Un nou studiu a dezvăluit că în timpul sarcinii şi al alăptării, căptuşeala interioară a intestinului subţire (epiteliul) aproape că se dublează în dimensiune, scrie Live Science.
Cercetătorii au realizat acest lucru analizând modele 3D de ţesut uman şi experimente pe şoareci. În timpul sarcinii şi alăptării, mamele au nevoie să absoarbă mai mulţi nutrienţi pentru a susţine dezvoltarea bebeluşului, iar această adaptare ar putea fi un mecanism crucial pentru a răspunde cerinţelor nutritive.
Studiul publicat recent în revista Nature se bazează pe rolul unei molecule numite RANK, prezentă în mai multe ţesuturi, inclusiv în epiteliul intestinal şi glandele mamare.
RANK este activată în timpul sarcinii şi este responsabilă pentru modificările structurale din intestin. Experimentele arată că, prin această activare, structuri numite vilozităţi intestinale se alungesc şi se adaptează, sporind suprafaţa intestinală pentru o absorbţie mai eficientă a nutrienţilor.
Şoarecii care nu produceau RANK nu aveau aceste modificări, iar laptele lor conţinea mai puţini nutrienţi, iar puii născuţi au fost subponderali.
Această descoperire oferă o explicaţie despre cum intestinul se adaptează la nivel molecular şi structural pentru a răspunde cerinţelor metabolice ale mamelor şi bebeluşilor lor.
Cercetătorii vor explora în continuare dacă acest fenomen apare şi la oameni şi dacă alţi factori influenţează acest proces.