Vehiculul care intră în competiţia pentru programul MLI al Armatei Române ajunge pe frontul din Ucraina. Rheinmetall a livrat maşini Lynx KF41 Kievului

Vehiculul care intră în competiţia pentru programul MLI al Armatei Române ajunge pe frontul din Ucraina. Rheinmetall a l
📅 2025-01-09

Ucraina a semnat un memorandum de înţelegere cu Rheinmeall în iunie 2024, acesta incluzând şi stabilirea unui joint venture pentru producţia de muniţie în Ucraina şi livrarea primelor vehicule Lynx KF41 înainte de sfârşitul anului 2024, relatează Monitorul Apărării şi Securităţii.

Vehiculul Lynx KF41 a fost prezentat pentru prima dată de compania germană în timpul unei expoziţii de apărare de la Paris, în 2018. Este o variantă modernizată a vehiculului KF 31 şi este destinat provocărilor de pe câmpurile de luptă moderne, dispunând de o mare versatilitate datorită arhitecturii sale modulare. Este adaptabil la mai multe misiuni, precum transportul de trupe, operaţiuni de comandă, recunoaştere şi evacuare medicală.

Din punct de vedere tehnic, Lynx KF41 are o turelă Lance 2.0 cu un tun de 30mm sau 35 de mm şi o mitralieră de 7,62 de mm. Configuraţia aceasta poate duce şi la integrarea unor rachete antitanc Spike LR2 sau un alt tip de muniţie, astfel putând răspunde la mai multe ameninţări. Dispune de o protecţie sporită şi oferă rezistenţă la arme antitanc, muniţie de calibru mediu şi DEI. Cântăreşte 45 de tone şi are un motor de 1.140 cai putere Liebherr D9612. Acest lucru permite vehiculului să atingă o viteză maximă de 70 de km/h şi să aibă o rază operaţională de până la 500 de km.

În acest moment, Ungaria este singura ţară care are în dotare aceste vehicule (218 maşini), fiind, de altfel, o maşină destul de nouă pe piaţă. Grecia a aprobat şi ea, de curând, achiziţia a 205 maşini de acest tip.

Lynx KF41 este şi maşina cu care Rheinmetall intră în competiţia pentru programul MLI de înzestrare al Armatei Române. MApN vrea să cumpere 248 de astfel de maşini, aceasta anunţându-se a fi una dintre cele mai mari competiţii din ultimii ani în domeniul achiziţiilor militare din România. Alte vehicule care vor intra în competiţie sunt ASCOD, de la General Land Dynamics, Redback, de la Hanwha, şi AMPV sau CV90 de la Bae Systems.

Recent, ministerul apărării naţionale a confirmat că această licitaţie va fi iniţiată în 2025.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Vineri are loc oficierea deciziei SUA privind includerea României în Programul Visa Waiver la Guvern

Vineri va fi organizat, de la ora 15.00, la Palatul Victoria, evenimentul de oficiere a deciziei autorităţilor SUA privind includerea României în Programul Visa Waiver. Vor fi prezenţi, printre alţi oficiali, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Ilie Bolojan.

Cum ar putea razele cosmice dezvălui secretul formării tornadelor

Burduja anunţă reorganizarea Ministerului Energiei: Toţi colegii vor da concurs şi vor rămâne cei care merită

Sebastian Burduja anunţă, joi, reorganizarea Ministerului Energiei. „Toţi colegii vor da concurs şi vor rămâne cei care merită să rămână. Asta înseamnă, estimăm, o reducere a tuturor posturilor vacante, o eliminare a posturilor vacante şi reducerea posturilor ocupate cu până la 20%”...

Ucraina afirmă că Rusia a lansat peste 51.000 de bombe ghidate de la începutul războiului

Rusia a lansat peste 51.000 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei de la începutul invaziei sale în urmă cu aproape trei ani, a declarat joi forţele aeriene ucrainene, citate de Reuters.

Prim-ministrul Groenlandei face apel la calm după comentariile lui Trump

Prim-ministrul Groenlandei face apel la unitate şi îndeamnă cetăţenii să nu intre în panică, după ce a fost aruncat într-o luptă geopolitică între SUA şi Danemarca din cauza interesului lui Donald Trump de a prelua controlul asupra teritoriului.

Elon Musk: AI a atins limita datelor reale, iar soluţia sunt datele sintetice

Studiu. Microplasticele, răspândite în fructele de mare consumate frecvent

Un studiu din Oregon arată că majoritatea fructelor de mare analizate conţin microplastice, inclusiv peştii şi creveţii, scrie Science Alert, care citează Frontiers in Toxicology.

Cum a evoluat salariul minim net în România în ultimele două decenii: de la 71 de euro la 517 euro

Musk „minte cu neruşinare” legat de interviul cu AfD, spune un fost lider european în tehnologie

Un fost lider european în domeniul tehnologiei l-a acuzat pe Elon Musk că „minte ca naiba” în legătură cu interviul pe care proprietarul X l-a stabilit cu co-liderul partidului german de extremă dreapta, Alternative für Deutschland, relatează The Guardian.

CNAIR a desemnat câştigătorul contractului pentru proiectarea a patru noi poduri peste Prut

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat joi că a fost desemnat câştigătorul contractului pentru proiectarea a patru noi poduri peste Prut.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.