Donald Trump ar trebui să fie luat în serios atunci când vorbeşte despre încheierea războiului din Ucraina, a declarat preşedintele finlandez Alexander Stubb pentru Bloomberg.
Victoria lui Trump în SUA a adăugat şi mai multă incertitudine pentru Ucraina în ceea ce priveşte viitorul ajutorului militar occidental şi apărarea sa împotriva invaziei complete ruseşti în curs.
Dar, după o convorbire cu Trump pe 11 noiembrie, Stubb a declarat că intenţiile sale după preluarea mandatului în ianuarie 2025 sunt clare.
„Noi, în Europa şi în restul lumii, trebuie să înţelegem că Donald Trump este foarte serios în ceea ce priveşte obţinerea unui acord de pace mai devreme decât mai târziu”, a spus el.
Partidul Conservator de opoziţie din Norvegia propune să tripleze ajutorul acordat Ucrainei în 2025 de la aproximativ 1,36 miliarde de dolari până la 4,07 miliarde de dolari pentru a consolida capacităţile de apărare ale Kievului, notează Ukrainska Pravda.
Într-un interviu acordat ziarului norvegian Aftenposten, Erna Solberg, liderul Partidului Conservator din Norvegia şi fostul prim-ministru al ţării, susţine că majorarea ajutorului pentru Kiev este singura opţiune „dacă vrem să facem ceea ce este corect din punct de vedere istoric în situaţia complexă cu care se confruntă Ucraina acum”.
Atacurile ruseşti în regiunea Zaporojie ar putea începe „în orice zi”, a declarat Vladyslav Voloşhin, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al armatei ucrainene, pentru Reuters pe 11 noiembrie.
La începutul lunii octombrie, trupele ruse şi-au reînnoit atacul în sectorul Zaporojie.
Ministrul Apărării al Estoniei, Hanno Pevkur, a semnat un nou pachet de ajutor militar, oferind îmbrăcăminte şi arme de calibru mic, reafirmând angajamentul Estoniei faţă de apărarea Ucrainei prin alocarea a 0,25% din PIB pentru sprijinul militar, scrie Kyiv Independent.
Zelenski a mulţumit Estoniei pentru conducerea sa şi a subliniat cooperarea eficientă pentru a satisface nevoile de apărare ale Ucrainei şi pentru a echipa noi brigăzi.
Nava - fregata Proiect 22350 Amiral Golovko - a trecut prin canal pentru a efectua sarcini în Oceanul Atlantic, potrivit agenţiei de ştiri de stat TASS. Aceasta ar fi echipată cu rachete anti-navă hipersonice Zircon.
În timp ce se afla în Canalul Mânecii, nava a desfăşurat exerciţii de combatere a terorismului şi de instruire privind evitarea ţintelor periculoase, au raportat agenţiile de stat ruse, citând serviciul de presă al flotei nordice.
Duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că nava Amiral Golovko a traversat cea mai îngustă parte a Canalului Mânecii - Pas de Calais - după ce a părăsit baza flotei din Severomorsk, Rusia, pe 2 noiembrie.
Acesta a spus că „sarcina principală a misiunii” este „demonstrarea drapelului şi asigurarea prezenţei navale în zone importante ale zonei maritime off-shore”.
Fregata a fost prima navă de război a marinei ruse care a fost echipată cu rachete hipersonice Zircon.