Victoria lui Călin Georgescu în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România produce reverberaţii puternice în toată Europa. În urma campaniei sale care a rămas în mare parte în anonimat, fiind realizată aproape exclusiv pe platforma socială TikTok, directorul acestei aplicaţii este chemat la Bruxelles pentru a da explicaţii în faţa Parlamentului European, conform Politico.
„Noi dorim ca şeful TikTok să vină să declare în cadrul acestei adunări că nu a încălcat în vreun fel prevederile Actului legislativ privind serviciile digitale”, a declarat Valérie Hayer, eurodeputată şi lidera grupului politic Renew Europe. Aceasta avertizează faptul că radicalizarea şi dezinformarea „pot avea loc oriunde în Europa cu consecinţe nefaste”.
Bogdan Manolea, director executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi internet, întăreşte prin declaraţiile sale acelaşi concept de fraudă: „Tindem să credem că TikTok a fost utilizat în mod abuziv de acesta prin intermediul unei armate de conturi false”.
Până în acest moment nu se poate afirma faptul că Rusia a intervenit în procesul electoral prin intermediul platformei TikTok. Cu toate acestea, aplicaţia a fost în centrul unor critici constante şi a fost prezentată ca fiind un major risc de securitate, atât în Europa, cât şi în SUA. Aceasta este cauzată de faptul că TikTok este deţinută de o companie chineză, Bytedance, iar sistemul său algoritmic este reglementat într-un mod netransparent. Reacţia din partea oficialilor TikTok a fost aceea de a nega orice implicare în alegerile din România.
Ultimele trei videoclipuri ale sale pe această platformă au generat milioane de vizualizări: 1,7 milioane, 655.000 şi 3,1 milioane, cu un raport „likes to views” de 4-5%, ceea ce sugerează un reach organic excelent.
Campania sa de social media s-a axat pe distribuirea fragmentelor din podcasturi şi emisiuni, un format validat pentru potenţialul viral pe platformele digitale. Aceste clipuri, simple din punct de vedere al producţiei, au fost adaptate pentru mai multe platforme, cu descrieri diferite, ceea ce a maximizat impactul mesajului.
De asemenea, testimoniale din partea unor persoane influente au transferat credibilitatea acestora către candidatul Georgescu, consolidând imaginea sa publică.
Un alt aspect remarcabil al campaniei a fost gestionarea comentariilor. Ardeleanu a observat că Georgescu a fost omniprezent în secţiunile de comentarii de pe TikTok, unde postările în favoarea sa primeau mii de aprecieri.
„Acest nivel de engagement şi fidelitate este fabulos”, a comentat Ardeleanu, sugerând că ar putea fi vorba de o structură bine pusă la punct, care să includă persoane plătite şi conturi false.
Deşi Georgescu a declarat public că nu a cheltuit bani pe reclame, lipsa de transparenţă a TikTok face dificilă verificarea acestui aspect. Totuşi, promovarea sa organică pe social media echivalează, potrivit lui Ardeleanu, cu sute de mii de euro, oferindu-i totodată o imagine mai autentică decât ar fi obţinut prin reclame plătite.
Ardeleanu consideră că succesul lui Georgescu reprezintă o poveste de tip „David vs. Goliat”, unde strategia bine gândită şi execuţia pe social media au învins bugetele mari ale altor candidaţi. Totuşi, el subliniază că rămâne discutabil dacă toate tacticile folosite au fost etice.
„Turul 2 va fi o luptă intensă, iar câmpul de bătălie va fi din nou pe social media”, concluzionează Ardeleanu, subliniind importanţa prezenţei digitale într-o campanie electorală modernă.