Ce se intampla cu salariile profesorilor? "Majorarile din 2024 sunt semnificative. Obiectivul in 2025 e sa le platim!"

Ce se intampla cu salariile profesorilor? "Majorarile din 2024 sunt semnificative. Obiectivul in 2025 e sa le platim!"
📅 2025-01-20

Salariile profesorilor au fost majorate semnificativ in 2024, spune ministrul Finantelor, Tanczos Barna, care considera ca principalul obiectiv pentru anul 2025 este asigurarea platii acestora.

Intrebat cum le raspunde profesorilor care ameninta cu greva daca nu primesc majorarea salariala promisa in acest an, raspunsul ministrului Tanczos Barna a fost ca anul 2025 este "un an special, cu foarte multa influenta din 2024" si ca obiectivul este sa putem plati pensiile si salariile la nivelul stabilit.

 

”Cred ca majorarile din 2024 sunt semnificative, au fost realizate si noi ne-am asigurat... (...) Au avut loc majorari in invatamant in 2024. Obiectivul meu este sa putem asigura plata acelor salarii in 2025. Este un an special din acest punct de vedere, cu foarte multa influenta din 2024 pe 2025, obiectivul nostru este sa putem plati si pensiile si salariile la nivelul acela”, a transmis ministrul Finantelor.
 

Ministerul Educatiei, despre noile grile de salarizare

 

La inceputul lunii decembrie, Ministerul Educatiei anunta ca a inaintat Ministerului Muncii propunerile pentru elaborarea unor noi grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic, majorate cu circa 50% fata de grila de salarizare din Legea-cadru nr. 153/2017, intr-un raspuns la interpelarea formulata de un deputat.

 

"Ministerul Educatiei sustine acordarea in integralitate a grilelor de salarizare pentru personalul din invatamant prin punerea in aplicare a dispozitiilor Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare. In situatia emiterii unor noi acte normative, Ministerul Educatiei se va implica activ, astfel incat acestea sa conduca la o pozitionare corecta a sectorului Educatie, comparativ cu celelalte sectoare de activitate. Propunerile referitoare pentru elaborarea unor noi grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic, majorate cu circa 50% fata de grila de salarizare din Legea-cadru nr. 153/2017, au fost inaintate Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale", se arata in raspunsul Ministerului Educatiei pentru deputatul Silviu-Titus Paunescu.
 

Salariile in invatamant, inghetate la nivelul din noiembrie 2024

 

Trei saptamani mai tarziu, sperantele privind majorarile salariale in invatamant au fost spulberate odata cu adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 156/2024, cunoscuta drept "Ordonanta Trenulet", care prevede, intre altele, inghetarea salariilor in 2025 la nivelul celor din luna noiembrie 2024. Sindicatele din Invatamant au reactionat prompt si au amenintat Guvernul cu reluarea protestelor in Piata Victoriei.

"Prin aceasta masura se calca in picioare Declaratia politica din anul 2023 a presedintilor PSD si PNL referitoare la Educatie, publicata in Monitorul Oficial, angajamentele publice ale acelorasi presedinti referitoare la salarizarea in invatamant, prevederile OUG nr. 57/2023, precum si promisiunile recente ale guvernantilor, conform carora, in anul 2025, salariatii din invatamant vor primi inca o majorare salariala, astfel incat, sa se respecte angajamentele luate in timpul amplelor proteste din invatamant, din anul 2023. Nu trebuie sa se uite un lucru: Si promisiunile trebuie respectate, la fel ca prevederile legale! Referitor la salarizarea din invatamant, un lucru este evident: chiar dupa majorarile consistente din anii 2023 si 2024, salariul unui profesor debutant a ajuns la aproximativ 4000 de lei net, salariu insuficient, tinand cont de importanta muncii prestate si de costurile vietii din Romania. In mod normal, astazi, un profesor debutant ar trebui sa primeasca cel putin 6000 de lei net, salariu pe care il are, din pacate, un profesor spre sfarsitul carierei. Este de apreciat faptul ca Guvernul Romaniei continua sa investeasca in infrastructura, sa reindustrializeze Romania, dar nu trebuie sa uite faptul ca investitia cea mai profitabila este cea in educatie, domeniu strategic al oricarei tari, fara a fi omisa resursa ei umana", au transmis sindicatele.

 

Sursa foto: Gov.ro

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri portal invatamant

Daniel David, apel la rediscutarea salariilor profesorilor. "Nu toti indicatorii de performanta se refera la olimpiade"

citeste in continuare

ISMB: Lista liceelor din Bucuresti in care se desfasoara probele de competente la BAC 2025

citeste in continuare

Sindicatele atentioneaza: Profesorii cu 25 de ani vechime si gradul I au dreptul la reducerea normei didactice, fara diminuarea salariului

citeste in continuare

Modele subiecte Definitivat 2025 pentru Educatori, Educatori-Puericultori, Invatatori si alte discipline, publicate de Ministerul Educatiei

citeste in continuare

Daniel David, despre olimpiadele la clasele I-IV: "Hai sa ne focalizam pe dezvoltarea competentelor-cheie in ritmul fiecarui copil"

citeste in continuare

Simulari judetene Evaluarea Nationala 2025: Subiecte si bareme la Limba romana si Matematica

citeste in continuare

Olimpiada Romana 2025: Regulament si Calendar pentru gimnaziu si liceu

citeste in continuare

24 de elevi in fiecare clasa de a IX-a, criteriu obligatoriu in planurile de scolarizare pentru liceu, anul scolar 2025-2026

citeste in continuare

Subiecte BAC oral Romana rezolvate. Modele de bilete pentru reusita la examen

citeste in continuare

Calendar Olimpiade 2025: cand au loc etapele judetene si nationale la olimpiadele scolare

citeste in continuare

Good News

Only good and positive news.