UEFA nu se grăbește să ia decizia în privința meciului România – Kosovo, încheiat prin abandonul oaspeților, în minutele de prelungiri. Regulamentul le oferă acestora posibilitatea de a face plângere pentru a-și justifica gestul.
Cel mai probabil, tricolorii vor avea câștig de cauză, ținând cont că nu arbitrul a fost cel care i-a trimis la vestiare pe Amir Rrahmani și colegii săi. Oficialilor FRF li s-a transmis, de altfel, din partea specialiștilor prezenți în tribune, că nu există motive de îngrijorare.
Conform regulamentului, Federația din Kosovo are la dispoziție 24 de ore de la finalul meciului pentru a depune plângerea. Regula este stipulată în articolul 64, care vizează protestele din fotbalul european:
„Echipele participante au dreptul de a depune o contestație împotriva validității rezultatului meciului, iar aceasta va fi luată în considerare de organul disciplinar competent, cu condiția ca protestul și o dovadă a plății taxei aplicabile să ajungă la UEFA în termen de 24 de ore de la încheierea meciului în cauză, conform dispozițiilor relevante din reglementările disciplinare ale UEFA”.
Evident, România are la rândul ei posibilitatea de a lua contramăsuri. Cert este că UEFA trebuie să vină cu un răspuns înainte de următoarea partidă a reclamantului, în speță Kosovo. Adică până pe 18 noiembrie, când aceasta va da piept cu Lituania în ultima rundă din Liga Națiunilor.
Deși au provocat constant, inclusiv la ieșirea de pe teren, când le-au arătat semne obscene suporterilor români, kosovarii pozează în victime. În comunicatul publicat pe site-ul oficial al Federației se arată că decizia de a abandona meciul a fost luată din cauza scandărilor rasiste și obiectelor dure aruncate din tribune, argumente care nu au nicio bază reală.
„Federația de Fotbal din Kosovo (FFK) condamnă cu fermitate provocările și comportamentele rasiste care au avut loc în timpul meciului de aseară dintre România și Kosovo de la București, în cadrul UEFA Nations League. Meciul a fost abandonat din cauza scandărilor continue rasiste și anti-kosovare ale suporterilor români, care au repetat un comportament rasist și provocator care dăunează grav spiritului fair-play-ului, valorilor fotbalului și încalcă complet regulamentele și principiile UEFA.
Strigăte precum «Kosovo este Serbia» și «Serbia, Serbia», fluierând în timpul intonării imnului național al Kosovo, aruncarea cu obiecte dure în stadion și alte acțiuni ofensive și provocatoare au fost prezente pe tot parcursul meciului, creând o atmosferă inacceptabilă și nu este sigur pentru jucătorii noștri.
FFK avertizase de mai mult de două ori în scris organele relevante ale UEFA despre posibilitatea unor astfel de acțiuni, o dată cu câteva zile înainte de meci și apoi cu câteva minute înainte de începerea acestuia. În ciuda acestor avertismente, suporterii români au continuat cu un comportament iresponsabil și discriminator, forțând naționala Kosovo să părăsească terenul din lipsă de siguranță și demnitate”, a transmis forul de la Pristina.