Generaţia Z, care are cele mai scăzute rate de activitate sexuală din istorie, se confruntă cu riscuri precum atrofierea penisului şi a vaginului. Dr. Tara Suwinyattichaiporn, expert în sex şi relaţii, explică faptul că inactivitatea sexuală poate cauza micşorarea ţesuturilor genitale din cauza elasticităţii reduse, ceea ce poate duce la disconfort şi dificultăţi în timpul actului sexual.
În plus, frustrările sexuale cauzate de abstinenţă pot duce la probleme de sănătate mentală, inclusiv creşterea nivelului de stres, anxietate, depresie şi furie. Un studiu realizat de Harvard a arătat şi că bărbaţii care ejaculează regulat (cel puţin de 21 de ori pe lună) îşi reduc semnificativ riscul de cancer de prostată, subliniind importanţa masturbării pentru sănătatea lor fizică.
Cercetările indică faptul că persoanele care nu au activitate sexuală pot experimenta tulburări emoţionale şi agresivitate crescută din cauza nevoilor sexuale neîmplinite. Cuplurile care trec prin perioade de inactivitate sexuală în relaţiile lor pot experimenta conflicte, unele considerând chiar deschiderea relaţiei sau implicarea în infidelitate.
Deşi unele efecte ale inactivităţii sexuale, precum atrofierea penisului şi a vaginului, pot dura ani de zile pentru a se dezvolta, impactul mental poate apărea mai rapid.
Experţii sugerează abordarea nivelului de stres, implicarea în activităţi de reducere a stresului, precum yoga sau meditaţia, şi căutarea ajutorului profesional, cum ar fi un terapeut sexual, pentru a depăşi provocările sexuale şi a menţine o dinamică sănătoasă a relaţiei.