FIFA a luat o decizie de ultimă oră care vizează și fotbaliștii români. Forul mondial dorește să vină în ajutorul fotbaliștilor care au sume de bani de luat de la cluburile aflate în insolvență sau faliment. Astfel, în 2020, FIFA a creat un fond special pentru jucătorii care au de primit salarii restante și rămân fără echipe.
În această situație se regăsesc mulți dintre fotbaliștii români, care nu își primesc salariile chiar și luni de zile, amenințând cu proteste și depunerea de memorii la FRF și LPF pentru a putea fi declarați liberi de contract.
FIFA a creat în 2020 un fond special pentru jucătorii care nu își primesc salariile la timp, iar echipele unde activează intră în faliment și astfel, fotbaliștii rămân cu „buza umflată”. Anul acesta, forul mondial va mări fondul destinat jucătorilor care sunt păcăliți de cluburile aflate în impas din punct de vedere financiar, iar de la patru milioane de euro va ajunge la șase milioane și urmează să fie aprobat la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit Fanatik.
Măsura îi vizează în special pe fotbaliștii români, în contextul în care multe echipe întârzie cu plata salariilor, iar când intră în faliment jucătorii nu mai primesc niciun ban. Această situație se regăsește la două cluburi din Liga 2, care au mari probleme în plata salariilor către jucători, iar un exemplu evident este CS Mioveni.
Jucătorii grupării argeșene sunt neplătiți de mai bine de șase luni și există riscul ca Mioveniul să intre în faliment și să se retragă din campionat, după ce și un alt club a făcut un lucru asemănător, și anume Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Fotbaliștii echipei care s-a retras în toamnă din campionat au de primit opt salarii restante, iar un astfel de fond i-ar putea ajuta să își recupereze măcar o parte din restanțele financiare.
În patru ani de la crearea acestui fond, FIFA a scos mulți jucători din situații complicate în care erau cu fostele cluburi de la care aveau de recuperat banii reprezentați de salariile restante. Forul mondial cunoaște situațiile care au loc de obicei la echipele din Europa de Est, iar România nu este o excepție de la acest lucru.
În Superligă există echipe unde sunt întârzieri cu plata salariilor jucătorilor, uneori chiar și de trei luni, iar fotbaliștii sunt tot mai hotărâți să depună memorii pentru a deveni liberi de contract. În schimb, jucătorii străini ce activează în campionatul României și care nu sunt plătiți dau în judecată cluburile la FIFA și obțin deciziile într-un timp relativ scurt.