„Atacurile cibernetice ce folosesc ingineria socială sunt mai frecvente ca niciodată, iar inteligenţa artificială îi ajută pe atacatori să creeze texte convingătoare şi lipsite de greşeli”, avertizează DNSC printr-un mesaj postat miercuri pe Facebook.
Echipa DNSC a realizat un nou ghid privind ingineria socială şi diversele moduri prin care aceasta poate fi folosită în cadrul atacurilor online.
Ghidul oferă informaţii despre cum pot fi recunoscute ameninţările cibernetice care vizează informaţiile noastre personale.
„În atacurile de inginerie socială, infractorul pretinde adesea că este o persoană de încredere sau un reprezentant legitim al unei instituţii cunoscute pentru a câştiga încrederea victimei. Utilizând tactici
precum furtul identităţii, aplicarea de mijloace de convingere sau diverse şiretlicuri, atacatorul poate obţine informaţii sensibile: parole, detalii financiare, acces la sisteme şi reţele informatice”, arată specialiştii DNSC.
Aceştia susţin că obţinerea accesului la conturile personale poate fi surprinzător de simplă pentru un atacator care deţine informaţii minime, precum numele complet, data naşterii sau adresa, pentru că mulţi oameni utilizează date personale ca parole, oferind hackerilor o cale facilă de a le sparge conturile.
Tehnicile de inginerie socială se bazează pe o varietate de metode de persuasiune şi manipulare pentru a influenţa comportamentul victimelor şi a le determina să dezvăluie informaţii sensibile sau să execute acţiuni dorite de atacator. Printre acestea se numără simpatia, reciprocitatea, dovada socială, urgenţa, frica, autoritatea sau lipsa de disponibilitate.
Ghidul complet poate fi accesat pe pagina de internet a DNSC.