Cum poate România, o ţară la periferia UE şi NATO, să se apere împotriva ameninţărilor economice şi de securitate într-o lume care pare să aleagă tot mai des calea conflictului. Răspunsul lui Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ, cea mai puternică publicaţie de business din întreaga lume VIDEO

Cum poate România, o ţară la periferia UE şi NATO, să se apere împotriva ameninţărilor economice şi de  securitate într-
📅 2024-11-25

Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global la Wall Street Journal, cea mai puternică publicaţie de business din lume, a vorbit la Gala ZF 26 de ani, eveniment dedicat aniversării a 26 de ani de existenţă a Ziarului Financiar, despre ce opţiuni are România pentru a-şi asigura în continuarea securitatea şi stabilitatea economică, în ciuda unei scene geopolitice globale tot mai sumbre şi tot mai centrată pe conflict. Editorul global WSJ subliniază că singura variantă viabilă în faţa provocărilor rămâne NATO, cooperarea cu NATO şi cu ţările europene care pot dirija reforme serioase pentru apărare şi stabilitate pe toate planurile.

„Istoria României ne arată că ţara a suferit puternic din cauza vecinilor puternici care au făcut lucruri teribile. România este o ţară cu resurse abundente şi oameni talentanţi, dar cu o populaţie de 20 de milioane de locuitori. Dacă e să comparăm cu puterea militară a Rusiei sau chiar cu alte ameninţări pe care le vedem din Orientul Mijlociu, nicio ţară nu este capabilă să se apere singură, nicio ţară nu e capabilă să existe singură într-un context economic global, nici Germania, nici Franţa, nici chiar SUA, şi cu siguranţă nu România, o ţară mică. Cred că NATO este critic în continuare. România are o oportunitate să lucreze cu alte ţări din UE care văd nevoia unei reforme” a spus Gerard Baker

„Cea mai mare provocare globală pe care o are SUA de la Războiul Rece este un al doilea Război Rece cu China. Şi aceasta ar putea însemna ca SUA, care are mai puţine resurse militare decât acum 30 de ani, să nu poate să îşi păstreze prezenţa globală şi obligaţiile globale în modul în care o făcea ca până acum. Dacă se va focusa pe China ca această ameninţare majoră va trebui să îşi îndrepte resursele acolo”

În acest context, Europa ar trebui să caute o detaşare de China. Gerard Baker subliniază că europenii trebuie să găsească o cale de a decupla economia de cea chineză şi că SUA  va face presiuni în acest sens, iar tocmai această presiune pe care o vor resimţi europenii este ceea chinezii ar putea exploata.

„Ce înseamnă asta pentru Europa? În primul rând, cred că va fi o presiune mai mare pe ţările europene să îşi taie legăturile cu China. SUA deja a început această decuplare, inclusiv în sectorul industrial, tech. Şi va pune şi mai multă presiune pe guvernele europene să facă acelaşi lucru. Eu suspectez că Beijingul va căuta să exploateze această presiune pe care europenii o văd nejustificată şi va încerca să îndepărteze Europa de SUA în timpul administraţiei Trump”

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe

Judeţe în care „defila” PNL la alegeri au fost câştigate de independentul Călin Georgescu la scurtinul prezidenţial. Kelemen Hunor (UDMR) a câştigat 5 judeţe, dintre care unul cu peste 80%.

Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc şi a trecut de 2 milioane de voturi. Diferenţă minimă între Ciolacu şi Lasconi: sub 33.000. Mai sunt de numărat sub 350.000 de voturi. Lupta pentru turul 2 se va da pâna la ultimele voturi

Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi

Marcel Ciolacu (PSD) şi Elena Lasconi (USR) se bat în continuare pentru locul doi la primul tur al alegerilor prezidenţiale, între ei fiind circa 43.000 de voturi, după numărarea voturilor din 99,07% din secţiile de votare. Independentul Călin Georgescu este pe primul loc.

Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii

În judeţul Timiş au fost centralizate datele din toate cele 619 de secţii de votare. Pe primul loc este Elena Lasconi (USR), pe doi e candidatul independent Călin Georgescu, iar pe trei e George Simion (AUR).

Braşov. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I: Elena Lasconi 26,41%, Călin Georgescu 20,71%

În judeţul Braşov au fost centralizate datele din toate cele 467 de secţii de votare. Pe primul loc este Elena Lasconi (USR), pe doi e candidatul independent Călin Georgescu, iar pe trei e Marcel Ciolacu (PSD).

Cluj. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cum au votat clujenii

În judeţul Cluj au fost centralizate datele din toate cele 674 de secţii de votare. Pe primul loc este Elena Lasconi (USR), pe doi e candidatul independent Călin Georgescu, iar pe trei e George Simion (AUR).

Prahova. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cum au votat prahovenii

În judeţul Prahova au fost centralizate datele din toate cele 624 de secţii de votare. Pe primul loc este candidatul independent Călin Georgescu, pe locul doi e Marcel Ciolacu (PSD), iar pe trei e Elena Lasconi (USR).

Argeş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I: Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu, primii doi clasaţi

În judeţul Argeş au fost centralizate datele din toate cele 527 de secţii de votare. Pe primul loc este candidatul independent Călin Georgescu, pe locul doi e Marcel Ciolacu (PSD), iar pe trei e Elena Lasconi (USR).

Constanţa. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I: Călin Georgescu 26,5%, Elena Lasconi 19,45%

În judeţul Constanţa au fost centralizate datele din toate cele 562 de secţii de votare. Pe primul loc este candidatul independent Călin Georgescu, pe locul doi e Elena Lasconi (USR), iar pe trei e Marcel Ciolacu (PSD).

Suceava. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cum au votat sucevenii

În judeţul Suceava au fost centralizate datele din toate cele 561 de secţii de votare. Pe primul loc este candidatul independent Călin Georgescu, pe locul doi e Marcel Ciolacu (PSD), iar pe trei e George Simion (AUR).

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.