După ce ieri am descoperit împreună cei cinci portari care au deziluzionat la FCSB în ultimul deceniu, astăzi mergem spre fundașii care au produs insomnii roș-albaștrilor.
În campania noastră, „Țepele și dezamăgirile deceniului pentru Dinamo și FCSB”, ai astăzi 15 nominalizări de apărători iar la finalul articolului alegi în sondaj titularii din primul 11 de coșmar! La final de campanie ne așteaptă duelul formațiilor inedite Dinamo vs FCSB!
În septembrie 2023, un fundaș cotat la 600.000 de euro sosea la FCSB cu o carte de vizită excelentă. Juniorat la Mallorca în Spania, campion al României cu Viitorul Constanța, fost jucător la Atletic Bilbao și Aris Salonic, liber de contract după un sezon la Panathinaikos! Doar că nici cv-ul, nici statutul lui Cristi Ganea de fotbalist de națională cu 8 meciuri pentru România n-au jucat în locul apărătorului.
După o lungă perioadă fără fotbal din rațiuni medicale, Cristi Ganea a vrut un restart la FCSB. Ce a ieșit? Doar opt meciuri în roș-albastru, dintre care trei în Cupa României. După numai patru luni, repatriat de Gică Hagi la Farul Constanța. Iar Gigi Becali a plătit 80.0000 de euro ca să scape de jucător! Dintr-o mutare cu șanse de titular incontestabil, fiasco.
Sosit din 2012 în România, la Petrolul Ploiești, haitianul s-a consacrat drept unul din cei mai interesanți fundași dreapta din campionat. Cum Gigi Becali deja instaurase moda colectării celor mai buni jucători din Superliga spre FCSB, mutarea din vara lui 2015 la roș-albaștri n-a surprins. Așteptările erau mari, doar că Alcenat a fost efectiv… alt jucător!
Doar 11 apariții pentru FCSB, incluzând aici „dublele” cu eșec spre grupele Champions League cu Partizan Belgrad și spre Europa League cu Rosenborg din 2015. După jumătate de sezon, Alcenat a fost împrumutat la FC Voluntari! Trist…
Lansat în fotbal de Ceahlăul, cu un sezon la Dinamo ce i-a permis apoi transferul în Turcia, revenit în fotbalul românesc la Chiajna, Andrei Marc venea în 2019 la FCSB sub formă de împrumut de la ilfoveni. S-au plătit 30.000 de euro, cu o clauză de cumpărare de 200.000 de euro. Dar care n-a fost activată, firește. De ce?
Marc a prins doar două meciuri de campionat la FCSB, titular în ambele, 1-3 cu FC Voluntari și 1-2 cu Poli Iași, suficient cât Gigi Becali să regrete amarnic „soluția”. După doar o lună, împrumut încheiat și bagajele gata pentru retur la Chiajna! Peste ani, Marc avea să povestească aici în exclusivitate pentru ProSport că a simțit deznodământul după ce a auzit criticile lui Gigi Becali la televizor. Model patentat!
Un fundaș de origini croate din Bosnia-Herțegovina, născut și cu cetățenie austriacă, venit din Liga a treia germană. Chiar că puțini s-ar fi gândit la asta! Dar Stipe Vucur a fost acceptat de Gigi Becali în vara lui 2021 pentru că avea 1,95 m înălțime iar patronul voia stoperi de forță și talie.
Stipe a primit trei meciuri în varianta specială „test Becali”, două în campionat (0-0 cu Botoșani și 4-1 cu Univ. Craiova), unul dezastruos: ratarea grupelor Conference League prin eliminarea cu Șahtior Karagandy din Kazahstan! A stat 59 de zile Vucur la FCSB și dus a fost!
Deși era fundaș stânga, nu juca la Universitatea Craiova și fusese pus pe liber de olteni, Marius Briceag a fost adus în vara lui 2020 la FCSB de Gigi Becali pe argumentul că nu există în țară fundaș… central! mai bun ca el.
După șase luni și opt meciuri, interval scurt dar în care și patronul s-a convins că Briceag merge utilizat doar în flancul stâng, acolo unde a și prins pe finalul experienței la FCSB minute, fotbalistul a plecat împrumut la FC Voluntari. Alte cuvinte sunt de prisos.
Internațional român de 29 de ani, cu sezoane la Craiova, Dinamo și Astra Giurgiu, campion al României cu ultima formație, plus experiență în fotbalul turc: Valerică Găman avea în ianuarie 2019 toate atributele pentru a fi o mutare de top pentru FCSB! Gigi Becali spunea despre el că are experiență, siguranță și marchează goluri. Dar… după 6 luni l-a trimis spre Al Shabab!
Dorit de mult de patronul roș-albaștrilor, Găman a părut un vis interzis care devine, finalmente, realitate. Semnase pe doi ani, dar a plecat după 7 meciuri. Ce „a pus capac”? Becali declara la acea vreme: „Mai avem contract cu el, dar a spus niște lucruri care m-au deranjat. Când am mâncat bătaie la Iași, le-a zis maseurilor – v-a văzut Dumnezeu, credeți că Dumnezeu doarme? Cu alte cuvinte, pe el nu-l interesa de echipă, ci că nu joacă el. Nu poți să câștigi cu o echipă în care e fiecare pentru el.
FCSB a plătit 300.000 de euro în august 2018 pentru fotbalistul Astrei Giurgiu căruia i-a oferit salariu lunar de 10.000 de euro. Dar au venit doar 14 apariții în trei ani de contract pentru Alexandru Stan! Accidentat, ar fi fost forțat de Becali să joace cu Alashkert, ceea ce a dus la recidivă și alte probleme medicale. Cert e că Stan și dezamăgirea produsă de el au produs un punct de cotitură în strategia patronului. De ce?
Pățania cu fostul jucător al Astrei l-a determinat pe Gigi Becali să schimbe abordarea: „Nu mai iau eu jucători cărora să le fac direct contract pe 3-4 ani. Gata, schimb strategia, păi, mai fac eu cum am făcut, de exemplu, cu Stan, de care nu mai pot să scap acum? O să-i iau pe un an și facem opțiune, pe care o putem accesa dacă el confirmă. Dacă nu, la revedere!”
Denis Haruț. Pur și simplu n-a mers!
Internațional U21, Denis Haruț a ajuns la FCSB în iarna lui 2021, de la FC Botoșani, pentru 660.000 de euro. Și, spre deosebire de mult alte cazuri, a existat suficientă răbdare pentru ca el să confirme. Dar, din diferite motive, în ciuda talentului promițător, n-a făcut-o! Și asta până în septembrie 2024!
Titularizat inițial, devenit rezervă, împrumutat la FC Botoșani, revenit, încercat stoper, fundaș dreapta și stânga, ba și închizător, Haruț n-a reușit vreodată să se ridice la nivelul așteptărilor și al investiției, depășind poate presiunea și statutul FCSB. Liber de contract, din toamnă e la Sepsi OSK Sf. Gheorghe.
Apreciat de Gigi Becali pe vremea când evolua la Sepsi, stoperul n-a putut fi ratat din postura de jucător liber de contract în 2022, după un sezon ezitant la CFR Cluj. A fost pe teren în 0-2 cu Rapid, 0-5 cu Silkeborg, 0-3 cu West Ham și… și-a semnat sentința! Per total, 9 apariții în toate competițiile pentru roș-albaștri. Și… liber de contract din nou!
Gigi Becali argumenta la despărțire: „Un jucător mai greșește… dar atât timp cât distruge echipa, nu ai ce să mai spui. La revedere!”. Poftă veche, pariu gratis, deznodământ deja previzibil.
Fundașul lusitan a venit în 2019 împrumut de la Braga, avea cotă de piață 1 milion de euro la acel moment, dar chiar poți spune că n-a avut noroc! Primul meci pentru FCSB, în campionat, autogol în minutul 1! Și… a rămas singurul meci în Superliga pentru Artur Jorge la FCSB! Până la final de angajament a mai prins doar trei meciuri în Cupa României.
E un caz în care pripeala și judecata rapidă fără argumente chiar stau în picioare. Pentru că Artur Jorge a jucat ulterior în Portugalia la Victoria Setubal și Moreirense, la APOEL Nicosia din Cipru, iar azi, la 30 de ani, evoluează pentru Farense în prima ligă lusitană. Așadar, valoarea nu poate fi contestată. Cât de multă valoare? Aici totul e relativ.
Fundaș bulgar împrumutat pentru 50.000 de euro de la ȚSKA Sofia, cu clauză de transfer definitiv setată la 450.000 de euro. A fost testat în 4 meciuri, apoi trecut pe linie moartă. Cinci luni în roș-albastru, retur peste Dunăre. Încă un personaj în filmul din categoria „probă cu bani, rezultat zero”. Puțini fani își mai amintesc și faptul că a trecut pe la FCSB!
Sosit în 2019 de la Astra Giurgiu, fundașul lateral a intrat în colimatorul lui Gigi Becali încă de la semnarea contractului. Că nu-și leagă șireturile, că umblă cu pantalonii prea jos, plus directiva renunțării la fumat, cluburi și femei. Nu știm ce și cât s-a realizat, cert este că fotbalistul a prins doar 9 meciuri la FCSB!
A fost ulterior împrumutat la FC Voluntari, apoi îndepărtat. Fundașul avea să mărturisească peste vreme că încă după al doilea meci la FCSB a fost sunat de Gigi Becali pentru rezilierea contractului!
Când a venit la FCSB în 2017, Ionuț Larie avea, teoretic, tot ce-i trebuie pentru a reuși. Experiență, la 30 de ani, fost campion al României cu Viitorul, sezoane de miză la CFR Cluj, cu meciuri europene. Gigi Becali era încântat, MM Stoica l-ar fi considerat un fel de Szukala. Doar că… titular în sezonul regular, Larie a devenit rezervă în play-off. A mers la patron și a cerut rezilierea, fără pretenții financiare.
Toate premisele pozitive erau deja stinse. Criticat, pus pe „lista neagră”, apoi „reabilitat” de patron, finalmente trecut pe bancă, Larie a vrut efectiv altceva, diferit de mecanismele FCSB. Și a plecat după un singur sezon.
Contextul în care a venit Cristi Manea la FCSB, împrumut de la Apollon Limassol după ce jucase excelent la Viitorul, luase campionatul cu CFR Cluj și devenise jucător de națională, desena așteptări uriașe, mai ales că vorbim de un fundaș care avea cotă de piață 4 milioane de euro!
Elocventă e declarația lui Gigi Becali din momentul mutării, septembrie 2019: „Am făcut un transfer pentru campionat și grupele Ligii Campionilor. L-am luat ca să fac bani, cred în el, are 22 de ani și vreau măcar clauză de 2 milioane. El să confirme peste un an, să achit clauza de 2 milioane, mai are contract apoi pe 5 ani. Și apoi îl vând. Plătesc 2 și iau 8, poate 10, depinde cine îl ia!”
Socoteala de-acasă și cea din târg, însă… Manea a prins puțin peste 300 de minute în doar 4 meciuri! Antrenorul Bogdan Vintilă i-ar fi spus lui Gigi Becali că Manea e sub Vali Crețu și nu poate fi titularizat. După șase luni, Manea a plecat. A mai câștigat trei campionate cu CFR Cluj, evoluând foarte bine, azi e la Rapid.
Semifinalist EURO U21 cu România în 2019, unul din cei mai buni laterali din campionatul nostru la Viitorul și Farul, în vizorul naționalei mari: sosirea lui Radu Boboc la FCSB în august 2022 pentru doar 200.000 de euro promitea enorm. Doar că Boboc a primit numai 10 meciuri, dintre care 5 în campionat. Și a fost pus pe liber după 6 luni!
A stat jumătate de an fără echipă, a ajuns la FC Voluntari, apoi la Universitatea Cluj cu care e acum lider în Superliga. Valoare certă, dar lipsa de încredere din partea FCSB și, poate, neadaptarea la tot ce înseamnă vestiarul și presiunea patronului au dus la eșecul în roș-albastru.
Perioada de transferuri din această iarnă concentrează atenția tuturor cluburilor din Superliga, iar pentru cele mai iubite dintre ele, Dinamo și FCSB, trecutul recent trebuie să reprezinte o oglindă utilă.
ProSport a demarat campania „Țepele și dezamăgirile deceniului pentru Dinamo și FCSB” în care alegi, dintre nominalizările noastre, primul 11 al amărăciunii la fiecare dintre cele două echipe. Apoi, le vom pune față în față!
Dacă anul trecut am alcătuit împreună formațiile de vis pentru Dinamo (descoperă aici) și pentru FCSB (descoperă aici), acum e momentul să ne amintim și ce-a fost mai greu, sperând că poate conducătorii cluburilor vor evita astfel de experiențe!
Intervalul de referință e reprezentat de ultimii 10 ani pentru Dinamo și FCSB. În dreptul fiecărei echipe am nominalizat 5 portari, 15 fundași, 15 mijlocași și 15 atacanți. Îi vei descoperi pe rând în următoarele zile, cu prezentarea fiecărei nominalizări.
Am nominalizat ca fiind „țepe” și dezamăgiri fie fotbaliști pe care s-au plătit sume considerabile și care nu au confirmat, fie jucători cu background care a creat așteptări uriașe dar care au eșuat lamentabil. Atât nume care au jucat mult și fără performanțe, cât și fotbaliști care n-au prins decât două-trei partide, cu toate că tribunele, conducătorii și antrenorii se așteptau să aibă un impact important.
Vei vota timp de 24 de ore, doar pe ProSport, în sondajele de la finalul fiecărui material, care e cea mai mare „țeapă” sau dezamăgire pe fiecare post.
Portarul cu cel mai mare număr de voturi va deveni titular în primul 11 de coșmar. Pentru celelalte zece posturi din echipă vom contabiliza jucătorii care au strâns cele mai multe voturi din partea publicului, având însă maximum 5 fundași și maximum 3 atacanți, astfel încât primul 11 să fie unul plauzibil ca sistem de joc.
Iată calendarul campaniei: