Cabinetul italian a adoptat o lege care îi permite să continue să furnizeze Ucrainei „mijloace, materiale şi echipamente” pentru a-şi susţine războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului 2025, se arată într-un comunicat al guvernului citat de Sky News.
Roma a aprobat 10 pachete de ajutor militar pentru Ucraina de la debutul invaziei ruseşti.
Volodimir Zelenski afirmă că prim-ministrul slovac Robert Fico a respins o ofertă de compensare din partea Kievului pentru pierderile rezultate în urma expirării unui acord privind tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina, notează Sky News.
Zelenski a declarat că nu va reînnoi un acord de dinainte de război cu Rusia, care permite gazului natural al Moscovei să treacă prin Ucraina şi să ajungă în alte ţări UE, precum Slovacia.
„I-am făcut o ofertă pentru o posibilă compensare pentru slovaci... pentru pierderile cauzate de tranzitul rusesc şi pentru alternative de tranzit”, a declarat Zelenski în discursul său de seară.
Uniunea Europeană ar trebui să producă aproximativ două milioane de obuze de artilerie în 2025, a declarat Andrius Kubilius, noul comisar european pentru apărare şi spaţiu, potrivit Kyiv Independent.
Răspunzând preocupărilor legate de faptul dacă Europa are suficientă capacitate de producţie pentru a spori sprijinul militar pentru Ucraina, Kubilius a declarat că doar 20-25% din armele furnizate de UE sunt produse în cadrul blocului, restul fiind achiziţionate din surse externe.
Kubilius a subliniat că creşterea producţiei de arme în UE depinde de comenzile din partea guvernelor europene, care în prezent sunt insuficiente. Fără contracte pe termen lung cu producătorii de apărare, a avertizat el, este puţin probabil ca Europa să crească producţia de arme şi muniţii pentru Ucraina în următorii ani.
SUA intenţionează să impună sancţiuni suplimentare asupra petrolului rusesc până la sfârşitul anului, vizând în special aşa-numita „flotă fantomă” a Rusiei, a declarat luni Vladyslav Vlasiuk, comisarul pentru sancţiuni al preşedintelui ucrainean.
Peste 100 de petroliere care fac parte din flota fantomă a Rusiei, menită să eludeze sancţiunile, se aşteaptă să fie afectate, a declarat Vlasiuk.
„Există aşteptări mari de la acest pachet”, a declarat Vlasiuk pentru Suspilne ca răspuns la sancţiunile anticipate. „Acest lucru va influenţa în mod semnificativ dorinţa contrapărţilor de a lucra cu furnizorii ruşi”.