ProSport vă prezintă, într-un reportaj în care gazdă este Ionuț Lupescu, președintele de onoare al Clubului Sportiv Dinamo, detaliile modernizărilor din cea mai mare bază sportivă din Capitală. Terenuri noi de antrenament pentru juniori, planurile investițiilor și ultimele detalii legate de cea mai importantă lucrare de infrastructură sportivă din România, Arena Multifuncțională Dinamo.
În „Ștefan cel Mare”, parte din vena vibrantă a Capitalei, într-o zonă râvnită de mulți șacali imobiliari, se întind 25 de hectare îmbibate în istoria sportului românesc. „Groapa”. Între artera de la șosea și până spre nord, între fibra bulevardului Barbu Văcărescu și glanda care străbate Calea Floreasca.
Parcul Sportiv Dinamo prezintă, încă din rotonda de la șosea, un delir, acolo unde un schelet de beton gri zace lângă bronzul statuii uriașului Patzaichin.
„Stadionul este o dărâmătură”. Ne-o spune, la final de decembrie 2024, Ionuț Lupescu, cel care este crescut și educat „în Dinamo”. Copilăria și-a serbat-o pe zgura terenurilor de la juniori. A fost copil de mingi și a ajuns să câștige, printre firele stadionului central, titluri. A bifat, „în alb și roșu… roșu alb”, o semifinală de cupă europeană.
Ionuț Lupescu este, în prezent, președinte de onoare al celui mai galonat club din sportul românesc. L-a înlocuit în această funcție chiar pe marele Ivan, cel cu pagaie sfântă și trup veșnic de statuie înfipt în caldarâmul din fruntea arenei.
Când vine vorba de nou, dinamoviștii trăiesc, de peste 30 din ani, în franjuri de așteptare și se hrănesc cu hălci din promisiuni perisabile. Mirajul machetelor a amăgit generații. Ionuț Lupescu prezintă vertebrele unor speranțe uriașe.
Până atunci? Un nou gust amar din suspinul așteptării:
Sperăm ca de la anul să înceapă organizarea de șantier, pentru că avem aici câteva probleme, care nu sunt ușoare, Spitalul de Urgență are baza de susținere undeva la tribuna 1, trebuie o bază de susținere, apoi să dărâme tribuna, mai sunt pe jos pe aici anumite canale și fire electrice. Și, cu siguranță, fiind în centrul Bucureștiului, aglomerație, nu va fi ușoară construcția, dar important e că, după 6-7 ani, o să avem o construcție și sperăm ca în doi ani, doi ani și jumătate să găsim aici o arenă”.
Până atunci tot dansul vorbelor vibrează în fragilitatea unui alt termen. De fiecare dată defrișată de realitatea faptelor și rigiditatea semnăturilor.
Chiar dacă pe hârtie termenul este de 25 de luni, eu cred că va fi puțin mai grea, se va lucra foarte mult noaptea, pentru că e foarte greu să intri cu utilajele, camioanele pe aici, dar important este că se va face și sperăm ca toți dinamoviștii să vină, din nou, aici, în „Ștefan cel Mare”, pentru că aici este casa noastră”.
„Camioane, utilaje… casa noastră”. Și cât au așteptat dinamoviștii un buldozer care să răscolească gradenele vetustului stadion? Birocrație, acte aflate în arhiva nepăsării, Ordonanțe de Urgență semnate peste noapte, planuri știrbe.
Proiecte învăluite în spirala mercantilă a metrului pătrat. Multe! Unele reale, altele veșnice legende. Realitatea aparține gândului ascuns și speranțelor spânzurate în realitate sau fasonate, fizic, sub covorul de tartan de la ieșirea spre teren din gura vestiarelor:
„Doamne! Fă-ne campioni anul acesta…
„Au fost multe interese, foarte mulți oameni care au pus piedică, important e că echipa lui Ionuț Popa (n.r. președintele CS Dinamo, după foarte, foarte mulți ani, a reușit să pună la punct tot ce înseamnă partea juridică și apoi să depună tot ce are nevoie CNI-ul pentru a intra și noi în linie dreaptă. Și acum sunt mulți care cred că aici pot să facă un complex rezidențial, au fost voci care spuneau să ne mutăm în afara Bucureștiului. Nu! Aici este sufletul dinamoviștilor și aici este clubul numărul 1 din România, cu o tradiție de peste 76 de ani, cu cei mai mulți campioni mondiali, cei mai mulți campioni olimpici și nu cred că cineva poate să își bată joc de asemenea lucru. Am vorbit acum și cu partea ministrului de interne și a înțeles anumite lucruri. Cei de la minister sunt foarte apropiați de tot ce înseamnă, de fapt, Clubul Sportiv Dinamo și sperăm să ne ajute și anul viitor, așa cum au făcut-o în acest an, cu toate că traversăm, noi, România, o parte destul de frământată. Sperăm ca, din primăvară, să avem și un buget de investiții pentru acest parc, ceea ce este foarte important. Ionuț Popa și echipa lui au făcut un plan pentru tot acest parc sportiv și totul ar trebui să se întâmple până în 2030. Am văzut că ministrul era aplecat asupra proiectului”.
În nordul parcului, utilajele torc pietrișul în arcul „velodromului”. Aici, „proiect” se traducere altfel în realitatea locului. Se lucrează! Chiar se lucrează.
Sub metafora unei căști de protecție oferită de ProSport, Ionuț Lupescu prezintă lucrările începute în febra toamnei și care ar trebui să fie finalizate în adierea firavă a primăverii.
Refacem acest teren care, de fapt, nu era niciun teren. Era în paragină total și va fi un teren de iarbă artificial pentru copii și, după cum vedeți, pentru că este oval, vor fi împărțite încă două miniterenuri pentru antrenamente, ceea ce va fi, pentru academie, un plus. Eu cred că trebuie să lucrăm în același timp cu noul stadion, este importantă și infrastructura pentru juniorii care vor veni în parcul sportiv”.
Lucrările la finalul lunii decembrie (sus), lucrările la demararea lor, în luna octombrie (jos)
Lângă „velodrom” se lucrează la o altă suprafață. Terenul „Piți Varga”, veche arenă destinată juniorilor de la CS Dinamo și SC Dinamo. Aici, așa cum ProSport a prezentat în exclusivitate, milionarii de la Renovatio, acționarii care sprijină, prin Red&White, clubul din prima ligă, s-au implicat financiar.
Încercăm să găsit soluții cu ministerul, dar în același timp am apelat și la sponsori, la cunoștințe. Și în acest sens, imediat, cei de la Renovatio și Cristi Borcea au sărit și sunt sigur că vor mai veni oameni să ajute academia, mai ales când vor vedea că se lucrează, iar la primăvară aceste terenuri vor fi gata”.
Conducerea lui Dinamo dorește să modernizeze și stadionul Victoria. Ionuț Lupescu prezintă planul pentru această arenă și speră ca suprafața din spatele arenei centrale să arate „altfel” în viitorul cât mai apropiat.
„Eu cred că, pe termen lung, așa cum am discutat și cu Ionuț Popa și cu ministerul, trebuie să vedem câte secții avem în acest club, care sunt cele mai eficiente și cum putem să dezvoltăm cât mai mulți campioni. Avem Sala Polivalentă, cu secțiile de handbal, volei, baschet, avem sala de gimnastică, la care s-a alăturat, în colaborare și Nadia Comăneci cu academia ei din America, bazinul, avem tenisul cu terenurile aferente, vrem să facem și o academie de rugby, dar aici este problema. Când vrei să faci o academie de rugby îți trebuie mai multe terenuri pentru a-i aduce pe copii. Suntem în zonă și există discuții cu Primăria Sectorului 2 pentru o colaborare în care să găsim două sau trei terenuri și pentru rugby. Și, dacă o să reușim asta, o să putem face acest teren de iarbă așa cum ne dorim”, a precizat președintele de onoare al Clubului Sportiv Dinamo.