Cu câteva zile înaintea praznicului nașterii Domnului, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în Sala Mare a Teatrului de Artă din Deva conferința cu tema „Cu Hristos, la Betleem”, susținută de părintele Constantin Necula și preotul romano-catolic Francisc Doboș.
Cunoscuți și apreciați
Cei doi prelați sunt figuri bine cunoscute celor care urmăresc viața spirituală din România. Recent, la Salonul Hunedorean al Cărții, au lansat un interesant și inedit volum comun intitulat „Împăcarea cu tine însuți”. Succesul de care s-a bucurat această lansare ne-a determinat să-i invităm din nou la Deva pe cei doi clerici. Părintele Constantin Necula, care nu are nevoie de nici o prezentare, a fost în mai multe rânduri oaspetele nostru. Preotul Francisc Doboș este și el la rândul său un nume îndrăgit de credincioșii catolici, dar și de cei de alte confesiuni.
În Sala Mare a Teatrului de Artă din Deva a fost prezent un foarte numeros public, manifestarea fiind deschisă tuturor celor care îndrăgesc și sunt interesați de tainele credinței. Ne-am bucurat de participarea domnului Costel Avram, administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, cel care, împreună cu domnul președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, ne este întotdeauna alături și ne oferă întregul sprijin pentru reușita activităților noastre de orice fel.
Cu acest prilej Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, în semn de prețuire, a acordat celor doi preoți câte o Diplomă de Excelență pentru strădania și devotamentul cu care ne țin mereu trează în inimi lumina sfântă a credinței creștine.
Conferința a fost gândită ca o manifestare pregătitoare a Sărbătorii Nașterii Domnului. Tema conferinței subliniază tocmai acest moment crucial, de cotitură, momentul de început al noii credințe care a prins viață cu peste două milenii în urmă. Știm cu toții că Betleemul, cu minunea care s-a petrecut în iesle, cu figurile luminoase ale Fecioarei Maria, a păstorilor și ale celor trei magi, a devenit locul binecuvântat spre care se îndreaptă, în aceste zile de tainică așteptare, gândurile tuturor celor care cred în Hristos cu credință profundă.
Despre acest moment, despre nașterea celui ce a dat naștere noii credințe, o credință a iubirii aproapelui și a jertfei de sine a fost vorba în conferința celor doi slujitori ai Domnului, de confesiuni diferite, dar cu unul și același Iisus Hristos în inimi. Dialogul interconfesional la care am asistat a arătat limpede că tot ceea ce unește confesiunile creștine este mult mai important decât ceea ce îi separă pe ortodocși, pe greco sau romano catolici, pe luterani, pe calvini, pe unitarieni.
Cei care au asistat la conferință au aflat în cuvintele celor doi clerici foarte multe motive care să-i ducă la întărirea convingerii următoare: „credința în Dumnezeu este ca și cum un orb ar crede în Soare. Nu pentru că îl vede, ci pentru că îl simte”.
Ioan Sebastian Bara,
manager