbătrânirea. Este o sursă bogată în colagen și antioxidanți

Combinația celor 5 ingrediente naturale care previne îmbătrânirea. Este o sursă bogată în colagen și antioxidanți. Iată ce conține și cum se prepară.

Incendiu puternic la șantierul naval unde se construiesc submarinele nucleare din Marea Britanie. Două persoane au ajuns la spital

Momente de panică după un incendiu puternic izbucnit la șantierul naval al companiei BAE Systems, care construiește submarinele nucleare ale Marii Britanii. Imaginile care au apărut în mediul online arătă flăcări și fum negru ieșind din vasta clădire Devonshire Dock Hall, care este vizibilă de la...

Val de căldură în toată țara. Cât mai țin temperaturile anormale

Toamna a luat-o razna iar temperaturile explodează. La final de octombrie, mercurul din termometre a urcat până la 27 de grade Celsius în Drobeta Severin, în timp ce în București se preconizează temperaturi de până la 21 de grade Celsius. Noaptea, totuși, se instalează frigul deoarece temperaturi...

Tânăr român strivit de două mașini în Italia. Adrian nu a avut nicio șansă

Tragedie în familia unui român din Iași care muncea în Italia! Tânărul în vârstă de 29 de ani și-a pierdut viața în timp ce conducea o motocicletă în apropiere de Roma.

Ce trebuie să știm atunci când mergem la restaurant? Mare atenție la aceste lucruri minore

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, subliniază cât de importantă este atenția la detalii când mergem la restaurant sau ne cazăm într-o unitate turistică. Specialistul atrage atenția că informațiile despre produsele servite ar trebui să fie accesibile în limba română, permițând consumatorilor să...

Care este mai sănătoasă pâinea albă sau cea neagră. Diferența dintre cele două sortimente. Ce recomandă nutriționistul Mihaela Bilic

Care este mai sănătoasă pâinea albă sau cea neagră. Diferența dintre cele două sortimente. Care este recomandarea nutriționistului.

Ce promit politicienii versus mesajul pe care îl transmit la Bruxelles: contradicții uriașe. CAPCANELE ascunse în spatele discursurilor electorale

Contradicție uriașă între ce promit politicienii în fața alegătorilor și ce promit în fața oficialilor de la Bruxelles! În timp ce în țară candidații promit că nu vor crește impozitul pe venit, că nu vor modifica TVA și nici pragul de impozitare la IMM-uri, în planul fiscal ajuns pe masa Comisiei...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.