4 candidati la presedintie transeaza conflictul din Ucraina. Cum cred Elena Lasconi, Mircea Geoana, Cristian Diaconescu si Kelemen Hunor ca ar putea lua sfarsit conflictul din tara vecina

4 candidati la presedintie transeaza conflictul din Ucraina. Cum cred Elena Lasconi, Mircea Geoana, Cristian Diaconescu
📅 2024-11-20

Elena Lasconi: Nu este o soluţie cedarea de teritorii din partea Ucrainei

Preşedintele USR, Elena Lasconi, candidat la alegerile prezidenţiale, a respins luni ipoteza cedării unor teritorii din partea Ucrainei în schimbul păcii, menţionând că, dacă se va întâmpla aşa ceva, preşedintele rus, Vladimir Putin, "nu se va opri".

Totodată, ea a criticat punctul de vedere exprimat de Mircea Geoană pe acest subiect.

"Vă daţi seama, dacă Doamne fereşte România ar fi atacată, domnul Geoană ar ceda o parte din România. Nu, nu este o soluţie cedarea de teritorii. Şi asta este marea diferenţă între mine şi ceilalţi politicieni, care stau drepţi şi nu drept în faţa puterilor mari ale lumii. Nu este o soluţie cedarea de teritorii, pentru că Putin are un comportament de împărat. (...) Dacă Ucraina va ceda teritorii, Putin nu se va opri. El trebuie descurajat, să nu se înarmeze în următorii doi - trei ani, să nu se înarmeze rapid. Noi trebuie să ajutăm Ucraina să câştige acest război. Este esenţial să se întâmple asta. Am discutat şi la Forumul de pace de la Paris când am fost. America este protejată natural de două oceane. Noi suntem aici, ne suflă în ceafă Putin. Noi trebuie să facem tot ce putem, ca să introducem mai mulţi bani pentru înzestrare armată. Este esenţial să facem lucrul acesta, ca să descurajăm duşmanul şi să sprijinim Ucraina să câştige războiul", a declarat Lasconi, la o dezbatere.

Mircea Geoană a replicat că Elena Lasconi nu ar avea "un minim de cunoştinţe" pe probleme de securitate naţională.

"În clipa în care interpretaţi o situaţie în care se poate ajunge la o pace durabilă - nu dezmembrarea Ucrainei, ci o pace durabilă - care în schimbul suveranităţii, integrării euroatlantice a Ucrainei sunt forţaţi să cedeze o parte din teritoriu, eu cred că pacea este preferabilă războiului", a spus Mircea Geoană.

Elena Lasconi, o nouă gafă de proporții. Nu știe ce este și dacă a fost activat vreodată Articolul 5 din NATO

Totodată, răspunzând unei întrebări referitoare la activarea articolului 5 al Tratatului NATO, Lasconi a pledat pentru o mai bună înzestrare armată a României, urmând exemplul Poloniei.

"Este esenţial să cheltuim acei 2,5% din PIB pentru înzestrare armată, ca să ne putem pregăti, pentru ca, chiar şi în cazul în care ar fi încălcat articolul 5 al NATO, ar însemna că noi trebuie să rezistăm cel puţin 30 de zile, dacă există vreun pericol la adresa securităţii României. Şi noi trebuie să ne pregătim pentru asta. Şi în acest sens cred că Polonia este cel mai bun exemplu. Este un exemplu pe care putem să îl urmăm, pentru că ei asta au făcut în această ultimă perioadă", a spus liderul USR.

Mircea Geoană a replicat că, potrivit noii doctrine a NATO, apărarea teritoriului aliat trebuie activată "din prima secundă". El a apreciat că Lasconi "nu este pregătită pentru funcţia" de preşedinte al României, din perspectiva cunoştinţelor referitoare la noţiuni de securitate naţională.

Cristian Diaconescu: Armistiţiu, plus un tratat politic

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Cristian Diaconescu a afirmat, luni, că va propune soluţia unui armistiţiu, plus un tratat politic, în cazul în care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va consulta Flancul estic al NATO, în alegerea unei variante destinate rezolvării problemei războiului din Ucraina.

"Sunt trei soluţii pe masă: una - victoria deplină, imposibil de atins într-o capitală sau alta, pentru că este o victorie de tip al Doilea Război Mondial, adică şi în capitală, nu numai pe front, a doua - armistiţiu, a treia - armistiţiu plus tratat politic. În momentul în care există armistiţiul plus tratat politic, practic se mută criza din câmpul de luptă, nu mai mor oameni şi se mută în zona de negociere. (...) Negocieri - au fost 25 de negocieri până acum, care s-au blocat. Armistiţiu, plus tratat politic", a punctat Cristian Diaconescu, in cadrul dezbaterii.

Alegeri 2024. Ludovic Orban se retrage din cursa pentru prezidențiale în favoarea Elenei Lasconi

Kelemen Hunor: Dezmembrarea Ucrainei nu e o variantă acceptabilă; trebuie căutată o a treia, a patra cale

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, candidat la prezidenţiale, consideră că trebuie căutată o a treia sau a patra cale în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, fiindcă dezmembrarea acestei ţări nu este o variantă acceptabilă.

"Dezmembrarea Ucrainei nu este o variantă acceptabilă, fiindcă asta înseamnă că a învins Rusia şi nu cred că Donald Trump (preşedintele ales al SUA - n.r.) ar putea să înceapă al doilea mandat cu o înfrângere, nu este omul care acceptă o înfrângere. În plus, pentru România ar fi o catastrofă să fim într-o situaţie unde nu avem o adâncime strategică şi Rusia vine spre noi. Deci, din acest punct de vedere, trebuie să cauţi o a treia cale - şi a treia cale este oprirea războiului, o încetare a focului şi negocieri cel puţin pe termen mediu, pe termen lung, neacceptând că Rusia rămâne cu teritoriile ocupate, ci acceptând o îngheţare a conflictului şi discuţii pe termen mediu, pe termen lung. Dar în niciun caz nu se poate face pace fără ucraineni, fără acordul lor, că este vorba de ţara lor este vorba de viitorul lor. De aceea eu aş propune să căutăm a treia, a patra variantă", a declarat Kelemen Hunor.

Nicolae Ciucă, primele declarații după discuția cu cancelarul Nehammer. Când intră Romania în Schengen?

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Schimbări importante pe harta astrală. 5 zodii vor avea mare noroc la BANI până în decembrie

În acest final de an, harta astrală suferă schimbări semnificative, ceea ce poate aduce oportunități financiare neașteptate pentru anumite zodii. Aceste schimbări planetare pot crea un cadru favorabil, generând fluxuri de energie pozitivă care să sprijine prosperitatea și stabilitatea financiară....

Ministrul Muncii recunoaște o situație halucinantă. Au fost situații în care Poșta n-a trimis deciziile de recalculare pentru că NU A AVUT PLICURI

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a recunoscut o situație halucinantă în procesul de distribuire a pensiilor. După ce telespectatori din județul Iași au reclamat că n-au primit deciziile de recalculare pentru că Poșta Română n-ar fi avut plicuri, Bucura Oprescu a afirmat că mai există astf...

Salam de biscuiți DUBAI cu fistic și umplutură crocantă de kataif. Rețeta pas cu pas, by Jamila - VIDEO

Salamul de biscuiți este un desert clasic al copilăriei, iar Jamila Cuisine l-a reinventat într-o variantă rafinată, adăugând o cremă delicioasă de fistic și o umplutură crocantă de kataif. 

Iti place să mănânci dulce, picant, sau sărat? Ce tip de personalitate ai, în functie de mâncarea preferată

Așa cum fiecare preparat culinar are propriile sale caracteristici, la fel și preferințele noastre alimentare pot arăta aspecte interesante despre personalitatea noastră. Fie că ești un iubitor al dulciurilor, care caută mereu să adauge un strop de fericire zilelor tale, sau un pasionat al aromel...

Un primar le oferă case de 1 euro americanilor supărați de realegerea lui Trump

Primarul unei localități de pe insula italiană Sardinia a găsit o oportunitate de afaceri în dezamăgirea unor americani pentru realegerea lui Donald Trump, scrie CNN. 

SECRETUL turcilor! Ce se pune la rădăcina trandafirilor la finalul lunii noiembrie? Vor fi protejați de îngheț și vor înflori într-un stil inedit

La finalul lunii noiembrie, în multe zone din Turcia și în alte regiuni cu un climat similar, grădinarii se pregătesc pentru iarnă, având grijă de trandafirii din grădinile lor. Deși aceste plante sunt rezistente, protejarea lor împotriva frigului sever este esențială pentru a le asigura o crește...

Înșelătoria cu „produsele gratuite” face din ce în ce mai multe victime. Ce se ascunde sub aparenta politețe și cum să te ferești de escroci

Înșelătoria cu „produsele gratuite” atrage din ce în ce mai multe victime, disimulându-se subtile sub o mască de politețe și bunăvoință. Aceste întâlniri inofensive pe stradă pot masca intenții care, la o privire mai atentă, sunt departe de a fi binevoitoare.

Medic român pune piciorul în prag: E o legătură clară între creșterea numărului de consumatori de psihoactive şi înmulțirea accidentelor

Medicul Cristian Grasu, preşedinte al Serviciilor de Ambulanţă din România, trage un semnal de alarmă și indică faptul că există o legătură clară între creşterea numărului de consumatori de substanţe psihoactive şi creşterea numărului de accidente şi incidente.

Sfârșit terifiant pentru un bărbat de 60 de ani. Medicii nu au putut face nimic pentru el

Un bărbat de aproximativ 60 de ani a decedat după ce a fost lovit de un tren, marți seară, în municipiul Arad. 

Ministrul Muncii a reacționat după valul de reclamații ale pensionarilor în cadrul emisiunii "Culisele Statului Paralel": "Mâine trimit corpul de control"

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a reacționat rapid după valul de sesizări ale pensionarilor care au trimis mesaje în emisiunea "Culise Statului Paralel". După ce a aflat că la multe Case de Pensii din țară oamenii încă nu au primit recalculările și chiar sunt tratați batjocoritor, minist...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.