Românii se pregătesc din nou pentru un weekend prelungit, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, astfel că cei mai mulţi dintre ei s-au organizat din timp şi şi-au rezervat un scurt sejur pentru această perioadă.
Potrivit unui raport emis de platforma Travelminit.ro, a fost înregistrată o creştere de 36,55% a rezervărilor în weekendul 23-26 ianuarie comparativ cu un weekend obişnuit din luna ianuarie. De asemenea, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut (25-28 ianuarie 2024), s-a înregistrat o creştere de 37,73% a numărului de rezervări.
Turiştii vor porni la drum încă de joi, 23 ianuarie, oraşele mari şi staţiunile montane fiind cele mai populare alegeri pentru acest weekend.
Braşovul, Sinaia, Oradea, Buşteni şi Bucureşti conduc clasamentul destinaţiilor favorite, iar proporţia rezervărilor s-a distribuit astfel: 44% din totalul rezervărilor au fost făcute pentru oraşele mari, 24% pentru staţiunile montane şi 10% pentru staţiunile balneoclimaterice, restul procentelor fiind distribuite aproape egal între alte zone ale ţării.
Preţurile medii pentru un sejur variază în funcţie de destinaţie şi facilităţile oferite de cazare. În Braşov, tariful mediu pentru un sejur în minivacanţa de Ziua Unirii Principatelor este de 1.000 lei, în Sinaia, de 980 de lei, în Oradea, de 650 de lei, în Buşteni, de 970 de lei, iar în Bucureşti, de 670 de lei.
În ceea ce priveşte tarifele medii generale pentru weekendul prelungit de Ziua Unirii, merită precizat şi faptul că acestea au înregistrat o uşoară creştere comparativ cu orice altă perioadă din ianuarie: un sejur pentru 2 persoane/2 nopţi costă, în medie, 850 de lei, faţă de 800 de lei în restul lunii, pe când un sejur pentru 4 persoane/2 nopţi este acum 1.110 lei, în comparaţie cu 1.040 lei în restul lunii.
Nu în ultimul rând, cele mai populare tipuri de cazări pentru minivacanţă au fost hotelurile, cu 33% din totalul rezervărilor efectuate pentru acest acest weekend, o dovadă în plus a faptului că turiştii apreciază varietatea serviciilor pe care aceste unităţi de cazare le pun la dispoziţia lor. Urmează pensiunile, apartamentele, vilele şi cabanele montane.
Ziua de 24 ianuarie va fi marcată de festivităţi, evenimente culturale şi activităţi care pun în valoare moştenirea istorică şi tradiţiile locale. CFR Călători a anunţat că trenurile IR 1661/IR 1664 care vor circula pe 24 ianuarie pe ruta Bucureşti - Iaşi şi retur vor purta numele simbolic de Trenul Unirii, remorcat de o locomotivă vopsită în culorile steagului naţional.
Mai multe evenimente vor fi organizate în oraşele din ţară, de la concerte, expoziţii şi târguri tematice, dar şi momente solemne în dreptul monumentelor lui Alexandru Ioan Cuza.
În anul 2025, angajaţii din România vor beneficia de 17 zile libere legale, dintre care 13 vor fi în timpul săptămânii şi 4 în weekend.
După weekendul prelungit de Ziua Unirii Principatelor, românii vor avea o nouă minivacanţă de Paşte, când zilele de vineri, 18 aprilie, şi luni, 21 aprilie, a doua zi de Paşte, vor fi libere de la stat. Urmează Ziua Muncii, joi, 1 mai, ocazie cu care Guvernul a acordat liber şi vineri, pe 2 mai, pentru a se face punte cu weekendul.
În iunie, românii vor avea o zi liberă care pică în timpul săptămânii: luni, 9 iunie, a doua zi de Rusalii. În august, luna tradiţională a concediilor în România, de Sf. Maria, ziua de vineri, 15 august, va fi liberă de la stat, ultima minivacanţă de vară.
Finalul lui 2025 va aduce un ultim weekend prelungit cu ocazia Zilei Naţionale, luni, 1 decembrie, o oportunitate excelentă pentru cei care vor dori să-şi programeze un sejur prin ţară, la unul dintre târgurile de Crăciun.