Telefonul ar putea, în curând, să măsoare tensiunea arterială cu o simplă atingere

Telefonul ar putea, în curând, să măsoare tensiunea arterială cu o simplă atingere
📅 2024-09-28

Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh au dezvoltat o aplicaţie Android care permite estimarea tensiunii arteriale folosind un smartphone, eliminând necesitatea echipamentelor specializate, scrie Science Alert care citează Scientific Reports.

Aplicaţia utilizează accelerometrul, camera şi senzorii de atingere din telefoanele moderne pentru a colecta date şi a oferi informaţii esenţiale despre sănătatea utilizatorului.

Inovaţia este deosebit de importantă pentru comunităţile defavorizate, unde accesul la îngrijiri medicale şi dispozitive de măsurare a tensiunii arteriale este limitat.

„Mulţi oameni nu au acces la aparate de măsurare a tensiunii arteriale sau la medic, dar au smartphone-uri”, a declarat Ramakrishna Mukkamala, inginer biomedical de la Universitatea din Pittsburgh.

În loc să aplice presiune pentru a opri şi relua fluxul sanguin, aşa cum face un manometru tradiţional, aplicaţia foloseşte gravitaţia şi presiunea aplicată pe ecranul telefonului pentru a calcula pulsul arterial.

Modificările poziţiei mâinii utilizatorului sunt detectate de accelerometrul telefonului şi convertite în modificări relative ale tensiunii arteriale.

Testele efectuate pe 24 de persoane au arătat că metoda aplicaţiei oferă o acurateţe rezonabilă, cu o marjă de eroare de aproximativ 8 mm Hg. Cercetătorii sunt optimişti că precizia va creşte odată cu dezvoltările viitoare.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

SUA confirmă primul caz de gripă aviară fără provenienţă animală cunoscută

Un caz de gripă aviară H5N1 a fost confirmat în Missouri, SUA, fiind primul caz fără expunere cunoscută la animale.

Războiul din Ucraina, ziua 948. Trump recurge la şantaj emoţional: dacă nu voi fi ales preşedinte, războiul din Ucraina nu se va termina niciodată / Zelenski către Trump: Putin nu poate câştiga / Un spital din Sumî, lovit de două ori de forţele ruse

Au apărut primele reacţii după discuţiile purtate de Zelenski cu Trump.

Un înalt diplomat rus avertizează Occidentul să nu lupte împotriva „puterii nucleare” într-un discurs la ONU

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, acuză Occidentul că foloseşte Ucraina „pentru a învinge” Rusia, la câteva zile după ce Putin a schimbat poziţia nucleară a Moscovei.

Cel puţin 66 de morţi şi peste 1.000 de persoane salvate în urma inundaţiilor din Nepal

Ploile torenţiale din Nepal au provocat inundaţii care au ucis 66 de persoane şi au forţat evacuarea a peste 1.000 de locuitori din capitala Kathmandu, scrie Sky News.

Pregătiri de vreme rea: Pompierii îşi sporesc tehnica de intervenţie şi capacitatea operaţională în judeţele vizate de avertizări meteo

Pompierii îşi sporesc tehnica de intervenţie în judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Vaslui, Vrancea şi Teleorman, iar în judeţele vizate de Codul portocaliu va creşte capacitatea operaţională

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..