Gabriela Ruse a învins-o pe Irina Begu, 6-4, 6-0, în turul unu de la Australian Open, primul Grand Slam al anului.
Ruse, 27 ani, locul 125 WTA, a câștigat după o oră și 19 minute, la Australian Open, iar acesta a fost primul său meci contra Irinei Begu, 34 ani, locul 80 WTA.
Gabi Ruse va primi 200.000 de dolari australieni și 110 puncte WTA pentru victorie, iar Begu va lua 132.000 de dolari australieni și zece puncte în clasament.
ProSport: Cum poate fi rezumată această partidă românească, rar posibilă la un Grand Slam?
Gabriela Ruse: Dispută dificilă emoțional, pentru ambele. Nu-i ușor să venim până aici, la capătul lumii, și să picăm între noi. Cred că niciuna nu ne dorim asta, este cel mai rău dar sunt fericită cu ce s-a întâmplat pe teren. Am arătat un joc solid.
Cum ai gândit tactic meciul?
Nu pot să spun că mi-a indicat prea multe lucruri, eu am mai jucat o dată cu Irina după pandemie. Știam la ce să mă aștept, ne cunoaștem foarte bine, mai ales că Victor (n.r. Crivoi, antrenorul Irinei Begu) este antrenor la echipa noastră de Billie Jean King Cup. Pentru mine a fost important să servesc eficient și să lovesc plasat. Pe asta m-am focusat și asta am izbutit.
Cum ai trecut peste acel moment în care ai avut 3-1 în primul set pentru ca, apoi, Irina să preia conducerea?
Sincer, Irina a servit foarte bine. În primul set, după părerea mea, a servit mai bine decât mine (n.r. Ruse procentaj 68%, Begu 76 % la punctele câștigate cu primul serviciu). Cumva a fost greu să returnez, am știu că în ciuda scorului, 3-1 pentru mine, meciul era echilibrat. Nu am simțit neapărat că sunt peste ea. Am stat acolo cu capul, acolo s-a făcut diferența. Am reușit puțin mai mult ca ea să gestionez momentele importante.
Antrenorul tău Călin Ciorbagiu spunea că momentul critic a fost la patru egal în primul set când tu ai izbutit să scurtezi punctele și să-ți deschizi unghiuri.
Clar acesta este atuul meu principal, să încerc să forțez dar, sigur, când meciul este strâns, nu este ușor să faci puncte câștigătoare, winnere, să ai agresivitate. Am încercat să mă focusez pe jocul meu. Irina este o jucătoare foarte, foarte dificilă, cu multă experiență în spate și am simțit că gestiona bine, bine momentele. Schimba mereu jocul și cumva încerca să mă scoată din confort. Jocul meu este unul liniar, al ei este mult mai diversificat.
Au urmat nouă ghemuri pe care le-ai câștigat consecutiv. Ai idee de când nu ai mai izbutit o serie așa spectculoasă în care să fie set fără ghem cedat?
Sincer, nu îmi aduc aminte.
Acum trei luni și jumătate cu Wang, la Hong Kong WTA 125 din octombrie 2024.
Nu mă focusez foarte mult pe detaliile acestea. Eu una nu am simțit că a fost 6-0. La 2-0 ,în setul secund, s-a jucat ghemul acela foarte lung și știam că e important. Am reușit să stau cu capul chiar și în momentele dificile. Nu a fost ușor, inclusiv la închiderea meciului a fost greu la modul că este incomondat când joci împotriva unei colege.
Vorbești despre mental, dar din punct de vedere tactic unde crezi că ai dominat?
Am încercat să nu deschid unghiuri Irinei, am jucat mai mult pe mijloc, puternic și lung mai ales că suprafața este foarte rapidă și cred că m-a avantajat lucurul acesta.
Ai contabilizat multe lovituri câștigătoare și, parte dintre ele, cu dreapta-cross.
Asta m-a suprins și pe mine. I-am sus și lui Călin, antrenorului meu, că mă așteptam ca majoritatea punctelor să se joace spre reverul Irinei și spre backhand-ul meu. A fost fix invers, am simțit că am dominat mai mult cu dreapta decât cu reverul. Asta am lucrat în ultimul timp, în pre-sezon. Am exersat partea asta de forehand și chiar sunt mulțumită, chiar fericită, pentru eficacitatea execuțiilor.
Prima victorie la Australian Open, știi după cât timp?
După trei ani de zile ! Și asta din calificări, nu m-am calificat niciodată.
Este un avantaj să joci trei tururi de calificări și apoi să intri în prima rundă acomodată cu suprafața, căldura, săritura mingi?
Din anumite puncte de vedere este un avantaj pentru că am meciuri în picioare și sunt obișnuită, cât de cât, cu condițiile. Dar nu mi-aș mai dori să mai joc calificări, simt că totul are o limită și aș vrea să mă opresc aici cu calificările.
În acest moment ești aproape să ai acces direct pe tabloul principal.
Sper să fie în regulă.
Următoarea adversară este Madison Keys, finalistă de Grand Slam, câștigătoare recent în turneu pregătitor până la acest Open, de aici, de la Melbourne.
Greu, foarte greu. Probabil una dintre cele mai în formă jucătoare ale momentului. Acum mă bucur de ce am făcut, o să vorbesc cu Călin (n.r. Ciorbagiu, antrenorul Gabrielei și al Monicăi Niculescu), Monica a jucat de multe ori cu ea. Deci, mă pot sfătui cu amândoi. Nu am un singur sfătuitor, ci doi.
Un cadou mic, o atenție, ca satisfacție completată pentru aceasta calificare în turul secund la Australian Open?
Cum spuneam acum doi ani de zile, când eram amândoi tot aici, că la fiecare meci câștigat ies în oraș, acum o să te surprind și o să-ți dezvălui că nu prea m-am mai uitat la lucrurile materiale și m-am focusat mai mult pe ieșirile cu echipa mea. Ne dorim să mergem la grădina zoologică, să facem alte lucruri.
Ai apucat să ajungi la plajă, la St. Kilda?
Până acum doar în parc am fost de câteva ori. Cristi, fizioterapeutul meu a avut o zi liberă și l-am trimis la plajă, își dorea tare mult. Eu am fost puțin mai așa, l-am speriat cu rechinii, l-am sfătuit să nu intre în apă, să nu cumva să facă prostii că are familie acasă. Mi-a zis că sunt mai rău ca nevasta lui. Dar, sigur, din grijă spun lucrurile astea.