TIMISOARA. S-a desfasurat joi o noua sedinta de judecata in procesul deschis de primarul Timisoarei Agentiei Nationale de Integritate, care l-a declarat pe Dominic Fritz in conflict de interese. Miza este chiar mandatul de primar pe care, daca acuzatiile se dovedesc intemeiate, edilul l-ar putea pierde.
Avocatul primarului Timisoarei a cerut magistratilor Curtii de Apel ca viitoarele comunicari sa-i fie trimise la o adresa din Cluj Napoca, sustinand ca… „Dominic Fritz circula in perioada asta tulbure„.
Totodata, avocatul i-a indemnat pe judecatori sa solicite primariei sa comunice anumite inscrisuri, cerere pe care, insa, magistratii au respins-o.
Aparatorul primarului Dominic Fritz a ridicat in sedinta de joi si o exceptie de neconstitutionalitate pentru care magistratii Curtii de Apel au cerut reprezentantilor ANI sa formuleze in scris un punct de vedere.
Astfel, instanta a stabilit un nou termen in proces pentru 20 ianuarie anul viitor, ora 11.30.
Va reamintim, inspectorii de integritate l-au declarat pe Dominic Fritz in conflict de interese administrativ, pentru ca, in 2020, la scurt timp dupa ce a fost ales primar al Timisoarei, a aprobat un referat de modificare a unui PUZ, pe care l-a inaintat Consiliului Local spre aprobare. Documentatia tehnica, pentru beneficiarul acestui PUZ, a fost realizata de catre firma lui Razvan Negrisanu, consilier local USR, care ii daduse lui Dominic Fritz cu imprumut suma de 25.000 de lei in campania electorala trecuta.
In august, la Curtea de Apel Timisoara, judecatorii inregistrau un dosar in care primarul USR al Timisoarei a actionat in judecata Agentia Nationala de Integritate, solicitand instantei anularea raportului de evaluare prin care edilul era declarat in conflict de interese.
Situatia care a generat acest conflict de interese rezulta chiar din prima declaratie de avere pe care Dominic Fritz a completat-o si depus-o, in calitate de edil al Timisoarei, la data de 28 noiembrie 2020. in acest document, la rubrica „Datorii”, primarul USR nota ca, in cursul anului 2020, a luat diverse sume cu imprumut pentru campania electorala, de la trei persoane fizice. Prima persoana (Viorel Buga) care l-a imprumutat pe Fritz i-a acordat un credit de 50.000 de lei. A doua persoana (Razvan Negrisanu) l-a imprumutat pe candidatul USR cu 25.000 de lei, iar cea de-a treia persoana fizica (Ruben Latcau) i-a dat cu imprumut lui Dominic Fritz 17.000 de lei. Toate aceste sume urmau, conform documentului citat, sa fie restituite de catre Fritz pana la finele anului 2021.
Persoana fizica mentionata in comunicatul ANI drept beneficiar al actului administrativ care atrage raspunderea primarului Dominic Fritz pentru conflict de interese administrativ este consilierul USR Razvan Negrisanu, arhitect de profesie. Inspectorii ANI au constatat ca Dominic Fritz a semnat un referat de aprobare a unui proiect de Hotarare de Consiliu Local pentru aprobarea unui PUZ, proiect denumit „Modificare PUZ aprobat prin HCL Timisoara nr. 453 din 21 noiembrie 2017, Strada Pictor Ioan Zaicu nr. 5”.
Documentul, inregistrat la cabinetul primarului Dominic Fritz in 2 noiembrie 2020, care face referire la o companie SC Alenia Arena SRL, dezvoltator al proiectului „Park Plaza”, precizeaza ca documentatia a fost realizata de catre proiectantul general SC RD Sign SRL, specialist cu drept de semnatura fiind arhitectul Razvan Negrisanu.
Obiectul PUZ-ului l-a reprezentat edificarea unei zone cu functii mixte – locuinte colective si functiuni complementare, iar, la data de 27 noiembrie 2020, din dispozitia primarului Dominic Fritz nr. 1433/2020, a fost convocat Consiliul Local al Municipiului Timisoara care, prin Hotararea nr. 460/2020, a aprobat respectivul proiect.
Potrivit legii, citata chiar de ANI in raport, prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor ce ii revin, potrivit Constitutiei si altor acte normative. De asemenea, alesul local aflat in conflict de interese are obligatia sa se abtina de la incheierea sau participarea la incheierea ori adoptarea actului administrativ, de la incheierea sau participarea la incheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru orice persoana fizica sau juridica fata de care alesul local are calitatea de debitor de obligatii.
Daca acuzatiile raman definitive, legea prevede ca persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Mai mult, daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.