Comunicatele de presă în era algoritmilor: doar 10% devin ştiri

Comunicatele de presă în era algoritmilor: doar 10% devin ştiri
📅 2024-12-17

90% din comunicatele de presă generate de organizaţiile din România rămân nepublicate, conform unei cercetări desfăşurate de Rogalski Damaschin (RDPR) în perioada septembrie – noiembrie 2024. Acest demers face parte din platforma Insight Lab, ce are misiunea de a susţine organizaţiile să îşi adapteze comunicarea publică la nevoile industriei de media în schimbare, marcate de impactul noilor tehnologii în toate etapele sale – de la documentare şi redactare până la publicare şi amplificare.

Contextul şi concluziile acestei cercetări, realizate înainte de alegerile din 2024 confirmă faptul că a crescut presiunea asupra organizaţiilor de a rămâne transparente şi relevante pentru public, în condiţiile algoritmizării excesive a informaţiei. În ultimele 2 săptămâni de campanie electorală au existat numeroase voci în spaţiul public care au pus la îndoială cele mai importante rezultate ale creşterilor economice din ultimii ani, ceea ce pune problema impactului real pe care comunicarea în mediul de business o are asupra societăţii. Rezultatele acestei cercetări arată că eforturile companiilor de a-şi comunica valorile, rezultatele şi deciziile trebuie să evolueze pentru a se adapta la nevoile partenerilor din media.” a explicat Eliza Rogalski, Head of Reputation Strategy.

Prima temă din Insight Lab a fost măsurarea relevanţei comunicatului de presă într-o perioadă marcată de inteligenţa artificială. Deşi acest instrument de comunicare rămâne fundamental în relaţia cu media, doar un procent redus din comunicatele trimise ajunge să genereze conţinut editorial. Studiul arată că, pentru a creşte şansele de publicare, comunicatele trebuie să fie bine documentate, clare şi relevante pentru publicul de cititori şi să cuprindă informaţii cu un factor cât mai mare de amplificare în social media.

Saturarea redacţiilor: peste 80 de comunicate primite pe săptămână

Un sfert dintre jurnaliştii intervievaţi au raportat că primesc între 30 şi 50 de comunicate săptămânal, în timp ce alţi 25% primesc peste 80 de comunicate. Cu toate acestea, aproape 70% din jurnalişti au afirmat că utilizează doar 10% din acestea pentru a dezvolta conţinut editorial.

Ce face diferenţa? Relevanţa subiectului şi datele concrete

Când au fost întrebaţi despre tipurile de mesaje care pot genera ştiri sau alte materiale de presă, 92% dintre jurnalişti au indicat relevanţa subiectului pentru cititori ca fiind cel mai important factor.

Cifrele şi datele cum ar fi studiile de piaţă, analizele economice, cercetările sociologice sau data analitycs – extragerea unor concluzii de piaţă pe baza unor comportamente de consum manifestate în platformele sociale şi de e-commerce - s-au situat pe locul al doilea, menţionate de 80% dintre respondenţi. Totodată, noutăţile şi lansările de produse au fost considerate valoroase de către jurnalişti, contribuind la interesul faţă de comunicat.

De asemenea, formatul unui comunicat joacă un rol esenţial în procesul de selecţie editorială. Aproximativ 34% dintre jurnalişti au menţionat că scrierea corect gramaticală este crucială, iar 32% au subliniat importanţa unui titlu bine formulat, care să atragă atenţia imediat. Comunicatele care respectă cât mai mult din aceste criterii au şanse mai mari să genereze conţinut organic în presă.

AI şi comunicatul de presă: sub lupa jurnaliştilor

Sondajul a explorat şi percepţia asupra utilizării inteligenţei artificiale (AI) în redactarea comunicatelor. Majoritatea respondenţilor nu au observat folosirea excesivă a AI în comunicatele primite, însă cei care au identificat astfel de texte au menţionat necesitatea unor editări suplimentare. În plus, 48% dintre jurnalişti nu utilizează AI în redactarea propriilor articole, iar 26% o fac doar ocazional.

Verificarea din trei surse: o practică încă solidă

Deşi peisajul jurnalistic a evoluat şi se află sub presiunea de a genera cât mai mult conţinut într-un timp cât mai scurt, aproape 60% dintre respondenţi au declarat că verifică informaţiile din cel puţin trei surse, în funcţie de tipul informaţiilor sau al conţinutului, un standard care asigură acurateţea şi credibilitatea ştirilor.

De ce un comunicat nu devine ştire? Lipsa relevanţei şi conţinutul prea publicitar

Printre motivele principale pentru care un comunicat de presă nu devine ştire, jurnaliştii au menţionat lipsa relevanţei pentru publicul lor şi conţinutul excesiv publicitar. Textele care promovează produse sau servicii într-un mod evident comercial sunt clasificate ca advertoriale ce nu pot fi încadrate în nicio categorie de interes public. Mai mult, sărăcia informaţiilor de interes public şi limbajul artificial şi greoi fac dificilă adaptarea celor mai multe comunicate de presă pentru publicare. Alte motive includ:

Recomandări pentru un comunicat de presă cu impact

Conform jurnaliştilor, comunicatele de presă ideale trebuie să fie concise, clare şi corect scrise. Este esenţial ca acestea să atragă atenţia printr-un „cârlig” puternic – o informaţie sau o declaraţie care poate susţine amplificarea conţinutul în mod organic în social media. Jurnaliştii recomandă evitarea limbajului corporatist şi exagerărilor laudative, precum şi includerea de formate editabile şi imagini uşor de publicat.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Biden promite eliberarea ostaticilor din Gaza: nu mă voi opri până când vor fi toţi acasă

Preşedintele SUA, Joe Biden, a promis că va continua eforturile pentru eliberarea celor 100 de ostatici rămaşi în Gaza, într-un discurs susţinut la petrecerea de Hanukkah, informează The Times of Israel.

Macron declară doliu naţional după ciclonul devastator din Mayotte

Preşedintele francez Emmanuel Macron va decreta doliu naţional şi va vizita Mayotte, teritoriu francez afectat de cel mai grav ciclon din ultimul secol, soldat cu sute sau mii de victime, scrie France 24.

Google DeepMind lansează un competitor pentru Sora

Google DeepMind a dezvăluit Veo 2, un model avansat de generare video, pentru a concura cu Sora, de la OpenAI, care se ocupă cu producţia de clipuri video, scrie TechCrunch.

Proiect de lege: Comercializarea alimentelor cu conţinut de zaharuri şi a băuturilor răcoritoare, interzisă în şcoli

Proiect al Ministerul Sănătăţii: în şcoli va fi interzisă comercializarea alimentelor cu conţinut mare de zaharuri şi a băuturilor răcoritoare, anunţă Ziarul Financiar.

Prinţul Andrew, exclus de la masa regală de Crăciun, în contextul noilor controverse

Prinţul Andrew şi fosta sa soţie, Sarah Ferguson, nu vor petrece Crăciunul la Sandringham, în urma asocierii ducelui cu presupusul spion chinez Yang Tengbo, informează Sky News.

OpenAI lansează ChatGPT Search gratuit pentru toată lumea

OpenAI extinde funcţia ChatGPT Search pentru toţi utilizatorii gratuit în următoarele luni, fără a fi nevoie de abonament, scrie Engadget.

UE va antrena 75.000 de militari ucraineni

Uniunea Europeană va antrena 75.000 de militari ucraineni până anul viitor, a anunţat diplomatul şef al UE Kaja Kallas, potrivit Sky News.

Războiul din Ucraina, ziua 1027. Rusia ar trebui să se pregătească pentru un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu, afirmă ministrul apărării / ISW: Trupele nord-coreene din Rusia se confruntă cu „un număr ridicat de victime” şi cu „bariere lingvistice”

Nuclearelectrica vrea să facă lucrări de 1,9 mld. euro la Unitatea 1 de la Cernavodă

Bursă. Nuclearelectrica solicită acţionarilor să aprobe lucrări de retehnologizare de 1,9 mld. euro la Unitatea 1 de la Cernavodă, anunţă Ziarul Financiar.

Burduja despre E.ON: Vom utiliza toate pârghiile legale pentru a decide asupra acestei tranzacţii.

Ce spune Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre tranzacţia dintre MVM şi E.ON: „Vom utiliza toate pârghiile legale pentru a evalua şi decide asupra acestei tranzacţii. Avem un singur obiectiv: protejarea interesului naţional”, potrivit Ziarului Financiar.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.