Medicul Tudor Ciuhodaru explică românilor cât de grav este virusul HMPV (n.r. – humanmetapneumovirus), care l-a pus la pat chiar și pe Gigi Becali.
Doctorul specialist în medicina de urgență din Iași dezvăluie că virusul care a bulversat în ultimul timp România face parte din familia virușilor respirati sincițiali, care nu are un tratament specific și nu poate fi combătut prin vaccin.
Medicul Tudor Ciuhodaru explică românilor cât de grav este virusul HMPV (n.r. – humanmetapneumovirus), care l-a pus la pat chiar și pe Gigi Becali.
Doctorul specialist în medicina de urgență din Iași dezvăluie că virusul care a bulversat în ultimul timp România face parte din familia virușilor respiratorii sincițiali, care nu are un tratament specific și nu poate fi combătut prin vaccin.
Cadrul medical din Moldova îi liniștește pe români să spune că nu trebuie să intrăm în panică, pentru că virusul HMPV este unul cu care ne întâlnim foarte des în sezonul rece. Totuși, asta nu ne împiedică să avem în vedere măsurile de prevenție.
„Nu e nimic nou sub soare. E descoperit acest virus de mai mulți ani, în Olanda, ca să spunem și unde e descoperirea. Nu există niciun motiv de îngrijorare. E o infecție banală, undeva pe locul doi – trei, în ce înseamnă infecții respiratorii acute în sezonul rece. Sunt mii de cazuri la nivel european, peste tot în lume. Prevenția rămâne cea mai importantă. Dar noi nu facem asta, pentru că nu facem educație pentru sănătate.
Nu îl putem deosebi de alte virusuri. Nu are vreo particularitate. Formele clinice, în marea parte a cazurilor, nu necesită o identificare specială. Este din aceeași familie cu virusul respirator sincițial. Nu are un tratament specific. Nu ai un vaccin. În momentul în care tu îl tratezi doar simptomatic, pui doar un diagnostic etiologic. Adică e mai mult o nevoie de evidențiere ca pondere în rândul populației nu că ar ajuta altfel terapia”, a declarat Tudor Ciuhodaru, pentru Fanatik.
Doctorul explică și motivul pentru care cazurile de HMPV s-au răspândit atât de mult în întreaga lume: „După atâta timp de gaură imunologică, cu pandemia, în care toată lumea a fost ținută în casă, este într-adevăr un virus care e frecvent. De exemplu, orice copil sub cinci ani îl face măcar o dată în viață. Fiind pauza asta de expunere, odată cu statul în casă, vă dați seama că acum se recuperează gaura asta imunologică”.
Doctorul Ciuhodaru admite că pot fi pacienți care pot suferi complicații din cauza HMPV. Dar e de știut deja că orice viroză mai gravă poate fi periculoasă pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi copiii, bătrânii și pacienții care suferă de anumite afecțiuni cronice.
„Este o patologie sezonieră. Fără discuție, ca la orice virus, există categoriile de risc. Aici sunt copiii sub vârsta de 5 ani, cei peste 65 de ani, cei cu imunodeficiență, cei care iau medicamente imunosupresive, cei cu patologie oncologică, cei care au afecțiuni neurologice… Dar aceste categorii sunt valabile, așa cum am spus, pentru toate virozele. În astfel de cazuri se pot dezvolta afecțiunile severe precum bronșiolită sau pneumonie. Pot duce la complicații.Nu știu de unde s-a inflamat chestia asta. Repet, virusul ăsta e de mulți ani, nu e prima oară când apare, avem cum să îl tratăm, nu e niciun motiv de îngrijorare”, a încheiat Tudor Ciuhodaru pentru sursa citată.