Flavius Daniliuc joacă la Verona, în Serie A. Este international austriac, cu trei selecții, și provine dintr-o familie din Suceava. Părinții lui au fugit din țară în 1989, cu doar câteva luni înainte de căderea regimului comunist.
Flavius s-a născut în 2021. Fundașul din Serie A a început fotbalul la Admira Wacker, a trecut la Rapid Viena, iar de la 10 la 13 ani a fost la Real Madrid. S-a întors în Austria, pentru ca în intervalul 2015 – 2020 să joace pentru Bayern Munchen.
La bavarezi a fost căpitanul echipei U19 și a prins câteva meciuri la echipa a doua a clubului. După ce a terminat junioratul s-a transferat la Nice, în Franța, unde a jucat două sezoane. A trecut la Salernitana, în Italia, a fost împrumutat la Red Bull Salzburg, iar acum e la Verona.
Daniliuc are o vastă carieră la naționalele de juniori și tineret ale Austriei. El a fost eligibil de a juca pentru naționala României, dar tatăl său a refuzat să-l lase.
În 2020, el a dezvăluit care sunt motivele. „Avem mai multe motive temeinice pentru ca Flavius să nu îmbrace tricoul României doar pentru că mama și tata provin de acolo. Am discutat deseori cu părinții lui Nicușor Craiu, fostul coleg al lui Flavius la Real Madrid. Puștiul a avut experiențe negative la lotul U17, se plângeau de terenuri, de condiții și de mentalitate, pentru că în România ai impresia imediat că ești Ronaldo dacă dai o pasă bună sau tragi bine cu stângul. Iar în țară încă se apelează la șpagă și la alte nereguli. Nu suntem învățați cu așa ceva” afirma Mihai Daniliuc, pentru GSP.
El a venit și cu un exemplu concret: „M-a sunat cineva din partea FRF pe la miezul nopții ca să mă întrebe de Flavius. Adică tu stai probabil la ora aia la un pahar prin vreun bar de fițe și mă cauți ca să vină Flavius la lotul de juniori al României? Serios?! Sunt un tip foarte reactiv, m-am dat jos din pat și mi-am păstrat cu greu cumpătul să nu reacționez aspru. Îmi pare rău că nu i-am reținut numele individului care s-a recomandat ca reprezentant al FRF”.
Între timp, Daniliuc a jucat pentru prima reprezentativă a Austriei. A fost în lotul prezent la Euro 2024, unde austriecii au făcut o figură frumoasă. El este o prezență constantă în lotul lui Ralf Rangnick, chiar dacă nu e titular.
România și Austria fac parte din grupa H de calificare, alături de Bosnia, Cipru și San Marino. Tricolorii vor debuta în drumul spre CM 2026, acasă cu Bosnia, la 21 martie.
Programul României în preliminariile CM 2026:
21 martie
21:45 – ROMÂNIA – Bosnia și Herțegovina
24 martie
21:45 – San Marino – ROMÂNIA
7 iunie
21:45 – Austria – ROMÂNIA
10 iunie
21:45 – ROMÂNIA – Cipru
9 septembrie
21:45 – Cipru – ROMÂNIA
12 octombrie
21:45 – ROMÂNIA – Austria
15 noiembrie
21:45 – Bosnia și Herțegovina – ROMÂNIA
18 noiembrie
21:45 – ROMÂNIA – San Marino