Cele Zece Porunci în versiunea adoptată de samariteni sunt scoase la licitaţie la Sotheby's. Cea mai veche bucată de piatră cunoscută pe care era înscris Decalogul în vremurile creştine va fi oferită celui mai mare ofertant pe 18 decembrie la New York.
„Nu este doar un artefact istoric foarte important, ci şi o legătură tangibilă cu credinţele care au contribuit la modelarea civilizaţiei occidentale”, a comentat Richard Austin, şeful Departamentului Cărţi şi Manuscrise Antice de la Sotheby's.
Casa de licitaţii, în anunţarea vânzării, nu a indicat, deocamdată, valoarea atribuită plăcii.
Datând din perioada bizantină târzie, tabelul are aproximativ 1.500 de ani. Cântărind aproximativ 50 de kilograme şi măsurând 60 de centimetri înălţime, placa de marmură inscripţionată în paleo-ebraică a fost descoperită în 1913, în timpul săpăturilor la calea ferată de-a lungul coastei de sud a Israelului, în apropierea locurilor cu sinagogi, moschei şi biserici antice.
Importanţa descoperirii a rămas neînţeleasă timp de multe decenii, relatează Sotheby's într-un comunicat, iar timp de 30 de ani, placa a servit ca parte a pavajului de la intrarea unei case locale cu inscripţia orientată în sus şi expusă circulaţiei pietonilor.
În 1943, bucata a fost vândută unui cărturar care a identificat-o ca un decalog samaritean, care conţinea preceptele divine centrale pentru multe credinţe şi probabil afişate iniţial într-o casă de cult sau într-o casă privată.
Situl iniţial a fost probabil distrus în timpul invaziilor între 400 şi 600 d.Hr. sau cruciadele ulterioare ale secolului al XI-lea. Cele 20 de rânduri de text gravate pe piatră urmează îndeaproape versetele biblice familiare atât tradiţiilor creştine, cât şi evreieşti.
Cu toate acestea, tabelul conţine doar nouă dintre porunci, omiţând îndemnul „Nu lua numele Domnului în pustiu”. În schimb, este inclus un nou precept: invitaţia de a se închina lui Dumnezeu pe Muntele Garizim, un loc sacru pentru samariteni.
Placa va fi expusă la sediul Sotheby's din New York începând cu 5 decembrie.