Studiu. Viaţa de pe Pământ, influenţată de o supernovă

Studiu. Viaţa de pe Pământ, influenţată de o supernovă
📅 2024-09-28

Supernovele, explozii de proporţii ale stelelor, nu doar că eliberează o cantitate imensă de energie, ci sunt şi responsabile pentru crearea unor elemente grele, inclusiv fierul, care ajunge în spaţiu.

Pe Terra, cercetătorii au identificat două acumulări ale izotopului de fier Fe60 în sedimentele de pe fundul oceanului, datând de acum 2-3 milioane şi 5-6 milioane de ani, scrie Science Alert, care citează Universe Today.

Un nou studiu, publicat în Astrophysical Journal Letters, a analizat impactul radiaţiei provenite de la aceste explozii. Autorii, în frunte cu Caitlyn Nojiri de la UC Santa Cruz, au explicat faptul că radiaţia cosmică variază pe măsură ce Sistemul Solar se deplasează prin galaxie. Activitatea supernovelor din apropiere poate creşte semnificativ nivelurile de radiaţie, având un impact potenţial profund asupra evoluţiei vieţii.

Acumularea de Fe60 de acum două milioane de ani este atribuită direct unei explozii de supernovă, în timp ce acumularea mai veche este legată de intrarea Pământului într-o „bulă” de gaz cald generată de stelele masive.

Deşi radiaţia nu ar fi fost suficientă pentru a provoca o extincţie, aceasta ar fi putut contribui la apariţia mutaţiilor şi diversificarea speciilor, influenţând astfel evoluţia pe planetă.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Studiu. Viaţa de pe Pământ, influenţată de o supernovă

Cercetările recente sugerează că radiaţia provenită de la o supernovă ar fi putut afecta evoluţia vieţii pe Pământ, ceea ce ar fi dus la diversificarea speciilor.

Războiul din Ucraina, ziua 948. Trump recurge la şantaj emoţional: dacă nu voi fi ales preşedinte, războiul din Ucraina nu se va termina niciodată / Zelenski către Trump: Putin nu poate câştiga / Un spital din Sumî, lovit de două ori de forţele ruse

SUA confirmă primul caz de gripă aviară fără provenienţă animală cunoscută

Un caz de gripă aviară H5N1 a fost confirmat în Missouri, SUA, fiind primul caz fără expunere cunoscută la animale.

Un înalt diplomat rus avertizează Occidentul să nu lupte împotriva „puterii nucleare” într-un discurs la ONU

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, acuză Occidentul că foloseşte Ucraina „pentru a învinge” Rusia, la câteva zile după ce Putin a schimbat poziţia nucleară a Moscovei.

Cel puţin 66 de morţi şi peste 1.000 de persoane salvate în urma inundaţiilor din Nepal

Ploile torenţiale din Nepal au provocat inundaţii care au ucis 66 de persoane şi au forţat evacuarea a peste 1.000 de locuitori din capitala Kathmandu, scrie Sky News.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..