Alerta in zonele distruse de viituri. Risc urias de boli precum hepatita, leptospiroza si dizenteria

Alerta in zonele distruse de viituri. Risc urias de boli precum hepatita, leptospiroza si dizenteria
📅 2024-09-20

Conform DSP, impactul inundațiilor asupra sănătății poate fi resimțit atât direct, prin contactul cu apa contaminată, cât și indirect, din cauza deteriorării infrastructurii și a problemelor legate de aprovizionarea cu apă și alimente. Expunerea la apa din zonele afectate poate duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv răni, căderi, electrocutări, infecții respiratorii și boli transmise de vectori, precum țânțarii.

Unul dintre principalele pericole îl reprezintă creșterea populației de țânțari, favorizată de temperaturile ridicate și de acumulările de apă stagnante, un mediu propice pentru reproducerea acestor insecte. "Țânțarii pot transmite boli infecțioase severe. Pentru a preveni riscurile, purtați haine cu mâneci și pantaloni lungi, folosiți substanțe repelente și instalați plase la ferestre și uși", recomandă DSP.

Rozătoarele și animalele decedate - surse de infecții grave

Pe lângă țânțari, rozătoarele sau cadavrele animalelor pot reprezenta surse majore de infecție. Una dintre bolile care se poate transmite în astfel de condiții este leptospiroza, o afecțiune gravă ce poate apărea prin contactul cu apa contaminată sau cu urina rozătoarelor infectate. DSP subliniază necesitatea unor măsuri stricte de igienă pentru a limita răspândirea bolii: "Depozitați alimentele în locuri sigure, inaccesibile rozătoarelor, și asigurați-vă că ferestrele și ușile sunt bine izolate."

Riscurile sanitare post-inundații

Apa stagnantă și cea provenită din inundații constituie un pericol semnificativ pentru sănătatea publică. Pe lângă riscurile de înec sau rănire, aceste ape pot duce la apariția bolilor diareice acute, cum ar fi dizenteria, hepatita virală A sau infecțiile cu E.coli și Salmonella. În special persoanele evacuate și cazate în adăposturi temporare sunt vulnerabile din cauza scăderii igienei și a condițiilor de supraaglomerare.

În scop preventiv, DSP Galați a distribuit clorură de var și tablete de clor pentru dezinfecția fântânilor, a suplimentat stocurile de vaccinuri antitetanice și antihepatitice pentru copii, și a prelevat probe de apă pentru analize chimice și microbiologice. De asemenea, adulții din zonele afectate au fost vaccinați împotriva tetanosului, iar autoritățile monitorizează îndeaproape situația din teren pentru a preveni o eventuală criză sanitară.

Avertismentele emise de DSP sunt un semnal de alarmă pentru locuitorii din zonele inundate, care trebuie să respecte cu strictețe măsurile de prevenție pentru a se proteja de aceste pericole iminente.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Asemănare neobișnuită între oameni și găini. De acum înainte le veți privi cu alți ochi

O descoperire făcută de cercetătorii francezi a scos la iveală o asemănare între om și găină la care probabil că nu ne-am fi gândit. Cert este că după ce veți citi această știre veți privi cu alți ochi reacțiile înaripatelor.

Prognoza meteo pe o lună: temperaturi nefirești în toată țara. Când se opresc ploile? Cum va fi vremea până pe 21 octombrie 

Meteorologii estimează că, până la jumătatea lunii octombrie, temperaturile vor fi uşor mai ridicate faţă de cele normale pentru această perioadă, în special în regiunile sudice. Ulterior, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice perioadei, în toată ţara. Cantităţile de ploi vor fi ...

Alertă în zonele distruse de viituri. Risc uriaș de boli precum hepatita, leptospiroza şi dizenteria

O nouă avertizare medicală a fost emisă pentru regiunile afectate de inundații recente, unde specialiștii atrag atenția asupra riscului crescut de îmbolnăvire cu boli grave, precum hepatita, leptospiroza și dizenteria. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a publicat un ghid de prevenție adre...

Românii care au nevoie de acte la NOTAR nu vor mai sta la coadă. Vezi LISTA actelor ce pot fi eliberate ONLINE

Românii care au nevoie de diverse acte notariale nu vor mai fi nevoiți să stea la rând pentru a le obține. Un proiect de lege îi va obliga pe notarii publici care vor să facă acte și proceduri în format electronic să folosească o singură platformă IT, Top-not. Chiar și așa, activitatea electronic...

Dosarul procurorului "Portocală", la un pas de mușamalizare. Unitatea de elită a Statului Paralel, distrusă de anchete

Procurorii și judecătorii din unitatea de elită a statului paralel au intrat în atenția autorităților. Dosarul cu acuzații grave care-i vizează pe Lucian Onea si Mircea Negulescu este la un pas să fie mușamalizat, potrivit Realitatea Plus.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..