Seară de gală la Primăria Iași. Sala Mare a Palatului Roznovanu a fost umplută până la refuz, luni seară, de către personalități ale vieții sportive, culturale, academice sau politice din Iași. Zeci de persoane au ținut să fie prezente la un moment istoric, ceremonia de decernare a titlului de Cetățean de Onoare lui Mircea Lucescu.
În cadrul evenimentului, selecționerul echipei naționale și-a relansat și cartea „Mirajul gazonului”, ediția a II-a a volumului tipărit în 1981, revăzută și adăugită.
Amfitrionul evenimentului a fost Simona Modreanu, de la Editura Junimea, iar la cuvânt au trecut, printre alții, scriitorii Mircea Radu Iacoban și Grigore Ilisei, jurnaliștii Ovidiu Ioanițoaia și Vasile Arhire, dar și antrenorul Politehnicii Iași, Emil Săndoi.
Alături de acesta din urmă, la ceremonie a fost prezentă întreaga conducere a clubului din Copou, în frunte cu președintele Cornel Șfaițer, dar și membri ai staff-ului tehnic.
„Această carte nu a fost lansată niciodată, pentru că nu era de acceptat ca un jucător de fotbal să scrie o carte. Era un semn de vedetism pentru oamenii din perioada aceea. Dar eu această carte am scris-o din fragmente de însemnări, din trăirile mele, din emoții, din sentimentele mele. Am încercat să analizez absolut tot ce se întâmpla în fotbalul autohton cu aspecte critice, cu laude, așa cum era de fapt și fotbalul. Azi erai cel mai bun, peste două zile, dacă pierdeai, erai cel mai slab. Cum treci prin astfel de momente, astfel de emoții, cum reușești să rămâi echilibrat, vorbesc de jucători, de copii. Îi vedeți cum sunt când joacă, cum se ceartă, cum plâng, cum se bucură, cum se îmbrățișează.
Fotbalul este viață trăită la cel mai înalt nivel, o viață concentrată în minute, nu vorbesc de ore sau de zile sau de luni”, a declarat Mircea Lucescu.
Tehnicianul în vârstă de 79 de ani a explicat de ce această carte îi poate inspira pe copii și îi poate ajuta pe antrenori.
„Sper ca aceste gânduri ale mele să ajute generația nouă de copii, pentru că în momentul de față s-au apropiat foarte mult de echipa națională și de ideea de a juca fotbal, de a face performanță.
Cum cred că i-ar putea ajuta foarte mult și pe antrenorii noștri, pentru că ei trebuie să știe ce gândește un jucător de fotbal în relația cu ei, cu antrenorul. Sunt lucruri importante acolo”, a mai spus Lucescu, pentru care sportul este o artă: „Eu trebuie să mulțumesc Iașiului pentru că am fost prima dată la o manifestare cum a fost cea de ieri (n.r. Premiile Naționale Negruzzi), care a apropiat celelalte domenii de activitate de sport. Și toată lumea trebuie să știe că sportul este o artă. Practicat la cel mai înalt nivel, sportul este o artă”.
După ce a făcut o scurtă istorie a cărții și a reperelor importante ale carierei sale, selecționerul Mircea Lucescu i-a adresat primarului Mihai Chirica, în final, un mesaj ce a stârnit ropote de aplauze în sală.
„Aștept să faceți stadionul pe care l-ați promis”, i-a transmis Mircea Lucescu edilului Iașiului, explicând că o arenă nouă nu înseamnă doar sport: „Un stadion nou nu este doar pentru sport, e un semn de cultură pentru un oraș”.
Reacția primarului nu a întârziat: „Stadionul va fi construit. Deja am făcut un împrumut pentru a demara lucrările”.
Pe final, antrenorul echipei din Copou, Emil Săndoi, a declarat că un mare regret al carierei sale este faptul că nu a fost antrenat de Mircea Lucescu.
„Când eram un tânăr jucător la Craiova, Gică Popescu a fost ofertat de Steaua, iar eu de Dinamo. Cel mai mare regret al carierei mele a fost că nu am îmbrăcat tricoul sub comanda lui Mircea Lucescu”, a spus Emil Săndoi.
Duminică, de Ziua Națională a României, Mircea Lucescu a primit o altă distincție specială. Selecționerul a fost invitat special la Gala „Premiile Naționale Negruzzi” și a primit Premiul „Dana Konya-Petrișor”.