Amețelile – cauze, manifestări și factori de risc
Atunci când apar, amețelile pot cauza îngrijorare și chiar senzație de panică. Însă, de cele mai multe ori, acest simptom nu indică o afecțiune gravă, mai ales dacă nu se întâmplă în mod recurent. Însă, în cazul în care episoadele de amețeli se repetă, acestea pot fi semne ale unor afecțiuni medicale. Printre acestea se numără tulburările de echilibru, hipotensiunea arterială, anemia sau chiar migrenele vestibulare. Cunoașterea cauzelor și a factorilor de risc ne pot ajuta să înțelegem mai bine senzația de amețeală și să abordăm în mod eficient prevenția și gestionarea sa.
Amețeli de cap
Amețelile de cap reprezintă o problemă comună întâlnită în rândul multor persoane, indiferent de vârstă sau sex. Senzația de amețeală poate varia de la o ușoară senzație de instabilitate până la senzația intensă de învârtire a mediului înconjurător. Aceste simptome pot afecta semnificativ calitatea vieții și pot indica probleme de sănătate mai grave, conform specialiștilor.
Amețelile sunt, în general, percepute ca o senzație subiectivă de dezechilibru sau instabilitate.
Ele pot fi clasificate în două tipuri principale:
- Vertij: această afecțiune este asociată cu problemele urechii interne. Amețelile vertij sunt adesea intense și pot fi însoțite de transpirație, greață, dezechilibru fizic. Acestea pot dura de la câteva secunde la mai multe ore și sunt declanșate de mișcări specifice ale capului. Vertijul poate apărea în afecțiuni precum vertijul paroxistic postural benign, boala Meniere și labirintită. Indiferent de cauza exactă, vertijul poate afecta sever calitatea vieții, necesitând adesea evaluare medicală pentru diagnostic și tratament adecvat.
- Din alte cauze: poate fi descrisă ca o senzație de ușurință în cap sau ca și cum ai fi pe punctul de a leșina. Cauzele acesteia pot include hipotensiunea ortostatică, anemie sau hipoglicemia. De asemenea, tulburările de anxietate pot provoca amețeli non-vertiginoase. Acestea pot avea loc în timpul atacurilor de panică, când hiperventilația contribuie la senzația de instabilitate.
Amețelile sunt, în general, simptome ale altor afecțiuni. Acestea pot fi de natură neurologică, auditivă sau chiar vizuală.
Printre cele mai comune cauze ale senzației de amețeală se numără:
- Problemele urechii interne: vertijul paroxistic postural benign (VPPB), labirintita și boala Meniere, care pot provoca vertij intens.
- Tulburările neurologice: migrenele vestibulare, scleroza multiplă și accidentele vasculare cerebrale (AVC). Afecțiunile respective mai pot fi însoțite și de simptome neurologice, precum slăbiciune musculară, vedere dublă sau dificultăți de vorbire.
- Problemele cardiovasculare: hipotensiunea ortostatică și aritmiile cardiace. Acestea determină scăderea fluxului de sânge către creier, ceea ce duce la amețeli și senzația de leșin.
- Problemele coloanei vertebrale: amețelile cervicale pot apărea ca urmare a compresiei nervilor sau a inflamației în această regiune a gâtului. Acestea pot fi însoțite și de alte simptome, precum dureri de ceafă, rigiditate, amorțeală sau furnicături în cap și amețeli.
- Deviația de sept, care poate crea obstrucții în căile nazale, determinând dificultăți în respirație și potențial amețeli. În unele cazuri, deviația de sept poate duce la inflamații ce pot provoca amețeală. De asemenea, poate perturba fluxul normal al aerului în nas, afectând astfel echilibrul și provocând amețeli.
Alte cauze comune:
- Afecțiunile metabolice: hipoglicemia și anemia pot reduce aportul de oxigen și nutrienți esențiali la creier, provocând senzația de amețeală și gură uscată.
- Anxietatea și atacurile de panică afectează sistemul nervos autonom, ceea ce poate duce la senzația de amețeală.
- Lipsa de minerale: amețelile și lipsa de calciu sunt strâns corelate. Deficiența de calciu poate duce la o hiperexcitabilitate a sistemului nervos, contribuind la senzația de amețeală. În același timp, magneziul este necesar pentru echilibrul electroliților în corp și pentru fluxul sanguin către creier. Astfel, lipsa de magneziu provoacă amețeli, mai ales dimineața.
- Avitaminoza, în special deficitul de B12 și tiamină. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea normală a sistemului nervos și pentru producerea celulelor roșii din sânge. În plus, această afecțiune poate fi provocată și de lipsa altor vitamine, precum acidul folic (B9) și vitamina E. Dacă aceste vitamine sunt în carență, pot apărea diverse simptome neplăcute. Pe lângă amețeli, acestea pot include oboseală, slăbiciune musculară, dificultăți de concentrare, probleme de memorie, iritabilitate și furnicături în extremități. Deci, ce să mănânci atunci când ai amețeli? Fructe, bogate în vitamina C, legume verzi și nucifere, susțin specialiștii.