A trecut fix un an de la dezafilierea fostei campioane a României și un an și jumătate de când administratorul judicar al Asociației Fotbal Club Astra încearcă să vândă bunurile debitoarei care a intrat în faliment.
Printre acestea se numără vestiarele în care, în trecut, se schimbau fotbaliști precum: Săpunaru, Tamaș, Alibec, Budescu sau Daniel Niculae, o clădire administrativă și peluza stadionului Marin Anastasovici.
Pe această arenă, fosta campioană a învins eclatant formații precum Olimpique Lyon sau West Ham United.
Joi, 30 ianuarie, la licitația organizată la Focșani, chiar și după ce prețurile au fost înjumătățite, nu s-a prezentat nimeni!
Arena modernizată în 2014- lucrările au început în 2012- cu banii omului de afaceri Ioan Niculae, patronul clubului, a reprezentat moftul milionarului, care a dorit ca giurgiuvenii să dispute partidele din cupele europene în orașul de la Dunăre.
De atunci, la Giurgiu, campioana României în sezonul 2015-2016 a eliminat-o pe Lyon, apoi a trecut de două ori consecutiv de West Ham United -performanțe obținute în Europa League. Și a urmat un declin marcă înregistrată în fotbalul românesc. În urmă cu fix un an, pe 28 ianuarie 2023, Astra a fost dezafiliată de către Federația Română de Fotbal.
Cu datorii de zeci de milioane de euro și cu patronul Ioan Niculae în închisoare, instanța a pronunțat falimentul asociației. Conform procedurilor, administratorul judiciar al debitoarei a încercat să valorifice bunurile asociației. Mobile și imobile. În urmă au rămas, imposibil de monetizat, performanțele și amintirile fotbaliștilor, antrenorilor, oficialilor și puținilor suporteri care au susținut echipa.
Astfel, au fost scoase la vânzare, încă din septembrie 2023, mai multe automobile, printre care și autocarul, vestiarele stadionului Marin Anastasovici, o clădire administrativă și chiar peluza stadionului care are o capacitate de 2372 de locuri.
Un an și jumătate a trecut de la primul anunț al administratorului judiciar C.A.P.I Țigănuș Anton & Radu Țigănuș. Doritorii, însă, nu au apărut, asta în ciuda faptului că, în această perioadă, oferta pare că s-a transformat în chilipir, iar prețul a fost scăzut până a ajuns la jumătate din valoarea anunțată inițial.
Bunurile scoase la vânzare în septembrie 2023:
Joi, 30 ianuarie, la Focșani, au fost scoase la vânzare, din nou, prin licitație publică, peluza stadionului Marin Anastasovici din Giurgiu, vestiarele și clădirea administrativă care aparțin debitoarei Asociației Fotbal Club Astra, debitor care se află în faliment. La licitație nu s-a prezentat nimeni!
Contactat de ProSport, reprezentantul administratorului judiaciar, Radu Țigănuș, a explicat situația.
Din păcate nu s-a prezentat nimeni, nu am primit oferte nici pe bunurile imobile, nici pe bunurile mobile. Conform procesului verbal al Adunării Creditorilor aceste valori sunt scăzute la maxim, sunt la 50%, mai jos nu avem cum să publicăm spre vânzare. Sperăm că, la un moment dat, să le valorificăm, avem obligația asta, să le publicăm la vânzare până în momentul în care o să reușim să le înstrăinăm”, a precizat practicianul în insolvență.
Atât peluza, cât și clădirea administrativă și vestiarele se află pe domeniul public ce aparține municipalității, astfel că, Primăria Giurgiu, care deține Baza Sportivă Marin Anastasovici, ar fi putut fi interesată de achiziționarea bunurilor, însă… însă de aici deschidem un alt subiect foarte interesant.
La finalul anului trecut, Asociația Fotbal Club Astra a câștigat un proces deschis la Tribunalul Giurgiu împotriva Primăriei Giurgiu. Instanța a dispus ca municipalitatea să achite 3.732.225 lei (aproximativ 750.000 euro) către AFCA, suma reprezentând „cheltuieli avansate de reclamant”. Despre ce e vorba? Explică practicianul în insolvență:
Eu cred că municipalitatea ar trebui să fie interesată de aceste bunuri, pentru că ele se află pe terenul ei, însă momentan nu și-a achitat nici măcar datoriile asumate din contract, ce să mai vorbim de posibilitatea de a cumpăra activele clubului. Sunt bunuri care fac parte integrată din Baza Sportivă Marin Anastasovici.
Conform unui contract de asociere în participațiune încheiat între club și primărie pentru lucrările efectuate în clădirile deținute de municipalitate, în care investiția a fost făcută de către Astra, urmând ca Primăria, conform contractului, să achite contravaloarea lucrărilor, ceea ce nu s-a întâmplat până în momentul de față. Drept urmare, noi am acționat în instanță Primăria Giurgiu, am primit o decizie favorabilă în 2024 și urmează să-i executăm silit.
Este vorba de 750.000 euro, bani pe care noi avem obligația de a-i colecta și, cu siguranță, o să-i plătim mai departe tot către stat. ANAF-ul este creditor în dosarul de insolvență”, a dezvăluit Radu Țigănuș.
În acest moment, pe Arena Marin Anastasovici din Giurgiu își dispută partidele oficiale Dunărea Giurgiu, formație care evoluează în liga a treia. Jucătorii folosesc vestiarele vechi ale stadionului modernizat în 2014, în timp ce cabinele noi, care aparțin de Asociația Fotbal Club Astra, clădirea administrativă din colțul peluzei și peluza rămân sigilate.