Marcel Ciolacu (foto) a avut o reacție nervoasă, ieri, când a fost întrebat de jurnaliști dacă, în contextul în care a anunțat că PSD nu va mai face parte din viitorul guvern, mai este posibilă o candidatură a sa la prezidențiale: „Iarăși vorbim de lucruri neesențiale”, a fost răspunsul lui Ciolacu.
„Să nu se mai murdărească”
„Nu mai accept jigniri! După ce și eu, și colegii mei am dat dovadă de maturitate, am muncit, ne-am ținut de promisiuni, am adus un echilibru în România macroeconomic și politic, să apară iarăși că le e silă și se murdăresc de PSD. Îi invităm să nu se murdărească de PSD”, a continuat liderul PSD, scrie Hotnews.ro.
Marcel Ciolacu a început să fie vizibil nervos când a fost întrebat despre o eventuală candidatură a sa la alegerile prezidențiale de anul viitor.
„Iarăși vorbim de lucruri neesențiale. Esențial este ca România să aibă stabilitate politică. Uitați restul de povești! Așa ne-am pierdut și așa a crescut curentul suveranist: de cine e ministru, dacă am împărțit ministerele, cine e secretar de stat, dacă nepoata lui Ciolacu e secretar de stat. Oameni buni, suntem într-o situație complicată. N-avem o majoritate politică”, le-a spus Ciolacu jurnaliștilor.
„Am mai vorbit dacă Ciucă și Ciolacu au candidat unic sau care dintre ei. Am vorbit, și unde s-a ajuns?”
El a susținut că PSD este pregătit să voteze un guvern minoritar „fără nicio reținere, pentru a avea stabilitate politică”.
„Dacă vor să fie USR-ul la Camera Deputaților nu e nicio problemă, să fie! Vrea PNL-ul să fie la Senat și pe urmă să-l atace pe Iohannis să îi ia locul și lui Iohannis? N-am nicio problemă! Le urez succes! Credeți că nu vedeți ce se întâmplă? Totuși, politica o fac politicienii. Dacă ei vor ca politica să o facă alții, eu n-am nicio problemă. În schimb, eu nu vreau să fiu partener la așa ceva”, a continuat Ciolacu.
Guvern stabil
Întrebat dacă PSD i-a propus Dianei Șoșoacă să vină la guvernare, Ciolacu a răspuns: „Domnișoară, vreți să mă jigniți sau…? Nu înțeleg întrebările dvs. Vreți să vă spun că am discuții cu doamna…? Vreți să comentez eu ce îi trece dânsei dimineața prin cap? Vreți știri pe surse? Vă repet, înțelegeți că e un moment dificil! Nu mai merge cu astfel de întrebări! Facem rău țării. Cum să existe așa ceva? Vreți să mă justific pentru ce i-a trecut cuiva prin cap?”, a spus Ciolacu vizibil deranjat de întrebare.
Marcel Ciolacu nu a vrut să spună cine a spus că îi este „silă” de PSD: „Sunteți ziariști. E rostul dvs (n. red.: să aflați). Rostul meu până acum vreo două zile a fost să fac autostrăzi și le-am făcut”.
El a spus că este convins că România va avea un guvern stabil până la finalul acestui an, care trebuie să guverneze timp de patru ani. Ciolacu a mai declarat că în ultimele zile nu a vorbit cu președintele Klaus Iohannis.
Cine l-a supărat pe Ciolacu. Declarațiile care au determinat, oficial, ieșirea de la guvernare a PSD
Declarațiile lui Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte PNL, și ale lui Ilie Bolojan ar fi determinat ieșirea de la guvernare a PSD, potrivit informațiilor Adevărul.
Prim vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu, care a făcut parte din echipa de negociere pentru formarea noului guvern pro-european, a declarat, miercuri seara, că PSD nu și-a dorit niciodată ca USR să facă parte din coaliția de guvernare.
„Să vă zic adevărul. Tot asist la acest ping-pong de care încep și eu să mă satur. PSD nu și-a dorit niciodată pe USR la masă să facă parte din coaliția de guvernare, iar USR ne întreba și pe noi: chiar aveți nevoie de noi? Voi de ce nu faceți singuri coaliția? Pentru că aveți voturile. USR nu și-a dorit cu adevărat să rămână la masa negocierilor. PNL și-a dorit ca USR să rămână la masă ca să avem o coaliție mai stabilă și putem să ne apucăm și de niște reforme și să dăm semnal oamenilor că am înțeles mesajul. Mesajul fiind rezultatul prost pe care l-am avut la alegeri”, a dezvăluit Ciucu din negocierile tensionate pentru formarea noii coaliții.
Liderul PNL a mai menționat că au existat discuții contondente între PSD și USR, pe care nu și le-a imaginat
„Începeau discuțiile, că de ce ai bască? Că de ce nu ai bască? Începeau discuțiile între ei. Noi încercam să avansăm pe programul de guvernare și începeau discuțiile. Discuții care erau destul de contondente între PSD și USR. Era clar că acolo nu exista o chimie și o dinamică care să ducă la un alt rezultat. Noi ne uitam la ei și așteptam să termine. Noi când avansăm? Așa s-au dus aceste discuții, cu plecări de la masă, cu întoarceri, că am primit invitația, că n-am primit invitația”, a menționat Ciucu, la Euronews România.
Pe de altă parte, președintele PSD Marcel Ciolacu ar fi supărat și pe liderul PNL, Ilie Bolojan, care a declarat în urmă cu două zile, la Hotnews, că Ciolacu ar trebui să-și pună întrebarea dacă mai are credibilitatea necesară de a conduce un guvern.
„Are rezerva de credibilitate necesară? Dar sigur că asta e întrebarea pe care trebuie să și-o pună PSD, nu eu răspund la ea, ca partener de coaliție”.
Despre ieșirea PSD din formula guvernamentală, deputatul USR Cătălin Drulă a făcut la rândul său o serie de acuzații social democraților: ”Un comportament imatur de mimoză. Cheia este acolo în buget. Este cel mai jos gest politic. După ce au ruinat țara acum vor să dea bir cu fugiții”.
Pe de altă parte, în spatele deciziei PSD ar putea fi calculele politice legate de impactul unor măsuri nepopulare ce ar trebui să fie luate la începutul anului 2025.
George Simion și Diana Șoșoacă se oferă să facă guvern. „Suntem de încredere”
Liderii partidelor suveraniste AUR și SOS intervin în criza politică actuală și anunță că își asumă ei viitoare guvernare.
Președinta SOS România, europarlamentarul Diana Șoșoacă, a declarat că acceptă să fie premier, după anunțul lui Marcel Ciolacu privind retragerea PSD de la masa negocierilor pentru formarea unui nou guvern cu partidele pro-europene.
„Eu am spus un lucru. A fost una dintre propunerile mele. O să se înțeleagă la un moment dat, sau dau guvernarea pe mâna suveraniștilor. România e în faliment. Este posibil să avem un guvern suveranist care să fie minoritar. Eu și colegii mei primim să ne sacrificăm, dar măcar să începem salvarea României”, a spus Diana Șoșoacă,
Și liderul AUR, George Simion, a anunțat că partidul pe care îl conduce vrea să își asume formarea guvernului.
„Noi, Partidul AUR, suntem de încredere. Întrucât PSD s-a retras din negocieri, vom discuta urgent, în cadrul AUR, asumarea guvernului. Asigurăm partenerii euro-atlantici că România își va respecta angajamentele, iar politicile viitoare vor fi în conformitate cu colegii noștri de centru-dreapta din Italia”, a scris Simion pe X.
UDMR nu va intra într-un guvern minoritar: „Ne putem lua la revedere de la prezidenţiale. Va câştiga Georgescu, Simion, oricine”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi la Digi24 că cea mai proastă variantă ar fi un guvern minoritar dar dacă nu există altă variantă, atunci parlamentarii UDMR vor vota învestirea acestui guvern fără ca UDMR să facă parte din Executiv, conform News.ro.
„Următorul guvern trebuie să fie conştient că până la alegerile prezidenţiale este o etapă, apoi alta. Eu cred că trebuie să găsim o formulă majoritară. Există această mare coaliţie cu PSD, PNL, USR, UDMR, minorităţile. Ce alte variante sunt? Nu trebuie să ne gândim la un guvern minoritar, nu asta este soluţia”, a spus Kelemen Hunor la Digi24.
„Din punctul meu de vedere, un guvern minoritar nu trebuie investit, dar dacă nu există altă soluţie, poate fi o variantă de avarie. Dar asta înseamnă că ne putem lua la revedere de la alegerile prezidenţiale. Va câştiga Georgescu, va câştiga Simion, va câştiga oricine. Nu se pot transmite mesaje de acest gen către societate. Noi ar trebui să înţelegem ce ni s-a întâmplat”, a mai spus liderul UDMR.
Partidul Oamenilor Tineri vrea la guvernare, după anunțul premierului: „Suntem pregătiți! Asta este condiția noastră”
Anamaria Gavrilă, președintele Partidului Oamenilor Tineri (POT – intrat la alegeri în Parlamentul României), a declarat că formațiunea politică pe care o reprezintă e pregătită să intre la guvernare, însă are o condiție clară. Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a anunțat joi, 19 decembrie, că PSD se retrage de la masa discuțiilor privind formarea noului Guvern.
„În condițiile în care cei care au provocat dezastrul economic fug acum de responsabilitate, Partidul Oamenilor Tineri – POT este pregătit să își asume participarea la guvernare, într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic și social.
Cataramă (PNL) șochează lumea politică. Vrea ca liberalii să guverneze cu AUR și SOS: Nu sunt partide extremiste. Reacția partidului
Viorel Cataramă a anunțat, în premieră, că PNL ar putea să guverneze cu AUR și SOS. El crede că PNL ar trebui să își schimbe doctrina, să fie mai aproape de curentul suveranist conservator, ca în SUA.
„Eu nu știu ce vrea PNL , eu spun că se poate face guvernare cu AUR și SOS. Nu sunt partide extremiste (..)Eu îmi asum această responsabilitate”, a spus Cataramă, la Antena 3. (A.N.)