În „Albă ca Zăpada", de exemplu, comportamentul piticilor oferă indicii despre efectele lipsei de somn: iritabilitatea lui Morocănosul, oboseala permanentă a lui Somnorosul şi timiditatea lui Ruşinosu' pot fi consecinţe ale apneei în somn.
Chiar şi strănuturile lui Hapciu ar putea fi legate de un sistem imunitar slăbit din cauza somnului insuficient.
„Prinţesa şi bobul de mazăre" ar putea descrie, de fapt, simptomele unei tulburări din spectrul autist, care include adesea hipersensibilitate senzorială şi probleme cu somnul.
„Goldilocks şi cei trei ursuleţi" ne învaţă despre importanţa condiţiilor perfecte pentru un somn bun: un pat confortabil şi o cameră care nu este „nici prea cald, nici prea rece".
În „Peter Pan", cercetătorii au identificat diverse parasomnii comune la copii, precum mersul în somn, vorbitul în somn şi coşmarurile. Povestea subliniază şi legătura dintre stres, anxietatea de separare şi problemele de somn, vizibile în experienţele băieţilor pierduţi, care au fost abandonaţi de familiile lor.
Studiul sugerează că aceste poveşti pot fi folosite ca instrumente accesibile pentru a discuta cu copiii despre importanţa somnului sănătos şi pentru a identifica potenţiale probleme de somn.