Metrorex S.A., operatorul transportului subteran din Bucureşti, va implementa o ajustare a tarifelor pentru călătoria cu metroul începând cu 1 ianuarie 2025. Această decizie vine în contextul unui deficit de finanţare estimat la 508,9 milioane lei pentru anul viitor, cauzat de creşterea costurilor operaţionale şi a cheltuielilor cu energia, mentenanţa şi personalul., se arată într-un proiect publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.
Ultima ajustare tarifară a avut loc în 2021, însă preţurile materialelor şi serviciilor au crescut semnificativ de atunci. Spre exemplu, costurile pentru energie electrică şi termică au crescut cu peste 150%, iar cheltuielile cu combustibilii s-au majorat cu peste 131%. Conform noilor tarife, venitul mediu per călătorie, în prezent de 1,71 lei, va fi ajustat pentru a se apropia de nivelul mediu european, de 2 euro pe călătorie.
Conform anexei proiectului, tarifele vor suferi următoarele modificări: preţul unui bilet de călătorie va creşte de la 3 lei la 5 lei, iar pentru două călătorii va ajunge de la 6 lei la 10 lei. Tariful pentru un abonament de 10 călătorii va creşte de la 25 lei la 40 lei. Abonamentele pentru 24 de ore vor costa 12 lei, faţă de 8 lei în prezent, iar cele pentru 72 de ore vor ajunge la 35 lei, faţă de 25 lei. Abonamentele săptămânale vor creşte la 45 de lei, în timp ce abonamentele lunare vor creşte la 100 lei, de la 80 lei. Abonamentele pe 6 luni vor ajunge la 500 lei, faţă de 400 lei, iar cele pe un an vor costa 900 lei, comparativ cu 700 lei în prezent.
Măsura va aduce o creştere medie de 45% a preţului pentru călătoria cu metroul, însă Metrorex subliniază că această ajustare va sprijini echilibrarea bugetului şi acoperirea cheltuielilor de exploatare. Utilizatorii frecvenţi sunt încurajaţi să opteze pentru abonamente lunare, care vor rămâne o opţiune avantajoasă. Estimările arată că veniturile suplimentare generate de această ajustare vor fi de aproximativ 11 milioane lei pe lună.
În plus, Metrorex va continua implementarea unor măsuri de eficientizare financiară în perioada 2024-2027, conform Planului de reorganizare şi redresare. Creşterea veniturilor din transport este esenţială pentru a asigura funcţionarea în condiţii de siguranţă şi îndeplinirea cerinţelor publicului şi ale autorităţilor.