Cristian Tudor Popescu deplânge situația tenisului românesc după decizia Simonei Halep de a pune capăt carierei. Potrivit spuselor sale, e greu de crezut că o altă sportivă va reuși să-i calce pe umeri în viitorul apropiat.
În prezent, Sorana Cîrstea este cea mai bine clasată dintre reprezentantele noastre (locul 64 WTA), dar și ea are gânduri de retragere. Stau mărturie afirmațiile făcute la sfârșitul anului 2024.
În mesajul publicat pe o rețea de socializare, CTP și-a exprimat convingerea că Simona Halep ar fi fost nevoită, la cei 33 de ani ai săi, să facă acest pas chiar și în cazul în care nu ar fi existat suspendarea pentru dopaj, având în vedere efortul depus de-a lungul carierei și numeroasele accidentări cu care s-a confruntat.
Spre deosebire de Spania, care l-a aruncat în luptă pe Carlos Alcaraz după retragerea marelui Rafael Nadal, România nu are, potrivit gazetarului, o înlocuitoare pe măsura fostului lider WTA. Și nici nu se știe când sau dacă va „răsări”.
„Simona pășește în poveste. Nu sunt trist că a plecat Simona – totul, oricât de frumos ar fi, se sfârșește într-o zi. Și Simona Halep are adevărul și dreptul să spună că se simte împlinită după o viață în tenisul mare.
Simo n-a pomenit nimic despre suspendarea mai mult sau mai puțin nedreaptă pe care a îndurat-o aproape doi ani și pentru care își are partea ei de greșeală, dar nu de necinste. N-a spus că asta i-a afectat performanța și o obligă să se retragă.
Pentru că acest moment ar fi venit și dacă Simona ar fi continuat să joace. Așa cum a mărturisit, nici corpul, nici psihicul ei n-o mai duc, în bătălia crâncenă pentru vârf.
Tenisul Simonei a fost de mare consum, fizic și mental. L-aș asemăna cu cel al unui monstru sacru care a părăsit terenul cu câteva luni în urmă: Nadal. Ca și Rafa, Simona a jucat în ultimii ani cu dinții strânși din pricina suferințelor – genunchiul care ar fi trebuit operat acum o chinuie de mult; este prețul reverului ei, care de atâtea ori ne-a fermecat.
Nici nu vreau să mă gândesc câte talente am văzut de-a lungul anilor răsărind și stingându-se repede în tenisul românesc. Fără munca și dârzenia excepționale, talentul cu care Simona a venit de acasă nu ar fi fost de ajuns ca s-o ducă atât de sus cum nici nu mai visam pentru tenisul nostru de la Ilie Năstase încoace. Ca și Ilie, ea a pășit dincolo de tenis, într-o poveste spusă întregii lumi.
A născut o mare amintire pentru omenire. Simona Halep a fost un miracol românesc – nu un produs românesc al unei școli gândite și clădite de stat. De aceea, totuși, sunt trist. După Nadal, fără pauză, Spania îl dăruiește tenisului pe Alcaraz. După Simona, nu se zărește, pentru cine știe câtă vreme, nicio altă Simona Halep”, a scris Cristian Tudor Popescu.
De la Cluj, anunțul Simonei Halep a făcut înconjurul lumii. Presa franceză, de pildă, a catalogat această retragere drept „un final foarte trist”, având în vedere statutul jucătoarei noastre.
„Cu două titluri de Grand Slam și 18 trofee în carieră, fostul număr 1 mondial lasă în urmă o moștenire prețioasă pentru tenisul românesc. Un final foarte trist pentru o legendă… De la cazul ei de dopaj din octombrie 2022, care a lăsat-o deoparte mai bine de un an, Simona Halep jucase doar două meciuri pe circuitul principal. Pierduse de fiecare dată, arătând departe de nivelul care i-a permis să câștige WTA 1000 la Toronto cu mai puțin de doi ani în urmă.
Marți, 4 februarie, după o înfrângere usturătoare în fața Luciei Bronzetti (1-6, 1-6), ea a decis să agațe rachetele. Ca simbol, la WTA 250 de la Cluj-Napoca, casa ei, a făcut o ultimă plecăciune”, au scris cei de la Tennis Actu.