Cercetătorii de la INEF-UPM, din Madrid, au analizat peste 1.000 de rapoarte de performanță a jucătorilor și i-au dat dreptate lui Gigi Becali.
Creșterea rotației jucătorilor permite îmbunătățirea performanței atât individuale, cât și colective, făcând jocul mai dinamic și mai sigur pentru sportivi.
Campioana FCSB va avea un program infernal în următoarea perioadă de timp. De pe 17 ianuarie până pe 8 martie va juca 9 meciuri în campionat, plus cel puțin două în Europa League. Mai mult, chiar, dacă echipa lui Gigi Becali termină competiția europeană între locurile 9 și 24, va disputa, în dublă manșă, barajul pentru optimile de finală.
Partidele din această fază au loc pe 13 și 20 februarie, iar pe 6 martie are loc manșa tur a optimilor. Altfel spus, FCSB ar putea juca 12 partide în 51 de zile, adică una la aproximativ 4 zile.
Din acest motiv, Gigi Becali vrea ca unii jucători de bază să fie folosiți mai puțin, iar cercetătorii de la Facultatea de Științe ale Activității Fizice și Sportului a Universității Politehnice din Madrid (INEF-UPM) îi dau dreptate.
În martie 2020, campionatele de fotbal au fost întrerupte în întreaga lume pentru a preveni răspândirea noului coronavirus (COVID-19). Ligile și-au reluat sezoanele de fotbal după câteva săptămâni de întrerupere, provocând o suprapunere a programelor lor anuale.
Această suprapunere a dus la programe mai aglomerate (de exemplu, cinci jocuri în 14 zile), ceea ce a făcut ca jucătorii să fie mult mai obosiți, iar riscul de accidentare a crescut.
Pentru a minimiza supraîncărcarea meciurilor și eventualele probleme fizice, FIFA a autorizat ca o echipă să facă 5 înlocuiri în fiecare meci, în loc de cele 3 obișnuite.
Un grup de cercetători de la INEF-UPM a realșizat un studiu, în care au fost incluse date din 66 de meciuri a 22 de echipe din divizia a doua a fotbalului spaniol. În total, au fost analizate peste 1.000 de rapoarte de performanță a jucătorilor, excluzând portarii și jucătorii eliminați.
S-a ajuns la concluzia că mărirea rotației jucătorilor permite îmbunătățirea performanței atât individuale, cât și colective, făcând jocul mai dinamic și mai sigur pentru sportivi, scrie cuidateplus.marca.com.
Conform datelor analizate, înlocuirile au crescut cu 21,7%. În ceea ce privește distanța totală parcursă după regula celor cinci înlocuiri, cercetătorii au descoperit că jucătorii care sunt pe teren până la final ajung la 10 km, iar cei înlocuiți după pauză parcurg 11 km.
Pe baza acestui lucru, cercetătorul Abraham García-Aliaga sugerează realizarea unor studii viitoare care să aprofundeze relația dintre înlocuiri și performanța fizică a jucătorilor, dar cu un accent specific pe posturile din teren.
„O să avem acum o lună de foc, luna ianuarie. O să avem din 3 în 3 zile și avem jocuri tari, cu echipe mari, Craiova, CFR, Manchester United, Qarabag, cu UTA, partidă pe care probabil o să o sacrificăm.
Punem accentul și pe campionat, și pe Europa League. O să facem o rotație, eu cred că ne permitem să schimbăm jucători, să joace numai o repriză. Olaru să joace numai o repriză. Sau Tânase, Bîrligea. Mă lăsam de fotbal dacă nu făceau treaba cu 5 schimbări. Ar fi bine să fie 7 schimbări”, a declarat Gigi Becali la începutul anului.