Zilele acestea, reprezentanți ai SSU Politehnica Timișoara și noul președinte al Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis (PSD), au mers la Federația Română de Fotbal, unde au fost primiți la o discuție de președintele Răzvan Burleanu.
În principal, timișorenii au vrut să știe dacă au pornit pe un drum bun pentru a schimba forma actuală de organizare a clubului, pentru că acum, într-o societate pe acțiuni pornită în vara anului 2021, autoritățile locale nu pot finanța sub nicio formă legală clubul.
Așadar, în forma actuală de SSU, Poli nu poate vedea bani de la autorități. Va fi nevoie de o schimbare a formei de organizare, aspect care, din punct de vedere al regulilor de organizare a activității fotbalistice se poate face doar în iunie, între sezoane. Când, însă, se va produce o schimbare.
Poliștii, reprezentanții Universității Politehnica și ai Consiliului Județean Timiș se gândesc la mai multe formule juridice. Pentru a fi siguri că nu se face vreo greșeală, s-a mers la FRF la o discuție la care au asistat și Felix Grigore, directorul de competiții al FRF, plus juristul Adrian Stângaciu.
”Burleanu a spus că din punct de vedere al FRF, sprijină orice schimbare care pe noi ne ajută, atât timp cât este legală. Cum am făcut și trecerea pe societate pe acțiuni. Am vrut să verificăm faptul că soluțiile sunt în regulă”, a declarat, pentru Liga2.ro, președintele Asociației Druckeria, Sebastian Novovic (foto, primul din stânga).
Practic, acum trebuie să se producă trecerea de pe societatea pe acțiuni din nou într-o formă de organizare de tip non-profit. Este exclusă reînceperea din Liga 6 și se privesc două soluții, dacă pe structura ASU, de la care s-a trecut la SSU, în vara anului 2021, sau pe o nouă entitate.
”Consiliul Județean Timiș vrea să susțină echipa și am fost să vedem în ce formă să se facă, pentru ca anul viitor să nu fim nevoiți să o luăm iar din Liga 6 și, de asemenea, să putem și promova în Liga 1 în viitor. Va fi ce s-a întâmplat la trecerea pe societate pe acțiuni, doar că invers! Aceasta e soluția găsită împreună cu departamentul juridic de la CJT. Se constituie un nou ONG care să preia drepturile sportive, cu acceptul acționarilor. Societatea comercială trebuie să rămână, pentru că ai nevoie dacă vrei să te bați în cupele europene, nu poți doar cu bani de la autorități. Trebuie să ai un investitor, și un investitor vine doar la o societate comercială. Așa e legea, nu permite un parteneriat public-privat. Nu e ok legea. Nu suntem doar noi în situația aceasta. Societatea pe acțiuni ar rămâne în conservare, decizia se ia cu procentul acționarilor trecut în statut”, a mai detaliat Novovic.
Se analizează și să se revină pe structura ASU (Asociația Sportivă), pe care acum se funcționează la juniori și pe care se pot accesa bani de la autorități, pe proiecte depuse.
Însă în asociație există entități de drept privat și asta ar fi un inconvenient. ”E și asta o variantă. Au fost multe. Doar că de acolo trebuie să iasă unii membri, trebuie să fie doar persoane de drept public. Există o asociație a foștilor alumni, de drept privat, cred că și Fundația Politehnica e la fel. Universitatea e de drept public”, a mai detaliat Novovic.
Vizita la FRF a avut loc după ce, săptămâna trecută, s-a desfășurat o discuție despre viitorul clubului de fotbal reprezentativ Timișoarei și județului Timiș între reprezentanții Consiliului Județean Timiș, ai Universității Politehnica, clubului și Druckeriei. Alfred Simonis, noul președinte al CJ Timiș, avea și un mesaj după acea ședință.
”Poli nu moare! O spun răspicat, trebuie să facem tot ceea ce ține de noi pentru ca cel mai puternic brand al Banatului să își recapete gloria. Din acest motiv, am avut astăzi o discuție, alături de colegii mei din Consiliul Județean Timiș, cu rectorul Universității Politehnica, domnul Florin Drăgan, și cu reprezentanți ai asociației suporterilor, Druckeria. Scopul întâlnirii a fost să găsim modalitățile legale pentru a putea finanța echipa, pentru că actuala formă de organizare a clubului nu permite niciunei instituții publice să investească în mod legal bani.
Colegii mei din serviciul juridic al Consiliului Județean Timiș, alături de reprezentanți ai Politehnicii și ai Druckeria, vor găsi, cu siguranță, cea mai bună variantă pentru ca, din sezonul viitor, să putem finanța echipa și, pas cu pas, Poli să revină pe prima scenă a fotbalului românesc. Cât despre stadion, pentru că și acest subiect a fost dezbătut, trebuie spus că peste aproximativ o săptămână va fi desemnat câștigătorul licitației de demolare a actualei arene și, dacă nu vor exista contestații, buldozerele își vor intra în drepturi.
Fie să renască!”, scria Simonis în data de 15 noiembrie.
Ulterior, după întâlnirea de la București cu reprezentanții FRF, Alfred Simonis scria, în data de 19 noiembrie, următorul mesaj pe pagina sa de Facebook:
”Întâlnirea de săptămâna trecută cu rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, si cu reprezentanții Druckeria a fost punctul de plecare pentru a găsi modalitatea legală de a finanța Poli. Azi, în același format, am avut o nouă întâlnire, de această dată și cu președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, și echipa sa de specialiști și am identificat soluțiile legale pentru a putea să investim bani în clubul simbol al Banatului. În perioada următoare vom începe demersurile pentru a finanța echipa și pentru a o readuce pe prima scenă a fotbalului românesc.”
Poli Timișoara a retrogradat, practic, în vara anului 2023 din Liga 2, fiindcă din punct de vedere sportiv, deci teoretic, retrogradase și cu un an înainte, însă a profitat de desființarea retrogradatei din prima ligă Gaz Metan Mediaș și a rămas încă un an în eșalonul secund.
În sezonul trecut de Liga 3 a terminat pe locul 2 în Seria 8, iar în barajul de promovare a pierdut în fața semifinală împotriva celor de la CSC Ghiroda și Giarmata Vii.
În sezonul actual, după 12 etape, ocupă locul 5 din 10 în Seria 9, cu 16 puncte acumulate, primele patru clasate, locuri care merg în play-off, fiind ocupate de CSC Peciu Nou (24 puncte), CSC Ghiroda și Giarmata Vii (23), Minerul Lupeni (20) și Progresul Pecica (20).
Foto: Alfred Simonis