Cristi Chivu, fostul mare internațional român, și-a început cariera de antrenor pregătind până azi echipele de juniori ale lui Inter Milano. Actualmente fără contract, Chivu a făcut subiectul mai multor informații privind oferte interesante atât din Superliga, cât și de la cluburi europene din afara României.
Printre acestea, cel mai mult s-a vorbit și scris în vară despre interesul lui Ajax Amsterdam. Omul care l-a lansat pe Cristi Chivu în fotbalul mare face dezvăluiri în exclusivitate pentru ProSport, în cadrul unui reportaj video, și spune ce sfat i-a oferit fostului fundaș prin intermediul mamei.
Ioan Sdrobiș (78 ani) l-a antrenat pe Cristi Chivu la CSM Reșița, primul club din cariera la seniori a marelui jucător român. Ulterior, Chivu a ajuns la Universitatea Craiova și, mai târziu, la Ajax Amsterdam, AS Roma și Inter Milano.
Astăzi, Sdrobiș consideră că tânărul tehnician aflat la început de drum a comis o eroare refuzând să devină antrenor secund la Ajax Amsterdam în această vară și dezvăluie ce sfat i-a transmis:
I-am dat maică-si scris și i-am spus: Mariana! Spune-i lui Cristi, te rog frumos, să accepte un post de secund la Ajax, să nu-i cadă galoanele, este momentul să înceapă cariera. Un antrenor, dacă vrei să ajungi la o echipă mare, la Internazionale, unde a visat el, unde vrei în lumea asta, chiar și în România, să mergi la cluburile mari, să nu-i fie jenă că merge un an de zile secund. El dacă se ducea la Ajax când l-au chemat secund, într-un an doi, cu numele lui, cu experiența lui, cu meciuri internaționale în picioare, poate clubul nu mai căuta altă soluție. Sunt convins că asta a fost și ideea pentru care l-au chemat. Orice mare club din lume, cluburile care au valoare europeană, nu îndrăznesc chiar să-i dea frâul la un începător. Sunt probleme de experiență”
Pentru Ioan Sdrobiș, dorința tinerilor antrenori români de a intra cât mai repede „în pâine” la nivel înalt devine deja o tendință contraproductivă, în viziunea lui:
Eu la foarte mulți dintre jucătorii ăștia care au ieșit antrenori în România le-am spus să se ducă secund o jumătate de an lângă un antrenor cu experiență, să vadă cum învață meserie din planul 2. Dică, îți dau un exemplu, trei etape acolo, șapte în altă parte, la Pitești s-a dus, a venit, s-a dus, a venit. Nu se poate! Nu le dă de gândit? Și e foarte rău! Sunt de sezon estival, exact, că au stat unii și trei etape și patru. Au impresia că sunt umiliți când el, ca fost jucător, vine antrenor secund. Eu am dat mereu exemplul din medicină. Unui student cu nota 10, nimeni nu-i dă blocul operator pe mână, mergi și operează! Pe mine, dacă mă opera un rezident, poate nu mai existam! Nu se face așa ceva. La noi, în fotbal, se spune că a fost jucător. Măi, oameni buni, jucătorul e jucător, antrenorul e altă meserie. 180 de grade diferența”