Cum ar putea razele cosmice dezvălui secretul formării tornadelor

Cum ar putea razele cosmice dezvălui secretul formării tornadelor
📅 2025-01-09

Un nou studiu sugerează că particulele subatomice numite muoni, produse de razele cosmice, ar putea oferi indicii importante despre formarea tornadelor. Aceste particule, care ajung pe Pământ atunci când razele cosmice, inclusiv protonii, interacţionează cu atmosfera, ar putea ajuta la măsurarea presiunii atmosferice din cadrul furtunilor supercelulare şi ar putea explica mai bine cum se formează tornadele devastatoare. Cercetătorii speră că această abordare inovatoare va revoluţiona studiul fenomenelor meteorologice extreme, scrie ScienceNews.

În prezent, simulările arată că o regiune de presiune scăzută din interiorul furtunii contribuie la formarea tornadelor, dar oamenii de ştiinţă au avut dificultăţi în a măsura aceste condiţii în interiorul furtunilor. Utilizarea muonilor ar putea oferi o soluţie eficientă pentru măsurarea presiunii la distanţă, fără a fi nevoie de senzori amplasaţi direct în mijlocul tornadei. „Cu această tehnică, putem măsura presiunea de la cinci kilometri distanţă”, explică fizicianul William Luszczak, de la Universitatea de Stat din Ohio.

Muonii sunt sensibili la densitatea aerului prin care trec, iar o presiune mai scăzută a aerului (corespunzătoare unei densităţi mai mici) permite muonilor să ajungă la sol într-un număr mai mare. Aceştia pot fi detectaţi cu ajutorul unui detector amplasat la sol, oferind informaţii despre condiţiile din interiorul furtunii. Cercetătorii propun utilizarea unui detector de mari dimensiuni, care să acopere o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, similar experimentului GRAPES-3 din India.

Deşi această metodă este promiţătoare, există provocări tehnice, iar cercetătorii se întreabă dacă este posibil să construiască un detector portabil, de dimensiuni mai mici, care să poată fi transportat pe teren în timpul unor furtuni severe. În acest sens, fizicianul Hiroyuki Tanaka de la Universitatea din Tokyo subliniază că supercelulele sunt mult mai mici decât ciclonii, ceea ce impune o zonă de detecţie mult mai mare. Totuşi, echipa condusă de Luszczak plănuieşte să testeze conceptul vara aceasta.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Zelenski face apel la trupele occidentale pentru a „forţa Rusia să facă pace”

Principalii aliaţi ai Ucrainei s-au reunit joi în Germania, cu 11 zile înainte de inaugurarea mandatului lui Donald Trump, pe care Volodimir Zelenski o consideră un „nou capitol” pentru europeni, scrie L`Express.

Nicuşor Dan: Au fost înlocuite aproape 5.000 de surse de iluminat public. Economia ajunge până la 55%

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că în Bucureşti au fost înlocuite aproape 5.000 de surse de iluminat public pe 15 artere din municipiul Bucureşti, înlocuind lămpile ineficiente cu tehnologie LED şi telegestiune.

Vineri are loc oficierea deciziei SUA privind includerea României în Programul Visa Waiver la Guvern

Vineri va fi organizat, de la ora 15.00, la Palatul Victoria, evenimentul de oficiere a deciziei autorităţilor SUA privind includerea României în Programul Visa Waiver. Vor fi prezenţi, printre alţi oficiali, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Ilie Bolojan.

Cum ar putea razele cosmice dezvălui secretul formării tornadelor

Burduja anunţă reorganizarea Ministerului Energiei: Toţi colegii vor da concurs şi vor rămâne cei care merită

Sebastian Burduja anunţă, joi, reorganizarea Ministerului Energiei. „Toţi colegii vor da concurs şi vor rămâne cei care merită să rămână. Asta înseamnă, estimăm, o reducere a tuturor posturilor vacante, o eliminare a posturilor vacante şi reducerea posturilor ocupate cu până la 20%”...

Ucraina afirmă că Rusia a lansat peste 51.000 de bombe ghidate de la începutul războiului

Rusia a lansat peste 51.000 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei de la începutul invaziei sale în urmă cu aproape trei ani, au declarat joi forţele aeriene ucrainene, citate de Reuters.

Prim-ministrul Groenlandei face apel la calm după comentariile lui Trump

Prim-ministrul Groenlandei face apel la unitate şi îndeamnă cetăţenii să nu intre în panică, după ce a fost aruncat într-o luptă geopolitică între SUA şi Danemarca din cauza interesului lui Donald Trump de a prelua controlul asupra teritoriului.

Elon Musk: AI a atins limita datelor reale, iar soluţia sunt datele sintetice

Studiu. Microplasticele, răspândite în fructele de mare consumate frecvent

Un studiu din Oregon arată că majoritatea fructelor de mare analizate conţin microplastice, inclusiv peştii şi creveţii, scrie Science Alert, care citează Frontiers in Toxicology.

Cum a evoluat salariul minim net în România în ultimele două decenii: de la 71 de euro la 517 euro

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.