Dragoş Vinereanu (59 de ani), doctor cardiolog de meserie, parte a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bucureşti, a dezvăluit cum poți să ai o inimă sănătoasă.
Renumitul medic spune că din rutina fiecărei persoane nu trebuie să lipsească un lucru, anume sportul! Însă, Dragoș Vinereanu a oferit și câteva detalii prețioase despre cum trebuie să procedeze fiecare om, în funcție de istoricul medical pe care îl are și de obiectivele pe care și le propune.
Dragoș Vinereanu este medic primar de Cardiologie, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, promoția 1990, iar în prezent activează la Spitalul Județean de Urgență din București.
Într-o discuție recentă pe care a purtat-o cu cei de la Medika TV, renumitul doctor a fost întrebat despre ce pot face oamenii de rând pentru a avea o inimă cât mai sănătoasă. Fără să stea pe gânduri, Dragoș Vinereanu a recomandat sportul atât pentru persoanele perfect sănătoase, cât și pentru cele care au un istoric de boli cardiovasculare. Însă, în cazul acestora din urmă, mișcarea zilnică trebuie să fie la un nivel mai cumpătat.
Cu toate acestea, specialistul în Cardiologie spune că orice om ar trebui să facă cel puțin 30-40 de minute de sport pe zi, astfel încât să simtă o oarecare oboseală fizică:
Ghidurile sunt detaliate în direcţia asta şi ele zic aşa: să faci un efort, cel puţin moderat, 30 de minute pe zi. Acum, eu zic 40 de minute ar fi bine. Mai mult de moderat, iarăşi ar fi bine. Dar hai să zicem, pentru omul care vrea să-şi întreţină o inimă sănătoasă, cum vorbim în permanenţă, probabil că 30 de minute, undeva între 30-40 de minute pe zi de un efort moderat… ce înseamnă efort moderat? Atunci când transpiri un pic, când uzi tricoul. Cam asta înseamnă efort moderat pentru un om obişnuit. Pentru fiecare, efort moderat înseamnă altceva. Una este la un om care e antrenat, una e la un om care nu e antrenat şi care mai are şi o boală cardiovasculară. E important să simtă că oboseşte un pic, să simtă că udă tricoul”, a explicat Dragoș Vinereanu, conform sursei citate.
Membru corespondent al Academiei Române din 2017, Dragoș Vinereanu a subliniat importanța sportului inclusiv în viața persoanelor care au suferit un infarct sau s-au confruntat cu alte probleme cardiace.
Recuperarea este esenţială. Iar partea de recuperare, din păcate, e puţin folosită în România. Se ştie că la pacientul după un infarct, la pacientul cu insuficienţă cardiacă, în urmă cu 20 de ani ziceam: stai numai în pat. Nici pe departe aşa. La pacientul care a suferit o operaţie, fie că a fost cardiologie intervenţională, fie că a fost operaţie pe cord deschis, recuperarea este absolut esenţială. Iar efort fizic gradual crescut, sub o monitorizare a pacientului, că e medicul lângă el tot timpul când face efort, să ştie, să nu ajungă la o anumită frecvenţă cardiacă, să nu-şi crească tensiunea prea mult, fiindcă că tensiunea creşte la efort, este foarte importantă pentru sănătatea inimii şi pentru recuperare”, a completat renumitul cardiolog.