Soţia sa a făcut anunţul trist. Actorul urma să împlinească 75 de ani în ajunul Crăciunului.
Trupul neînsufleţit al lui Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 12:00 şi 16:00, la Teatrul Nottara, acolo unde va fi putea adus un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc marţi, la cimitirul din Săftica.
Mircea Diaconu s-a născut la 24 decembrie 1949, în Vlădeşti, judeţul Argeş. A fost cunoscut rolurile de actor de film şi teatru, a fost membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), între 1998 şi 2004, şi directorul Teatrului Nottara din Capitală, din 2004.
A fost căsătorit cu Maria Diana Diaconu, cunoscută ca actriţă sub numele de Diana Lupescu, şi are doi copii.
A jucat în numeroase filme şi piese de teatru, fiind apreciat pentru versatilitatea sa şi pentru modul în care a interpretat diverse tipuri de roluri. Mircea Diaconu a avut un rol remarcabil şi în filmul Filantropica (2002), regizat de Nae Caranfil.
A intrat în politică în 2008, când şi-a anunţat candidatura pentru un loc în Senat din partea PNL. Într-o conferinţă de presă care a avut loc la Piteşti, Diaconu şi-a candidatura pentru un post de senator în colegiul Curtea de Argeş - Câmpulung Muscel, motivând alegerea acestui colegiu prin faptul că este născut în comuna Vlădeşti.
Diaconu a spus atunci că, de "spaimă şi de griji", nu a dormit câteva nopţi după ce a primit această propunere. "Am fost membru PCR, am fost unul dintre cei mai tineri membri PCR, am fost făcut cu sila în anul II de facultate, după note, iar în 1989 eram un foarte bătrân membru de partid. De atunci, PNL este primul partid în care mă înscriu. Cel mai important pentru un actor este efortul pe care-l face de a se muta dintr-o cutie într-alta, este vorba de percepţia publică a oamenilor, alegătorii ştiu că actorii sunt într-o parte, politicienii într-o parte, fotbaliştii în altă parte, e foarte greu să te muţi dintr-o cutie în alta. M-am tot întrebat ce e cu politica. De câteva nopţi nu dorm, iar de când am primit invitaţia să particip la alegeri, (...) nu am dormit deloc de spaimă, de griji", a declarat atunci Diaconu.
El a mai spus că politica trebuie luată în serios, iar el asta va face, apreciind totuşi că politica a ajuns "o zonă compromisă, suficient de compromisă şi pentru că, de-a lungul anilor, au intrat în politică oameni care nu aveau nicio pregătire specifică şi s-au comportat ca atare".
El a fost membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) până în 2004 din partea PD, senator din partea PNL din 2008 până în 2012, europarlamentar independent, membru al Grupului ALDE şi vice-preşedinte al Comisiei pentru Cultură şi Educaţie din 2014 până în 2019.