În contextul alegerilor din România, TikTok a anunţat că lansează o campanie care să asigure protejarea corectitudinii procesului electoral. Potrivit celor mai recente estimări, 98,5% din conţinutul legat de dezinformări electorale a fost şters în mai puţin de 24 de ore.
Cu o echipă globală de peste zeci de mii de experţi în trust & safety, dintre care mai mult de 6.000 în UE, parteneriate strategice, resurse în aplicaţie (precum Centrul Electoral, Ghidul de Căutare şi Etichetarea Videoclipurilor, care sunt active în prezent pentru alegerile din România) şi iniţiative de educaţie media, TikTok se dedică combaterii dezinformării şi facilitării accesului la informaţii oficiale pentru cei peste 8,1 milioane de utilizatori din România, a transmis compania într-un comunicat.
Conform celui mai recent Raport privind Aplicarea Regulilor Comunităţii pentru al doilea trimestru al anului 2024, 99,2% din conţinutul cu dezinformări electorale a fost eliminat proactiv înainte de a fi raportat, iar 98,5% din acest conţinut a fost eliminat în mai puţin de 24 de ore.
Ca parte a strategiei mai ample pentru a menţine platforma în siguranţă în perioada electorală, TikTok se concentrează pe trei piloni principali: aplicarea politicilor (precum combaterea dezinformării, eliminarea operaţiunilor de influenţă ascunsă şi gestionarea conţinutului generat de AI), sprijinirea accesului la informaţii oficiale şi colaborarea cu experţi. În acest sens, TikTok colaborează cu ONG-ul local Funky Citizens pentru a ajuta comunitatea să navigheze în siguranţă pe platformă şi să se protejeze împotriva potenţialelor dezinformări în perioada alegerilor.
În colaborare cu TikTok, Funky Citizens a dezvoltat o serie de videoclipuri educaţionale care explică modul în care utilizatorii pot identifica şi evita dezinformarea şi cum pot evalua critic conţinutul legat de procesul electoral. Comunitatea din România poate găsi această serie de videoclipuri, care conţin sfaturi practice şi informaţii utile despre procesul electoral, atât pe contul oficial de TikTok al Funky Citizens, cât şi în Centrul Electoral integrat în aplicaţie, dedicat alegerilor din România.
„Perioada electorală aduce după sine multe oportunităţi de răspândire a unor informaţii false ce ne pot afecta deciziile la urne şi, în final, viitorul nostru. Ca organizaţie independentă cu experienţă în fact-checking şi combaterea dezinformării, am ales să avem un rol activ în a construi abilităţi de educaţie media în rândul cetăţenilor. Este parte din misiunea noastră să punem la dispoziţie expertiza acumulată în acest domeniu şi să colaborăm cu platformele de social media pentru a avea un spaţiu digital mai sigur”, a declarat Ana Dragomir, directorul de comunicare al Funky Citizens.
„La TikTok, suntem dedicaţi protejării comunităţii noastre pe platformă şi asigurării accesului la informaţii corecte şi de încredere, mai ales în momente importante, cum ar fi alegerile. Prin colaborarea cu Funky Citizens, ne propunem să oferim utilizatorilor români resursele necesare pentru a lua decizii informate, protejând în acelaşi timp integritatea platformei noastre”, a declarat Łukasz Gabler, managerul de Politici Publice şi Relaţii Guvernamentale CEE al TikTok.
Pentru a sprijini comunitatea în perioada alegerilor, TikTok a introdus mai multe funcţii noi în România. Centrul Electoral din aplicaţie conectează utilizatorii cu informaţii oficiale de încredere, direcţionându-i către pagina Autorităţii Electorale Permanente. Centrul Electoral oferă utilizatorilor români acces la videoclipuri create în colaborare cu Funky Citizens pentru a-i ajuta să analizeze conţinutul online legat de alegeri.
Utilizatorii pot găsi Centrul Electoral prin intermediul bannerelor speciale din secţiunea de căutare, precum şi cu ajutorul etichetelor automate adăugate la conţinutul legat de alegeri.
„Experţii TikTok lucrează pentru a identifica şi bloca operaţiuni de influenţă ascunsă, inclusiv conturi false, eforturi de influenţă străină şi campanii de dezinformare care vizează procesele electorale, inclusiv cele din ţările europene, pentru a asigura că mesajele electorale reflectă cu adevărat intenţiile utilizatorilor”, se menţionează în finalul comunicatului.