Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump

Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
📅 2025-01-22

Încrederea în instituţiile europene şi problema suprareglementării

Prezent la dezbaterea intitulată „Reindustrializarea Europei: Provocări şi oportunităţi”, alături de alţi lideri europeni precum Charles Michel, fost preşedinte al Consiliului European, şi Silvana Koch-Mehrin, fost vicepreşedinte al Consiliului European, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a pledat pentru o schimbare culturală în Europa, subliniind necesitatea reconstruirii încrederii în instituţiile europene. Observaţiile sale vin în contextul discuţiilor privind percepţia de suprareglementare la nivelul Uniunii Europene, care, conform unor voci din mediul economic, ar limita competitivitatea blocului.

Această idee a fost întărită şi de Bo Sandberg, economist şef la Active Owners Denmark, care a subliniat importanţa mobilizării capitalului privat. „Problema nu este disponibilitatea banilor, ci determinarea investitorilor instituţionali să acţioneze, similar cu modelul american”, a explicat Sandberg. Această observaţie evidenţiază necesitatea unor ajustări în abordările europene pentru a atrage mai mult capital privat.

Mai puţine vorbe şi mai multă acţiune

Fostul preşedinte al Consiliului European, Charles Michel, a subliniat necesitatea trecerii de la vorbe la fapte. „Ar trebui să vorbim mai puţin şi să acţionăm mai mult în Europa”, a afirmat Michel. El a adus în discuţie raportul Draghi, care avertizează asupra limitărilor modului actual de reglementare din Europa. Michel a pledat pentru reforme structurale, inclusiv majorarea capitalizării Băncii Europene de Investiţii, pentru a stimula creşterea economică. De asemenea, a atras atenţia asupra riscurilor unui potenţial război comercial cu SUA: „Dacă începe un război comercial, toată lumea va avea de pierdut. Trebuie să reacţionăm cu instrumentele pe care le avem la dispoziţie”.

Tehnologia, inteligenţa artificială şi viitorul competitiv al Europei

Fredrikson Kenneth, Senior Vice President, Huawei Europa, a evidenţiat importanţa stabilirii unei poziţii mai puternice pentru Europa în domeniul inteligenţei artificiale (IA). „În acest domeniu se creează valoare, dar trebuie să fim proactivi”, a declarat el, subliniind că investiţiile semnificative în IA şi infrastructură sunt esenţiale pentru a rămâne competitivi la nivel global.

Un mesaj de optimism în faţa provocărilor

Silvana Koch-Mehrin, fost vicepreşedinte al Consiliului European, a adoptat un ton optimist, reamintind de rezilienţa Europei în momente de criză, cum a fost gestionarea pandemiei Covid-19. „Europa a demonstrat întotdeauna că poate face faţă provocărilor. Am fost un exemplu de leadership global în crizele recente, inclusiv în distribuţia vaccinurilor”, a spus ea.

Consens privind colaborarea şi competitivitatea

Pe parcursul discuţiilor, liderii au fost de acord că Europa trebuie să conlucreze pentru a rămâne competitivă pe scena globală, mai ales în contextul creşterii economice rapide din SUA sub administraţia Trump. Colaborarea este considerată critică pentru a aborda provocările economice, tehnologice şi geopolitice cu care se confruntă continentul.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Lipsa medicamentelor. ANMDMR: Au existat discontinuităţi, dar situaţia a fost rezolvată

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) admite că au existat discontinuităţi în aprovizionarea cu medicamente în spitale, însă spune că situaţia s-a remediat.

Prinţul Harry revendică o „victorie monumentală” în lupta juridică împotriva editorului The Sun

Prinţul Harry a ajuns miercuri la o înţelegere în cadrul procesului său împotriva News Group Newspapers (NGN), editorul tabloidelor britanice The Sun şi News of the World, descriind acordul drept o „victorie monumentală”, relatează CNN.

Trupele israeliene au asediat un spital şi o tabără de refugiaţi din Cisiordania

Românul înjunghiat în Egipt a fost dus acasă cu o aeronavă specială

Românul care a fost înjunghiat şi internat într-un spital din Sharm El-Sheikh a fost repatriat miercuri cu ajutorul autorităţilor române.

Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump

Liderii globali prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos au făcut apel la o regândire urgentă a strategiilor economice şi de reglementare ale Europei, mai ales în contextul revenirii lui Donald Trump la preşedinţia SUA.

10 alimente esenţiale pentru reducerea riscului de cancer de colon, pe fondul creşterii cazurilor în rândul tinerilor

Oamenii de ştiinţă confirmă că Universul se extinde prea repede

Oamenii de ştiinţă confirmă că spaţiul din jurul nostru pare să crească mai repede decât poate explica fizica, pe baza măsurătorilor precise ale unui grup de galaxii aflat la peste 300 de milioane de ani lumină distanţă.

Denis Alibec, suspendat două meciuri după eliminarea din partida Farul – UTA

Comisia de Disciplină din cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a luat, miercuri, 22 ianuarie 2025, decizii importante în urma incidentelor din partida dintre FCV Farul Constanţa şi AFC UTA Arad, disputată pe 20 ianuarie.

Cseke Attila, despre Toni Greblă: AEP trebuie să îşi câştige prestigiul

130 milioane lei pentru consolidarea unui bloc cu bulină din Capitală

Primarul general Nicuşor Dan spune că încep lucrările de consolidare pentru un bloc cu peste 500 de apartamente. Proiectul este finanţat cu 130 milioane lei prin PNCCRS, programul Ministerului Dezvoltării.

Good News

Only good and positive news.