După ce în ultimele zile am descoperit împreună portarii și fundașii care au deziluzionat la FCSB în ultimul deceniu, astăzi mergem spre mijlocașii care au fost sub orice așteptări.
În campania noastră, „Țepele și dezamăgirile deceniului pentru Dinamo și FCSB”, ai astăzi 15 nominalizări de mijlocași iar la finalul articolului alegi în sondaj titularii din primul 11 de coșmar! La final de campanie ne așteaptă duelul formațiilor inedite Dinamo vs FCSB!
„Nu mi-a ieșit și, cu asta, basta!”. Reacția despărțirii din partea lui Gigi Becali ar fi suficientă, dar totuși felul în care un fotbalist cu experiență acumulată la Club Bruges, Mouscron, Alkmaar, Ludogoreț și Atromitos n-a reușit nimic, dar chiar nimic!, în 7 apariții la FCSB, va rămâne un mister.
Rotariu a ajuns în 2023 la FCSB în ciuda trecutului dinamovist, o idee 100% Gigi Becali după cum patronul recunoștea aici în exclusivitate pentru ProSport. După 7 luni fără echipă după roș-albaștri, Dorin a prins un contract în L2 din Turcia la Ankaragucu.
Deși are numai 20 de ani, Eduard Radaslavescu a avut timp să-și facă loc în această categorie ingrată! FCSB a plătit lui Gică Hagi pentru el nu mai puțin de 850.000 de euro în 2022, dar două sezoane n-au produs nimic în dreptul talentului lansat de dobrogeni. Mijlocașul a strâns aproape 1.200 de minute în 47 de meciuri, două goluri și zero pase de gol.
Schimbat după bucăți scurte de partidă, umilit și alteori pus la colț până la lacrimi, Radaslavescu a fost lăsat finalmente să plece, liber de contract!, în vara trecută. S-a întors la Gică Hagi. Vârsta lui îi oferă toate argumentele pentru restart. Dar la FCSB rămâne o mare dezamăgire!
Bulgarul a ajuns în 2018 la FCSB după ce impresionase la Universitatea Craiova. Becali a declarat că îl plăcuse dintotdeauna așa că i-a oferit un salariu de 10.000 de euro pe lună. Doar că evoluțiile ferme care l-au conturat pe Hristo drept unul din liderii oltenilor au fost la ani lumină în roș-albastru!
Zlatinski a prins numai 5 meciuri, dintre care trei în campionat, apoi i-a fost reziliat contractul! „Am greșit cu el”, deja un refren pentru finanțatorul FCSB, la ceasul despărțirii.
Brazilianul face parte dintr-o sub-categorie interesantă a țepelor și dezamăgirilor FCSB, proprie cumva roș-albaștrilor. E vorba de jucători remarcabili în campionatul intern la alte formații, dar care au clacat din diferite motive la formația lui Gigi Becali. În acest caz avem sezoane bune și foarte bune la Astra Giurgiu, un titlu de campion, o Cupă și două Supercupe la Dunăre, dar… mult mai puțin la FCSB!
Gigi Becali a plătit 700.000 de euro pentru William de Amorim în 2016, iar până în 2020 l-a împrumutat în Turcia sau Grecia, sperând să-și scoată investiția. N-a ieșit!
Brazilianul a cumulat 53 de apariții la echipă, cifre relativ ok privite detașat, adică 4 goluri și 10 pase de gol, dar puțini fani uită penalty-ul comis de el în prelungiri cu Dinamo, play-off 2017 de Superliga, care practic a răpit titlul FCSB! Despre acest moment, Florin Tănase dezvăluia aici în exclusivitate pentru ProSport că e momentul în care l-a văzut cel mai trist pe Gigi Becali!
După peste un deceniu de fotbal italian, la Roma, Bari, Genoa, Chievo sau Crotone, Adrian Stoian ar fi trebuit să aducă spre FCSB experiență, plus valoare și polivalența care îl caracteriza. Cotat la 1,2 milioane euro în ianuarie 2019, semna cu formația roș-albastră iar așteptările erau chiar mari.
Incredibil însă, fotbalistul a prins doar 100 de minute la FCSB, în două meciuri! Becali nu îl știa, dar a crezut că va fi noul titular al naționalei. MM Stoica, potrivit lui Gigi Becali, nu credea că va accepta să joace în România. La final, Stoian s-a plâns că n-a fost utilizat în banda stângăl, unde ar fi dat alt randament. Nu mai contează: eșec!
Cumpărat la 1 iulie 2018 cu 400.000 de euro de la Poli Iași, mijlocașul albanez a fost vândut înapoi spre moldoveni, cu 200.000 de euro, la 1 septembrie 2018, după numai două luni la FCSB! Gigi Becali și-a dorit un optar sau un decar care să marcheze în aceea perioadă însă, se pare, 7 meciuri i-au fost suficient ca să se lămurească în ce-l privește pe Qaka.
Se pare că sentința a fost semnată în cazul lui Kamer după un 3-3 cu Dinamo când, intrat în minutul 72, jucătorul a pierdut majoritatea duelurilor și n-a dat semne că poate face cumva diferența. Era doar al treilea său meci pentru roș-albaștri!
Crescut de FCSB și lansat în fotbalul mare de aceeași echipă, mijlocașul a părăsit în 2011 România și, cu excepția unei experiențe sub formă de împrumut la Astra Giurgiu în 2018, a evoluat doar în străinătate până în 2019, când s-a reîntors la FCSB. Căpătase experiență la Cesena (Italia), Volyn Lutsk (Ucraina) sau Rijeka (Croația), cu ultima echipă ieșind chiar campion național!
Dar la FCSB a stat doar din ianuarie până în iulie, apărând în 8 meciuri, fără vreo realizare! Patronul Gigi Becali l-a trecut de la „noul Messi”, la „îmi tai capul dacă ajunge fotbalist, n-ar nici forță, nici viteză”. Dar i-a mai dat totuși o șansă în 2019. Fără succes.
Un caz interesant Răzvan Oaidă, un mijlocaș pe care FCSB a plătit 950.000 de euro în 2019 celor de la FC Botoșani și care a prins, până în 2023, când a părăsit formația, nenumărate șanse pentru a se impune. Dar fără să reușească, vreodată, cu adevărat. Raportat la talentul său, dar și la suma de transfer.
A jucat 122 de meciuri în patru sezoane la echipă, cucerind însă doar o Cupă a României, mult prea puțin pentru pretențiile FCSB. A alternat perioade scurte de titularizare cu „epoci” de rezervă, explozia lui rămânând totdeauna doar o promisiune. La nivel de cupe europene a jucat în tururi preliminare, iar când a prins grupele Conference League… de două ori 0-5 cu Silkeborg, 1-3 și 0-3 cu West Ham…
Un fotbalist german, care chiar a jucat la Stuttgart și Nurnberg, asta chiar o raritate în Superliga! Sosirea lui Timo Gebhart la FCSB în ianuarie 2016 a produs emoție și așteptări mari. Doar că mijlocașul nu era la un nivel fizic apropiat de cartea lui de vizită, chinuit de accidentările trecutului. Nu întâmplător a și primit contract doar pe 6 luni din partea lui Gigi Becali.
Gebhart a prins la FCSB numai 325 de minute în 7 meciuri, fiind desființat de patron: „eu nu cred că mai poate să joace fotbal… vine baba cu colacii până se întoarce pe teren!”. Ce-i drept, după FCSB, încă un sezon în liga a treia germană, apoi eșaloanele inferioare din țara natală. Nu o țeapă, dar sigur o dezamăgire, Timo Gebhart la FCSB, amintindu-ne că tribunele se așteptau clar la altceva.
„Prințul” a ajuns la FCSB în 2013, după ce își cam consumase „gazul” dar parcă și „cheful” de fotbal la nivel înalt. Lansat de Poli Iași, consacrat la Dinamo, cu sezoane bune la „U” Cluj și Petrolul, Adrian Cristea în roș-albastru a părut, la 30 de ani, tare departe de jucătorul tinereții. Cu toate că nu avea o vârstă de speriat la momentul transferului!
A apărut în 17 meciuri din sezonul 2013/2014, reușind însă doar un gol și o singură pasă de gol. Semn că era o carieră pe final? După FCSB a mai jucat doar pentru Concordia Chiajna! Cristea avea să mărturisească, peste ani, faptul că Gigi Becali l-a sunat din închisoare ca să-l convingă să semneze. A reușit, a semnat pentru două sezoane. Dar a plecat după doar unul.
Pe când avea doar 18 ani, mijlocașul Rareș Enceanu de la FC Brașov ar fi intrat pe radarul lui Mihai Stoica i-ar acesta i l-ar fi propus lui Gigi Becali. Peste doi ani, perioadă însă, în care, Enceanu n-a mai impresionat, Becali și-ar fi adus aminte de el și a cerut achiziționarea mijlocașului. Cert e că, în ianuarie 2015, FCSB a plătit un sfert de milion de euro pentru serviciile lui! Ce-a urmat?
Din 2015 până în 2018, când a fost lăsat să plece liber de contract, Enceanu a prins doar 20 de meciuri la FCSB, fără să marcheze! A fost împrumutat pe la FC Voluntari și FC Brașov, mutat la echipa secundă a roș-albaștrilor, apoi clasat drept „caz fără speranță”.
Șlefuit de Gică Hagi, tânărul talent a fost întâi împrumutat de FCSB și apoi cumpărat pentru 300.000 de euro. Se întâmpla în anii 2013-2014. Doar că ceea ce se anunța „perlă” s-a dovedit doar „praf de stele”. Târnovan a stat la echipă până în 2016, cu perioade de împrumut la Universitatea Cluj și Gaz Metan Mediaș, cumulând sub 200 de minute la FCSB!
Peste ani, Gigi Becali a povestit că, dintre jucătorii lui Hagi împrumutați în 2013 pentru campania UEFA Youth League, l-ar fi putut cumpăra pe Alex Mitriță. Care costa 700.000 de euro. Dar l-a preferat pe Târnovan, mai ieftin și, potrivit mărturiilor vremii, mai serios.
Pare de necrezut faptul că FCSB a plătit 750.000 de euro în vara lui 2019 pe Ionuț Vînă, dacă ne uităm la aportul lui în tricoul roș-albastru. Dar e o realitate incontestabilă! Vînă i-ar fi spus lui Becali că prin acest transfer „îl va convinge pe patron că se pricepe la fotbal”.
Provocare eșuată! Vînă a prins 64 de meciuri în două sezoane la FCSB și, atât de tare a convins, că a fost lăsat liber apoi să plece!
Sosit în august 2017 pentru 400.000 de euro de la FC Botoșani, a plecat pentru aceeași sumă în ianuarie 2018, retur în nordul Moldovei. Măcar n-a făcut gaură în buget, comparativ cu colegii lui de listă din materialul nostru! Golofca a prins 15 meciuri, cu un gol și o pasă de gol. O greșeală asumată public de Mihai Stoica, dar care a spus că nu se aștepta ca 400.000 de euro să fie plătiți pentru soluția pe care o susținuse și el!
Până la plecare, a fost însă scoaterea din lot ca pedeapsă din partea lui Gigi Becali. Motivul? „Golofca a venit în București și a zis că l-a prins pe Dumnezeu de picior și că toate curvele de aici sunt ale lui. Am avut câteva filmări cu el și i-am zis că nu mai are voie nici măcar la restaurant să mănânce. A venit la Palat și mi-a zis să-l iert și să-i mai dau șansă. El de-aia nu mai putea să alerge. I-am dat niște bani înainte, a dat de femei”.
Gălățeanul sosit în 2013 de la Oțelul a stat la echipă până în 2016, și-a trecut în CV două titluri de campion național cu FCSB și o Cupă a României, dar realitatea tribunelor nu poate fi acoperită de cifre. Asta pentru că, din 2013 până în 2016, Neagu a prins doar 28 de meciuri în roș-albastru! Și, să nu uităm: transferat pentru 650.000 de euro! Mult pentru foarte puțin oferit.
Perioada de transferuri din această iarnă concentrează atenția tuturor cluburilor din Superliga, iar pentru cele mai iubite dintre ele, Dinamo și FCSB, trecutul recent trebuie să reprezinte o oglindă utilă.
ProSport a demarat campania „Țepele și dezamăgirile deceniului pentru Dinamo și FCSB” în care alegi, dintre nominalizările noastre, primul 11 al amărăciunii la fiecare dintre cele două echipe. Apoi, le vom pune față în față!
Dacă anul trecut am alcătuit împreună formațiile de vis pentru Dinamo (descoperă aici) și pentru FCSB (descoperă aici), acum e momentul să ne amintim și ce-a fost mai greu, sperând că poate conducătorii cluburilor vor evita astfel de experiențe!
Intervalul de referință e reprezentat de ultimii 10 ani pentru Dinamo și FCSB. În dreptul fiecărei echipe am nominalizat 5 portari, 15 fundași, 15 mijlocași și 15 atacanți. Îi vei descoperi pe rând în următoarele zile, cu prezentarea fiecărei nominalizări.
Am nominalizat ca fiind „țepe” și dezamăgiri fie fotbaliști pe care s-au plătit sume considerabile și care nu au confirmat, fie jucători cu background care a creat așteptări uriașe dar care au eșuat lamentabil. Atât nume care au jucat mult și fără performanțe, cât și fotbaliști care n-au prins decât două-trei partide, cu toate că tribunele, conducătorii și antrenorii se așteptau să aibă un impact important.
Vei vota timp de 24 de ore, doar pe ProSport, în sondajele de la finalul fiecărui material, care e cea mai mare „țeapă” sau dezamăgire pe fiecare post.
Portarul cu cel mai mare număr de voturi va deveni titular în primul 11 de coșmar. Pentru celelalte zece posturi din echipă vom contabiliza jucătorii care au strâns cele mai multe voturi din partea publicului, având însă maximum 5 fundași și maximum 3 atacanți, astfel încât primul 11 să fie unul plauzibil ca sistem de joc.
Iată calendarul campaniei: