Daniel David clarifica viitorul Artelor la liceu: Cum vor invata elevii muzica, teatrul si artele vizuale

Daniel David clarifica viitorul Artelor la liceu: Cum vor invata elevii muzica, teatrul si artele vizuale
📅 2025-02-22

Disciplinele din domeniul Arte vor fi studiate la liceu, in clasele a IX-a si a X-a indiferent de profil. Insa ele nu mai pot fi prinse ca materii obligatorii, la clasele a XI-a si a XII-a, la Tehnologic sau la Matematica Informatica, a declarat ministrul Educatiei si Cercetarii, Daniel David.

Daniel David a explicat, intr-o transmisiune LIVE pe pagina de Facebook a Ministerului Educatiei, ca programele pentru zona de Arte, la filiera vocationala, s-au facut in colaborare cu cei care lucreaza in domeniu. 

 

Cat despre trunchiul comun la liceu, ministrul a spus ca "Artele sunt bine reprezentate", cu discipline obligatorii in primii doi ani de liceu, urmand ca in ceilalti doi ani elevii sa poate opta pentru aceste discipline prin CDEOS.

 

"Sunt discutii legate de zona de Arte ca si cum ar fi ignorata. Va spun sincer, pe zona vocationala, programele s-au facut in colaborare cu cei care lucreaza in acel domeniu. Iar in zona de trunchi comun, eu spun ca Artele sunt bine reprezentate. In sensul ca avem zona de Arte atat in clasele a IX-a cat si a X-a, avem componenta de muzica, teatru si arte vizuale. Si, foarte important, sunt multe ore in clasele a XI-a si a XII-a in CDEOS - Curriculum la Decizia Elevului din Oferta Scolii. Acolo, atunci cand dorim sa oferim elemente de teatru, de muzica, arte plastice, acolo trebuie oferite aceste componente", a spus Daniel David.

 

Ministrul Educatiei a subliniat ca nu le poate impune elevilor de clasa a XI-a sau a XII-a, de la profil real sau tehnologic, de exemplu, sa studieze aceste discipline ca materii obligatorii. La fel cum nu introduce Matematica sau stiintele intr-o zona de pregatire vocationala, in componenta artistica, in ultimii doi ani de liceu.

 

"Nu am cum sa prind, oricat de mult iubesc si eu teatru sau muzica, nu avem cum sa prindem, hai sa fim rationali, in trunchiul comun, in clasa a XII-a, la Tehnologic sau la Matematica Informatica, nu avem cum sa prindem aceste discipline ca materii obligatorii. E ca si cum as duce Matematica sau stiintele intr-o maniera obligatorie intr-o zona de pregatire vocationala, in componenta artistica, in clasele a XI-a si a XII-a. Chiar nu face sens. Dar, repet, daca se fac bine in clasele a IX-a cat si a X-a, copiii vor sti ce inseamna arte, ce inseamna muzica, teatru, si vor cere in clasele a XI-a si a XII-a sa aiba astfel de ore", a mai spus Daniel David.

 

 

Planurile-cadru propuse de Ministerul Educatiei si Cercetarii au fost elaborate avand la baza urmatoarele componente: 
 

1. Trunchiul comun (50%), prevazut in legislatie, asigura competentele de baza (cultura generala) si contribuie la formarea competentelor-cheie (inclusiv la alfabetizarea functionala). Ponderea sa scade de la clasele IX/X (65%) la clasele XI/XII (35%). Reprezinta suport fix pentru cultura generala. Majoritatea disciplinelor/temelor sunt in legatura cu examenul national de bacalaureat (obligatorii/la alegere). Trunchiul comun include 15 discipline la fiecare dintre clasele IX/X (la care se adauga, dupa caz, limba si literatura materna), distribuite in toate cele 7 arii curriculare, respectiv 9 discipline la fiecare dintre clasele a XI/XII (la care se adauga, dupa caz, limba si literatura materna), distribuite in 5 arii curriculare.

 

2. Curriculumul de specialitate (35%), ca dezvoltare inovativa, asigura competentele de specialitate, generale si specifice, proprii unui profil si unor specializari/calificari profesionale, inlocuind segmentul reprezentat de curriculumul diferentiat, prezent in actualele planuri-cadru in vigoare, aducand si aport la formarea competentelor-cheie. Ponderea sa creste de la clasele IX/X (25%) la clasele XI/XII (45%). Este suport semiflexibil pentru cultura de specialitate si include doua componente: (1) componenta fixa (intre 77-100%, reprezentand 8-13 ore) si (2) componenta flexibila (intre 0-23%, reprezentand 0-3 ore, care pot personaliza specializarea); procentele de 0% si 100% se refera la filierele vocationala si tehnologica, unde curriculumul de specialitate este fix, odata aleasa filiera/specializarea. Unele discipline/teme sunt in legatura cu examenul national de bacalaureat (obligatorii/la alegere).

 

3. Curriculumul la decizia elevului din oferta scolii (15%) este prevazut in legislatie si inlocuieste segmentul curriculum la decizia scolii, existent in planurile-cadru in vigoare. Contribuie la competentele si atributele absolventului, prin suport flexibil pentru nevoi si interese personale de invatare. Ponderea sa creste de la clasele IX/X (10%, reprezentand 1-3 ore) la clasele XI/XII (20%, reprezentand 5-8 ore). Pentru filiera teoretica, decizia se face flexibil in cadrul specializarilor (pana la nivel de unitate scolara). Pentru filiera teoretica, decizia se face flexibil in cadrul filierei, iar pentru filierele vocationala si tehnologica, decizia se face prin alegerea specializarii/calificarii profesionale (cu o componenta semiflexibila la nivel vocational).

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri portal invatamant

Cele mai bune universitati din Romania: UBB din Cluj-Napoca, pe primul loc in Metarankingul National 2024

citeste in continuare

David, catre directorii scolilor: Nu asteptati sa reglementez eu, din cabinetul ministrului, in ce dulap sa-si puna copiii telefoanele

citeste in continuare

Decontare ochelari profesori: Norme si acte necesare pentru obtinerea a 500 de lei pentru ochelari

citeste in continuare

Daniel David clarifica viitorul Artelor la liceu: Cum vor invata elevii muzica, teatrul si artele vizuale

citeste in continuare

Noile banci si scaune aduse in scolile din Iasi, prin PNRR, pun probleme elevilor mari: "Sunt cam mici pentru liceeni"

citeste in continuare

Sunt respectate regulile pentru telefoane in scoli? Ministerul Educatiei cere control riguros si aplicarea sanctiunilor

citeste in continuare

Evaluare Nationala 2025: Calendarul actualizat, Programa si Modele de subiecte la Limba romana si Matematica

citeste in continuare

INFOGRAFIC Scolile din Romania PIERD mii de elevi in fiecare an: anul trecut s-a atins un minim istoric

citeste in continuare

VIDEO: Webinar Recapitulare eficienta la Limba Romana clasa a VIII-a - Subiectul II

citeste in continuare

Reguli noi la BAC 2025: Elevii maghiari din seria curenta dau proba la Romana dupa o programa diferentiata

citeste in continuare

Good News

Only good and positive news.