Prima de cariera didactica 2024-2025. Lege promulgata: cand ajung banii la profesori

Prima de cariera didactica 2024-2025. Lege promulgata: cand ajung banii la profesori
📅 2024-10-28

Profesorii si personalul nedidactic din scoli si universitati care au fost in activitate in anul scolar 2023-2025 vor primi prima de cariera didactica 2024, respectiv prima de cariera profesionala 2024, in luna octombrie.

UPDATE: Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 87/2023, care stabileste ca prima de cariera didactica si cea de cariera profesionala pentru personalul didactic si, respectiv, cel administrativ se acorda incepand cu luna octombrie a fiecarui an si va putea fi utilizata pana in luna octombrie a anului urmator inclusiv.

 

Recent, parlamentarii au adoptat un amendament prin care se stabileste ca listele cu beneficiarii primelor didactice si profesionale trebuie sa fie trimise Ministerului Educatiei pana pe 25 septembrie a fiecarui an. La randul sau, Ministerul Educatiei comunica aceste liste Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene pana la data de 30 septembrie. 

 

Pentru beneficiarii din invatamantul preuniversitar, listele sunt elaborate de inspectoratele scolare, avand in vedere informatiile comunicate si asumate de reprezentantii unitatilor de invatamant. In cazul invatamantului superior, universitatile elaboreaza listele cu beneficiarii finali potrivit procedurilor proprii. 

 

 

Acordarea primelor de cariera didactica reprezinta o masura care sustine dezvoltarea profesionala continua a personalului didactic in vederea cresterii calitatii si echitatii sistemului educational si genereaza performanta pe termen lung in activitatea educationala, fiind un pilon important in sustinerea serviciului public de educatie.

 

In mod similar, primele de cariera profesionala pentru personalul nedidactic asigura sprijin in activitatea educationala si contribuie la imbunatatirea strandardelor de calitate a serviciului public de educatie, fie prin participarea la cursuri de pregatire profesionala, fie prin achizitionarea de bunuri materiale necesare pentru procesul de invatamant.

 

Potrivit OUG nr. 58/2023, prima de cariera didactica se acorda in vederea realizarii urmatoarelor obiective:

 

a) sustinerea cadrelor didactice pentru adaptarea continua a competentelor educationale in vederea cresterii performantei elevilor si studentilor care participa la activitatea educationala;

 

b) sustinerea cadrelor didactice din sistemul de invatamant preuniversitar si universitar de stat pentru tranzitia si adaptarea continua a competentelor educationale la transformarea digitala specifica activitatilor educationale destinate elevilor si studentilor;

 

c) sustinerea cadrelor didactice din sistemul de invatamant preuniversitar si universitar de stat, pentru imbunatatirea competentelor specifice de baza necesare desfasurarii activitatilor educationale si pentru acoperirea unor nevoi didactice specifice.

 

Ce poti cumpara cu prima didactica

 

Prima de cariera didactica are o valoare nominala de 1.500 lei net care se deconteaza din fonduri externe nerambursabile pentru urmatoarele categorii principale de cheltuieli, doar pe teritoriul Romaniei:

a) cheltuieli privind cursurile de pregatire profesionala, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind carti de specialitate, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de pana la 30% din valoarea nominala a primei de cariera didactica pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice

 

Prima de cariera profesionala are o valoare nominala de 500 de lei si poate fi folosita pentru plata de cursuri de pregatire profesionala, precum si a altor categorii de cheltuieli necesare desfasurate in sprijinul activitatii educationale pentru a sustine activitatea didactica atat din sistemul de invatamant universitar de stat, cat si din sistemul de invatamant preuniversitar de stat.

 

Lista magazine prima didactica 2024


Atentie! Banii de pe Cardul cu prima didactica / profesionala pot fi cheltuiti doar la unitatile afiliate.

Ne bucuram sa va anuntam ca Editura Rentrop&Straton se afla pe lista de afiliati Pluxee, emitatorul cardurilor cu prima de cariera didactica. In magazinul nostru online gasiti o gama larga de culegeri din care puteti alege, incepand de la teste rezolvate pentru Definitivat si Titularizare, si pana la culegeri cu modele de proiecte didactice, precum si lucrari de teste pentru Evaluare Nationala si Bacalaureat. 

 

Click pe imagine pentru a accesa lista magazinelor pentru prima didactica si prima profesionala 2024
 


 

 

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, a declarat recent, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, ca personalul din sistemul de educatie va primi ca si anul trecut prima didactica, in valoare de 1.500 de lei, precum si prima acordata personalului nedidactic, in suma de 500 de lei.

 

„Pentru prima didactica, da, in luna octombrie, am semnat ordinul de ministru, asteptam luna septembrie, pana la final, sa ne vina listele cu beneficiari de la Ministerul Educatiei. Prima didactica se va acorda in acelasi cuantum ca si anul trecut, 1.500 de lei, precum si prima pentru personalul nedidactic in valoare de 500 de lei. La finalul lunii octombrie, beneficiarii din sistemul de educatie vor primi aceste sume”, a declarat Adrian Caciu.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri portal invatamant

NOTA 1 anulata de un judecator din Vaslui. Motivul?! Profesorii nu pot penaliza lipsa cunostintelor predate in alt an scolar

citeste in continuare

Bursa de studiu de 3.700 de lei pentru studentii care se pregatesc pentru o cariera didactica. Modificari si la bursele sociale

citeste in continuare

Textul Argumentativ, cel mai mare obstacol la Evaluarea Nationala? ACUM poti sa-l depasesti mai usor decat crezi

citeste in continuare

Tine pasul cu scoala! Pregatirile pentru Evaluarile la clasele a II-a si a IV-a incep AICI

citeste in continuare

Fondul clasei este ilegal sau nu? ISJ Iasi: "Nu se numeste nici fondul clasei, nici fondul scolii. E fondul asociatiei de parinti"

citeste in continuare

Invatamant primar, gimnazial si liceu frecventa redusa: cine se poate inscrie si ce acte sunt necesare

citeste in continuare

Starea de bine a elevilor de gimnaziu, in centrul unui proiect lansat de Ministerul Educatiei

citeste in continuare

Variante si modele de teste pentru BAC Geografie, insotite de sinteze teoretice conform programei

citeste in continuare

Elevii romani isi subestimeaza potentialul in cursa globala pentru universitatile de top. Acest test gratuit dezvaluie ce au cu adevarat nevoie

citeste in continuare

Standarde minime in evaluarea studentilor: examenele orale in regim online sa fie inregistrate integral audio-video si arhivate

citeste in continuare

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.