Accidentarea lui Radu Drăgușin aruncă naționala României și misiunea lui Mircea Lucescu într-un context de frământări complicate înaintea startului preliminariilor pentru Mondialul 2026. Fundașul central al lui Tottenham va trebui înlocuit din formula de start a tricolorilor iar pentru naționala noastră debutul în drumul spre turneul final din SUA, Canada și Mexic e unul teribil: meci cu Bosnia-Herțegovina! Care e lista de urgență a lui Mircea Lucescu?
Radu Drăgușin va lipsi, foarte probabil, minimum 6 luni de pe teren, toate detaliile sunt aici. Astfel că pentru duelul cu bosniacii, adversari în teorie, alături de austrieci, în cursa pentru ocuparea locului 1 în grupa preliminară CM 2026, singurul care duce direct la Mondial!, Mircea Lucescu trebuie să identifice nu doar o soluție eficientă. Ci și una cu potențial pe termen mediu și lung. Pentru că Radu Drăgușin riscă să rateze mare parte din campania care aduce în joc visul a milioane de români.
Radu Drăgușin a împlinit ieri, 3 februarie, 23 de ani. O aniversare amară. Stoperul nostru din Premier League e o piesă esențială pentru echipa națională, fiind în 2024 pe teren în toate meciurile României! Amicale, partide de la EURO 2024, dueluri din campania Ligii Națiunilor.
Dacă Andrei Rațiu (Rayo Vallecano) și Nicușor Bancu (Universitatea Craiova) vor fi în proporție de 99% titularii tricolorilor în preliminariile de Mondial pe flancurile apărării, Mircea Lucescu trebuie să găsească o rețetă salvatoare și pentru axul defensiv, în absența lui Radu Drăgușin.
Andrei Burcă, la 31 de ani, e deja un punct fix în apărarea României, confirmat de evoluțiile ultimilor ani. Deși echipa lui, Bani Yas, e în a doua jumătate a clasamentului din Emiratele Arabe Unite, Burcă joacă meci de meci titular, cu evoluții apreciate. Ce tricolor va juca în cuplu cu Andrei Burcă?
ProSport îți prezintă toate calculele selecționerului la acest moment precum și lista celor 6 fundași din care alege înlocuitorul lui Radu Drăgușin!
România debutează în preliminariile CM 2026 prin două meciuri programate în luna martie. Jucăm mai întâi acasă cu Bosnia-Herțegovina (21 martie), apoi în deplasare cu San Marino (24 martie). Avem nevoie de victorie cu bosniacii, chiar dacă nu vom beneficia de aportul fanilor în urma scandalului cu Kosovo din Liga Națiunilor. Pentru că doar așa am luat un avantaj consistent în cursa pentru locul 1 în grupă sau, măcar, unul important spre ocuparea locului 2, cel care duce la barajul pentru Mondial.
Următoarele partide ale României vor fi apoi în iunie, deplasare cu Austria, cel mai greu meci, în teorie, din campanie!, plus meci acasă cu Cipru. Așa arată calendarul pentru prima jumătate de an în drumul spre Mondial. Una în care se joacă enorm pentru noi șansele calificării!
Sursele noastre confirmă că, la acest moment, în contextul absenței iminente a lui Radu Drăgușin, selecționerul Mircea Lucescu a alcătuit de urgență o listă scurtă cu fundași centrali din rândul cărora va alege soluția. Cine se află pe această listă și care sunt argumentele pro și contra din dreptul fiecărei variante?
Dezvăluie unul din colaboratorii lui Mircea Lucescu despre cum arată situația compartimentului defensiv, pe zona centrală, în calculele selecționerului:
Inițial existau, dincolo de Burcă și Drăgușin, 11 variante de stoperi monitorizați atent, pe o listă mai largă. Doar că, dintre aceștia, Bogdan Racovițan e încă out după ruptura de ligamente încrucișate, să vedem dacă va juca primul meci undeva prin vara asta, dacă nu la începutul viitorului sezon de-abia! Nedelcearu n-a prins niciun minut la Palermo în 2025 și nu știm ce va urma pentru el la noua echipă din Rusia”
Și continuă detaliile din culisele:
Apoi, Ignat de la Rapid și Akdag de la Toulouse au potențial cert, sunt internaționali U21, dar îi poți arunca titulari, să debuteze cu Bosnia-Herțegovina la o asemenea miză, când ei nici măcar n-au fost convocați la națională până acum? Denis Ciobotariu a făcut pasul de la Sepsi spre Rapid și poate deveni o soluție la națională, dar el e într-o situație similară cu Ignat și Akdag, deși are deja 26 de ani: n-are contact cu acest nivel, cu meciurile de mare intensitate și ritm, nu e nici integrat la națională”
Practic, din lista extinsă de 11 stoperi, dincolo de Drăgușin și Burcă, cinci ar ieși din calcule aproape sigur pentru echipa de start în debutul preliminariilor de Mondial. Mai rămân 6 variante disponibile cu șanse reale de titularizare în locul lui Drăgușin. Care vor fi urmărite atent de Mircea Lucescu, pas cu pas, în timpul scurt rămas până la trimiterea convocărilor pentru meciul din 21 martie!
Sunt patru stoperi care vin cumva în jumătatea inferioară a listei de opțiuni pentru Mircea Lucescu, la acest moment, dar care ar putea deveni, fiecare, o soluție de titularizare cu Bosnia-Herțegovina dacă lucrurile vor merge în favoarea lor la cluburi și contextul celorlalte opțiuni îi va ajuta, potrivit surselor noastre.
În această categorie se află Iulian Cristea („U” Cluj), Mihai Popescu (FCSB), Matei Ilie (CFR Cluj) și Virgil Ghiță (Cracovia). Primul dintre ei a fost convocat de Mircea Lucescu în debutul campaniei de Liga Națiunilor dar a fost lăsat în afara lotului. E relativ experimentat, la 30 de ani, dar are doar 4 apariții pentru România și numai 9 meciuri în carieră prin cupele europene. Joacă meci de meci la liderul Superligii, dar nu l-a impresionat pe Il Luce „pe viu”, la convocarea din septembrie, spun colaboratorii lui Lucescu.
Virgil Ghiță activează în campionatul Poloniei pentru KS Cracovia. A fost titular și integralist în prima etapă din 2025 pentru ocupanta locului 5, există legături și „chimie” între el și tricolorii, pentru că și Ghiță a fost parte a generației U21 la EURO 2019. Stoperul lansat de Gică Hagi a fost convocat constant de Lucescu în Liga Națiunilor, dar a prins doar 8 minute pe teren, în finalul unui 3-0 cu Cipru în deplasare.
Mihai Popescu, de la campioana FCSB, are 31 de ani dar n-a prins naționala până azi! Are însă mai multă experiență internațională decât Ciobotariu, spre exemplu, jucând în cupele europene, inclusiv în actuala campanie de succes a roș-albaștrilor din Europa League. E călit în dueluri mai tari, meciuri cu miză mai ridicată, plus în luptele aprige din fotbalul scoțian din vremea când a evoluat pentru Hearts of Midlothian și Hamilton Academical. Dar e oare suficient să facă față la debutul pentru România cu Bosnia-Herțegovina?
Nu în ultimul rând, în acest careiu, îl avem pe Matei Ilie. Un titular al României U21 pe care Mircea Lucescu îl apreciază în mod deosebit, și asta încă de la startul mandatului său de selecționer. Față de Ignat ori Akdag are avantajul că a luat contact cu vestiarul Generației de Suflet, fiind convocat de Il Luce pe finalul campaniei de Liga Națiunilor. La 22 de ani, e un plus. Dar unul care să justifice eficient titularizarea în startul preliminariilor de Mondial?
Cel puțin la acest moment, pentru că Mircea Lucescu îi va urmări pe toți 6 stoperii cu mare atenție etapă de etapă, există două nume cu cele mai mari șanse de titularizare în locul lui Radu Drăgușin. Este vorba de Alex Pașcanu (Rapid) și Adrian Rus (Pisa).
Alex Pașcanu a fost titular, în locul lui Andrei Burcă, și a făcut un meci bun la debut în România – Cipru 4-1, ultima partidă pentru tricolori în Liga Națiunilor. E pe val cu Rapidul, s-a integrat perfect în Giulești, e om de bază pentru Marius Șumudică și e parte a generației U21 de la EURO 2019 care are numeroși reprezentanți în nucleu Generației de Suflet. Așadar, șanse mari să îl vedem în locul lui Radu Drăgușin!
Adrian Rus e alt jucător din generația semifinalistă la EURO U21 din 2019, un stoper versatil, polivalent, care are cea mai pregnantă prezență, comparativ cu toate celelalte opțiuni, la nivelul naționalei de seniori.
Adrian Rus a strâns 22 de meciuri până acum pentru România, între care dueluri tari cu Norvegia, Suedia, Spania ori Germania. A fost parte din lotul României la EURO 2024, bifând minute pe final de meci cu Ucraina și Slovacia. Mai mult, joacă la Pisa, în Serie B, un campionat aprig în care formația lui e pe locul 2 iar evoluțiile românului sunt foarte apreciate.